Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заради COVID-19:

Завишени изисквания към ивиците със „Син флаг“

15 плажа и едно яхтено пристанище заслужиха екоотличието този сезон

Созопол-Централен е сред трите нови плажа, които развяват престижното екоотличие този сезон


Три нови ивици стават част от престижния международен списък на движението "Син флаг". Те са покрили 33 критерия в четири направления - качество на водата, управление на плажа, безопасност и услуги, както и екологична информация. 15 плажа и едно яхтено пристанище бяха отличени тази година. Това съобщи председателят на движението "Син флаг" Станимир Димитров:

"Това са Аркутино, Дюни-юг и Созопол Централен. За съжаление, обаче, в сравнение с миналата година два от плажовете отпадат от програмата. Това е плажът на "Оазис" и на "Елените". Причините са различни-затруднения, по тяхно желание. Надяваме се отново да се включат. Международното жури при отличаването изрично подчерта, че флагът може да се вее на награден плаж само в случай, че се спазват освен критериите на програмата "Син флаг" и националните разпоредби, засягащи работата в условията на коронавирус."

През лятото на отличените ивици ще бъдат правени и изненадващи проверки от международни експерти, предупредиха от ръководството на движението. През годините назад има и ивици, на които е отнемано отличието насред сезона заради влошено качество на водата - един от основните критерии за които се следи. С инвестициите, направени от държавата за пречистване на водите по Черноморието, този проблем е отстранен, посочи Димитров. 

Единствено добрата воля и амбицията на концесионерите е причина България да бъде част от движението, недостатъчна е подкрепата на институциите в тази посока, отбеляза още Станимир Димитров, обобщавайки четвъртвековната традиция на "Син флаг" у нас.


Повече чуйте в звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поморие се подготвя за туристическия сезон

50 ще са командированите полицаи в Поморие това лято, а паяк ще контролира спирането но улиците през активния туристически сезон.  Безплатно паркиране, но при строг контрол обяви за новия летен сезон кметът на Поморие Иван Алексиев: "Ще въведем и режим на работа на репатрираща машина, която да вдига неправилно паркиралите автомобили. ще..

публикувано на 13.05.21 в 08:29

Провеждат трудова борса в Бургас

Трудова борса във връзка с предстоящия туристически сезон ще се проведе днес в Бургас.  Организатор е Бюрото по труда.  Ще участват работодатели от сферите на хотелиерството и ресторантьорството. Безработните лица ще могат директно да се срещнат и да кандидатстват за работа. Борсата ще се проведе от 10,00 часа в обновения "Културен дом на..

публикувано на 13.05.21 в 08:20

Първите израелски туристи пристигат по Южното Черноморие

Първите чуждестранни туристи пристигат по Южното Черноморие. С два чартърни полета от Тел Авив 210 израелски граждани ще бъдат официално посрещнати от ръководството на Бургаското летище. Те ще бъдат настанени в кур.к-с “Слънчев бряг“. С воден салют ще бъдат посрещнати израелските туристи на бургаското летище. Те ще бъдат настанени в 5 различни хотела в..

публикувано на 13.05.21 в 08:00

Туристическият бранш в Бургас: Трябва да спасим сезон 2021

От Туристическата камара в Бургас настояват за по-бързо въвеждане на ваксинационен сертификат, а цената на PCR теста  през летните месеци  да бъде за сметка на бюджета. Председателят на организацията Иван Иванов определя новия служебен министър на туризма Стела Балтова като експерт с голям опит. „Надяваме се и..

публикувано на 12.05.21 в 14:35

Ще има ли директива на ЕС за минимална работна заплата?

Изработването на директивата на ЕС за минималната работна заплата се превърна в една от разделителните линии в Европейския парламент. Определят я като „ най-важният социално-политически проект в ЕС за това десетилетие“ и жалон по пътя към по-социална Европа. За други тя е безсмислена.  На 27 април в Комисията по заетостта бяха изслушани..

обновено на 12.05.21 в 12:19

Наемателят на плаж Велека обжалва в КЗК концесията за ивицата

От май 2017 фирмата на Филип Баров е определена за наемател на плаж „Устието на река Велека“ на територията на Община Царево. Заради ковид епидемията Министерството на туризма предлага миналото лято да намалят цените на плажните принадлежности като срещу това обещава удължаване на договора за наем, разказва Баров. Договорът е удължен до..

публикувано на 10.05.21 в 16:40

Фестивалът на зелениката очаква любители на природата този уикенд

Фестивалът на зелениката ще се проведе този уикенд, 15 и 16 май. Празникът сред природата събира всяка година в Странджа природолюбители не само от региона на Бургас, но и от цялата страна. 17 – тото издание на фестивала ще се проведе в местността „Тулпан” край малкотърновското село Заберново. Той всяка година се провежда на..

публикувано на 10.05.21 в 13:56