Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Здравко Василев: Колоните към Гърция действат отрезвяващо

Снимка: БГНЕС

Дълго време се говореше, че за да спасим родната икономика, а и заради опасността от коронавирус, българите ще изберат родните курорти. Към това призоваха и управляващите. Но в същото време, само ден, след като Гърция отвори границите си и свали ограниченията, стотици нашенци задръстиха граничните пунктове, отправяйки се на море към южната ни съседка. На какво се дължи това явление и как ще се отрази на родния туризъм?

Според хотелиера от Приморско Здравко Василев, сред причините българите да предпочетат гръцкото море са проблеми на родния туризъм, трупани с години. По думите му  въпросът има няколко страни.

"Едно от нещата е, че туризмът няма нищо общо с патриотизма, шофинизма и така нататък. Ще дам един пример. Нима стотиците хиляди туристи, които идват в България, мразят родината си и не обичат родината си? Не, просто хората търсят друг тип изживяване. Нещо по-различно, по-екзотично, различно от средата, която обитават целогодишно. А другият аспект е грешките, които допуснахме, като хора, които развиваме туризъм, защото ние допуснахме много грешки. И то системно и последователно ги направихме", коментира Здравко Василев.

Здравко Василев се надява процесите, които се случват в момента да имат един отрезвяващ ефект за родния туризъм. Според него, страната ни има какво да предложи, но трябва се седне на масата и да се търсят решения за излизане от кризата на целия отрасъл.

Подробностите можете да чуете от звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват туристическия сезон на остров "Света Анастасия" за Великден

Остров Света Анастасия ще посрещне първите си туристи за Великден. В момента туристическия обект се подготвя за новия сезон. Очакванията са за добра посещаемост, като ще се разчита на българските туристи. Ремонтни дейности се провеждат в момента на обектите на Острова. Анастасия. В резултата на меката зима тази година няма..

публикувано на 15.04.21 в 09:00

Изтича срокът за прием на заявления по мярката 60/40 за периода януари - март

До 17 часа днес ще се приемат заявления по мярката 60/40 за получаване на средства за периода януари - март тази година. От Агенцията по заетостта напомнят, че до 22 април работодателите трябва да представят и актуален списък на работниците за предходния месец и декларация за месечно отчитане. Подадените след тези дати документи..

обновено на 15.04.21 в 08:30

Увеличават се желаещите да почиват в чужбина

 За разрешаване на  автобусните екскурзии в страната и чужбина преди 30 –ти април настояват  от  Обединение" Бъдеще за туризма". От Управата му изпратиха апел към здравното министерство за среща и решаване на належащи проблеми пред бранша. Преди време те са получили уверение, че щом случаите на заразени паднат, организираните пътувания ще бъдат..

публикувано на 14.04.21 в 17:38

„Българска асоциация за рекреация и туризъм“ вече е национално представителна организация

Правителството призна Сдружение „Българска асоциация за рекреация и туризъм“ за национално представителна организация за срок от четири години.  Сдружението работи активно в обществена полза, като подпомага и защитава интересите на своите членове на национално, регионално и местно равнище.  Организацията спомага за опазване и устойчиво..

публикувано на 14.04.21 в 16:07

Намалиха с 50% общински такси за бизнеса в Бургас (обновена)

Антикризисни мерки за бизнеса гласуваха общинските съветници в Бургас. От ГЕРБ предлагат до два месеца след отмяната на епидемичната обстановка да бъдат направени някои облекчения за бизнеса. Да бъдат намалени с 50% таксите за пазари, тържища и площадни пространства; наполовина да паднат и наемите на обекти общинска собственост, дадени на..

обновено на 14.04.21 в 14:50

Разписани правила и протокол за приемането на туристите

За лято 2021-ва се бавят  договарянията  с чуждестранните туристически компании. Записванията за сезона не вървят добре, отбелязват българските туроператори . Те настояват  да се подадат точни правила за приемане на туристите, разписани в протокол как ще влизат туристите. Страната ни е изчаква общоевропейско  решение за това. Туроператорът Иван..

публикувано на 14.04.21 в 13:05

Конкурс за лого на " Син етикет"

Община Бургас в партньорство с Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ обявяват конкурс за изработване на графично лого за своята екологична инициатива „Син етикет“.То   ще е основен знак за маркиране на заведения за хранене и развлечения, които се включат в кампанията за намаляване на полимерните отпадъци и не използват материали за еднократна употреба..

публикувано на 13.04.21 в 13:46