Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Превозвачите в туризма:

Искаме среща с Борисов, нищо не се случи след автошествието ни

Добромир СимовПревозвачите в туризма настояват за среща с премиера. След протестното им автошествие не са предприети реални действия по исканията им заявиха от Националното сдружение „Случаен превоз“. Регионалният координатор за Бургаска област Добромир Симов поясни:

"Предприетите до момента от правителството мерки са неприложими за нашия сектор. Дори и нисколихвените кредити, на които толкова разчитаме от Българската банка за развитие, се оказаха, че чрез търговските банки ще бъдат на 5.5%, до 80% обезпечение, 20% трябва да осигурим ние. Много трудно приемат като залог транспортни средства, а ние нямаме какво друго да заложим. Да не говорим, че приемат като реално 30% от застрахователната стойност на автобус до 5 години, а такива в туризма има малко. Чуваемост след протестното автошествие имаше, но не и реални действия!"

На възстановяване на работата от края на месеца и обеми на половина от предходния летен сезон се надяват превозвачите в туризма. Това обаче няма да стане без спешни мерки за спасяване на бранша, категоричен е Добромир Симов. Исканията остават същите - безлихвени кредити реални, грантове, отлагане на данъци и осигурителни прагове. Всички мерки, обявени до момента, ще започнат да действат юли и или август по "Иновации и конкуретноспособност" или отпускането на 290 лева за шофьор или служител на транспортна фирма, подчертава Симов. 

Ако няма реакция, Националното сдружение „Случаен превоз“ ще организира втори, по-мащабен протест. Превозвачите очакват към тях да се присъединят екскурзоводи и туроператори. Отделно ще търсят среща с ръководствата на Летище Бургас, "Слънчев бряг" АД и община Несебър в опит да предоговорят по-изгодни условия за  работа на територията на аеропорта и курорта.

Повече чуйте в звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Браншът с призив за спасяване на летния туристически сезон

Туристическият бранш по българското Черноморие ще изпрати писмо с призив за спасяването на летния туристически сезон до министерството на туризма и премиера Борисов. В него са поставени 6 приоритета. Междувременно от бранша алармират за масови анулирания на румънски фирми за Великденските празници и отмяна на полети за месеците..

публикувано на 08.04.21 в 13:03

Петър Ганев: "Не може да се говори за сериозна инфлация"

В икономически план, в момента се отчита повишена несигурност. Коментарът е на Петър Ганев от института по пазарна икономика. По думите му на практика това зависи в много по-голяма степен от развитието на пандемията, от мерките, както и от това, което се случва в Европа. Влияние оказва и неяснотата от това дали ще има ново правителство или..

публикувано на 08.04.21 в 12:51

Крепостта Русокастро или как се развива устойчив туризъм в Камено

Крепостта Русокастро вече привлича повече посетители  след изградената зона за отдих и рекреация в подножието й. В момента се работи по ремонта на пътя до върха. Проектите се финансират по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег Европа 2014-2020 България - Турция.  Доскоро мястото не бе толкова популярно, защото до него се..

публикувано на 07.04.21 в 08:00

Жители на съставните селища плащат данъците си и по местоживеене

Жители на съставните селища на община Бургас, ще могат да платят данъците си по места. Данъчната кампания предвижда посещение на отделните население места по определен график.  ДАТА СЕЛИЩЕ 08.04.2021 с. Миролюбово 09.04.2021 с. Брястовец 12.04.2021 с. Изворище 13.04.2021 с. Маринка 14.04.2021 с...

публикувано на 05.04.21 в 12:08

Бургаски фермерски пазар на площад "Тройката"

Бургаски фермерски пазар се провежда и в днешния ден на площад Тройката. Той ще се организира в петък и събота, през седмица. Предлагат се качествени хранителни продукти от местни производители. Има хляб и хлебни изделия, млечни продукти,   традиционни месни деликатеси , зеленчуци и плодове, натурална козметика без консерванти, бутикови..

публикувано на 03.04.21 в 08:54

Пускат движението в ремонтирания шесткилометров участък от АМ „Тракия"

Днес около 10 ч. се пуска движението в ремонтирания 6 км участък от автомагистрала „Тракия“ от общо 16,5 км, които се обновяват в момента. Строителните работи започнаха в началото на февруари и утре се възстановява преминаването в отсечката между връзката за АМ „Марица“ и пътен възел „Чирпан“. Ремонтът на останалата част от трасето до пътен възел..

публикувано на 02.04.21 в 09:05

Сцена и зрителски трибуни за лодкостоянка "Крайморие"

 В средата на април  се очаква  сглобяемата сцена.  Новите придобивки идват с финансиране от проект.   По време на събитията сглобяемите трибуни и сцена ще бъдат разположени в южната част на красивата нова лодкостоянка, която се превръща в една от емблемите на "Крайморие". Мястото не е избрано случайно. То се намира в непосредствена близост до морето и..

публикувано на 01.04.21 в 16:25