Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургас се включва в националния протест срещу промени в Закона за биологичното разнобразие

| обновено на 25.06.20 в 08:16

 Национален протест срещу промените в Закона за биологичното разнообразие и в защита на Натура 2000 оганизират неправителствени организации и граждани.Той ще се състои днес на Часовника от 18 30 ч. Основните заплахи са, че още 4 години няма да могат да се приемат природозащитните зони на мрежата, каза един от организаторите Радостина Ценова от Българската  фондация Биоразнобразие:

Още 4 години МОСВ да не опрделя превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания.Вече 13 години няма такива мерки. Ще се отмени робята на учените, на собствениците  и гражданите в процеса по опазване на мрежата.Цялото управление става непрозрачно.Много от решенията ще се вземат не в интерес на природата.

В писането на закона не сме участвали, ние изказахме нашите аргументи, но почти нищо това, което ние и учените от БАН предлагахме, не беше взето под внимание.

Според Ценова  промяната, че собствениците на земи  ще могат да участват в определянето на уславията за използване на зоните,  противоречи на  философията на европейската мрежа.

ПОВЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два дни празнуват в Несебър празника си

Два дни в Несебър честват пранзика на града на Голяма Богородица, информират от общината. Кулминация в програмата по традиция е в нощта на 15 август, когато ще има с впечатляващо 3D светлинно шоу на крепостните стени и грандиозен пиро-музикален лазерен спектакъл. В концертната програма участие ще вземат любими на българската публика изпълнители..

публикувано на 05.08.21 в 10:45
Снимката е илюстративна.

Частично спиране на водата в Ахтопол

Частично спиране на водата ще има днес в Ахтопол. Причината са възникнали аварии на ул. "Крайморска" и на ул. "Смокиня".  „По тях се работи, така че водоподаването ще бъде възстановено във възможно най-кратък срок“, съобщават от кметството.

публикувано на 05.08.21 в 09:09
Константин Райков, член на КЗП

Константин Райков: Най-честите сигнали в КЗП са за дублирани почивки и липса на хигиена в заведения и хотели

Най-честите нарушения, за които постъпват жалби в Комисията за защита на потребителите са за липса на хигиена в местата за настаняване и в заведенията за хранене. Има случаи и на дублирани резервации за почивка. 4 екипа на комисията са ангажирани с проверките за нередности от Резово до Обзор.  Комисията за защита на потребителите стартира..

публикувано на 05.08.21 в 08:30

Допълнителен нощен влак ще пътува между София и Бургас до края на лятото

Допълнителен нощен влак ще пътува през Подбалканската железопътна линия по маршрут София-Бургас-София, съобщават от БДЖ. Новоназначената композиция ще се движи от утре до 12-ти септември 2021 г., за да може да предложи допълнителна възможност за пътуващите да стигнат до Бургас за предстоящите музикални фестивали край морето. Новият влак ще бъде..

публикувано на 04.08.21 в 15:55

Само с маски на Spice music festival в Бургас

Всички посетители на Spice music festival трябва задължително да си носят маски, съобщават от Община Бургас. Такива са актуалните изисквания на здравните власти. Във фестивалния град няма да бъдат допускани посетители без лични предпазни средства. Това обявиха организаторите на среща, на която бяха обсъдени всички мерки за безопасност и сигурност. Ще..

публикувано на 04.08.21 в 15:11

Ремонтират пътища в община Несебър

Продължават дейностите по поддръжка на пътната мрежа в община Несебър, съобщават от Общината.  В момента се извършват пътно-ремонтни дейности в района на селата Паницово, Приселци и Раковсково. Ремонтира се участъкът от разклона на Обзор към с. Паницово. Рехабилитират се компрометираните пътни участъци в междуселската мрежа, а в..

публикувано на 04.08.21 в 15:01

"Булевард Демокрация" на 4-ти август

Може ли в Бургас най-сетне да има кръвен център е днешната ни тема. Военноморските сили честват 142 години от създаването си, как ще чуем в предаването. Монтираха нови вендинг автомати за билети на "Бургасбус", кога ще заработят ще разберем след малко.  В пожароопасния сезон, какви мерки трябва да спазваме, за да не допуснем пожар - съветите на главен..

публикувано на 04.08.21 в 14:49