Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС потвърди присъдата на Владимир Колев, убил велосипедист в Приморско

Върховният касационен съд потвърди присъдата на Владимир Колев, убил на пътя велосипедиста Евелин Дуков в Приморско.

Припомняме, че бургаските апелативни съдии преквалифицираха престъплението в по-леко наказуемо и намалиха наказанието „лишаване от свобода“ от 17 години на 10 години и наказанието „лишаване от право да управлява МПС” от 18 години за срок от 11 години.

Тежкият пътен инцидент е от 3 декември 2017 година.  

Владимир Колев е шофирал с превишена скорост от 94 км/ч. Той е бил и в пияно състояние - 2,70 промила Колев е навлязъл в лентата за насрещно движение, когато ударил и убил велосипедиста Евелин Дуков. След удара мъжът е избягал от местопроизшествието.

Върховните съдии са споделили становището на Апелативен съд – Бургас, че 

случаят не може да бъде квалифициран като особено тежък. 

Според касационния състав исканията за увеличаване на наложените на подсъдимия наказания, съдържащи се в протеста на прокуратурата и жалбите на частните обвинители за неоснователни.

„Без съмнение човешката личност, живота и здравето са висши ценности, посегателството срещу които изисква строга реакция. Нейното практическо проявление обаче не може да бъде в механичното налагане на несъразмерно тежки наказания. Следването на подобен подход е съпътствано от риска за превръщане на наказанието в самоцелно възмездие, което не води до благоприятни последствия нито за извършилия престъплението, нито за обществото“, се казва в решението на ВКС.

Решението на ВКС е окончателно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Обвиняемият Владимир Колев

17 години затвор за Владимир Колев убил велосипедист в Приморско (ОБНОВЕНА)

17 години затвор  и незабавна мярка "Задържане под стража" постанови бургаският Окръжен съд за  Владимир Колев , който причини катастрофа в Приморско, при която загина велосипедист.  Според държавното обвинение в случая няма смекчаващи вината..

обновено на 25.03.19 в 16:17

Апелативната прокуратура в Бургас поиска по-висока присъда за шофьора, убил колоездач в Приморско

Апелативната прокуратура в Бургас протестира решение на съда за намаляването на присъдата на шофьора, убил колоездач в Приморско. Институцията намали  наказанието „лишаване от свобода“ от 17 години на 10 години, а също така измени обвинението,..

публикувано на 11.12.19 в 15:51
Владимир Колев

Обжалват намаляването на присъдата на шофьора, убил колоездач в Приморско

Роднините на загиналия в Приморско колоездач Евелин Дуков, ще обжалват присъдата на Апелативния съд в Бургас. С нея, присъдата на Владимир Колев, който пиян сгази велосипедиста, бе намалена от 17 на 10 години затвор, а деянието бе..

публикувано на 04.12.19 в 11:59

Намалиха присъдата на шофьора, убил колоездача Евелин Дуков

Апелативният съд в Бургас намали със седем години  наказанието на шофьора Владимир Колев, който в нетрезво състояние и в насрещното движение уби колоездач в Приморско. 17 години затвор бяха постановени на първа инстанция заради смъртта на Евелин..

публикувано на 03.12.19 в 12:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път постоянната корабна група на НАТО няма да участва в учението „Бриз 2024“

Новоформираната Противоминна тактическа група от 4 бойни кораба, на България, Румъния и Турция ще участва в Националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2024“. То започна на 4-и юли и ще продължи 10 дни. Днес на Морската гара в Бургас с..

публикувано на 06.07.24 в 12:10

Криминално проявен от Ловеч уби мъж от Кюстендил в Слънчев бряг

Криминално проявен от Ловеч уби мъж от Кюстендил в Слънчев бряг, съобщават от бургаската полиция.Инцидентът е станал вчера.  Около 18.54 ч. в Районното управление на Несебър е получено съобщение, че на крайбрежната алея до хотел “Гранд” в Слънчев бряг е бил..

публикувано на 06.07.24 в 11:19

Изграждат лаборатория за изследване на кръвни проби за употреба на наркотици в Бургас

В България вече са налични нови четири автоматизирани системи за токсикохимичен анализ за наркотици в кръвта“, съобщи пред журналисти министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Той припомни, че в началото на годината бяха представени първите две..

публикувано на 06.07.24 в 11:08

Четирима мъже скочиха от Бургаския мост

Четирима мъже са скочили от Бургаския мост около 13 часа днес, съобщи старши спасителят на северния плаж Петър Русев пред БНР Бургас.  Нито един от тях не е пострадал. Щом видели скачащите за забавление млади мъже, един от спасителите се обадил на тел...

публикувано на 05.07.24 в 18:12

Над 20 огнеборци гасят пожар над бургаския квартал Банево /ОБНОВЕНА/

Пожарът над квартал Банево се разраства и малко след 16 часа навлезе в горски масиви в посока на село Миролюбово, съобщи за БНР Бургас ст. комисар Николай Николаев, директор на пожарната служба.  С огнената стихия се борят над 20 огнеборци със..

обновено на 05.07.24 в 16:55

ТИР удари автобус на градския транспорт в Бургас

ТИР е ударил автобус на градския транспорт в Бургас на бул. "Тодор Александров", съобщи за БНР Бургас управителят на "Бургасбус" инж. Петко Драгнев.Камионът е излязъл  от ул. "Вая". Първоначално е спрял на знак стоп. След това обаче е тръгнал и навлязъл в..

публикувано на 05.07.24 в 16:04

Бургаската полиция показа техника и оборудване в Морската градина

Термокамери, с които работят граничните полицаи, оръжия на специалните полицейски звена и оборудване на криминалистите бяха част от техниката, която разгледаха бургазлии и гостите на града в Морската градина. На щандове всички структури на..

публикувано на 05.07.24 в 14:56