Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безплатни прегледи на зрението в Бургас

Снимка: Архив

Очната болница в бургаския комплекс "Славейков" ще проведе безплатни скрининги за заболявания свързани с възрастта и болните от диабет. Това ще се случи от 6-ти до 10-ти юли.

Скринингите са част от стартиралата през изминалата година информационна кампания за профилактика на зрението, „Зрението е всичко! Прегледай се!“, организирана от Портал на пациента и Байер България.

Изследването е насочен към хора с диабет, както и към хора над 50-годишна възраст, които наблюдават разкривяване на образите и линиите, наличие на тъмно петно или празно място в центъра на зрителното поле.

Диабетният макулен едем е заболяване, което може да доведе до постоянната загуба на зрението. То е усложнение на диабетна ретинопатия. Статистиката показва, че до 50% от пациентите с диабет не изследват очите си или се диагностицират твърде късно.

Влажната дегенерация на макулата е свързана с възрастта и засяга над 30 милиона души по света и е основна причина за слепота при хора над 50-годишна възраст. Ако не бъде лекувана, може да доведе до кръвоизливи и разрушаване на клетките, отговорни за зрението и загубата му.

Скринингите ще се проведат с предварително записване. Направление по НЗОК не се изисква.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Студенти по медицина на практика във Второ детско отделение.

Над 90 младежи на практика в УМБАЛ Бургас

УМБАЛ Бургас привлече над 90 младежи по програмата на МОН "Студентски практики". Най-много са студентите от Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Те са бъдещи лекари, медицински сестри, рехабилитатори. Болницата е подписала договори за практики и с други висши учебни заведения и сред действащите стажанти има студенти по право, счетоводство,..

публикувано на 26.07.21 в 13:10

платена публикация
Инициативата „С любов към здравето” ще проведе безплатни консултации с офталмолог и кардиолог на 29 юли

Здравна шатра в Бургас ще бъде разположена на 29 юли от 17:30 до 19:30 часа за безплатни консултации на алеята до Културен център „Морско казино” пред терасата на моста. Организатор е Национално Сдружение „Младежки глас“ с партньорството на Министерство на младежта и спорта, Офталмологичен медицински център „Оксиком“,..

публикувано на 26.07.21 в 10:46
Снимката е илюстративна

Бургас премина в жълтата Covid зона, отварят нови легла за болни

Бургаска област се подготвя за ръст на случаите на коронавирус. От три дни областта премина от зелената в жълтата зона на увеличен риск. Лечебните заведения поетапно отварят отново Covid легла.  Случаите в Бургас нарастват, макар и не стремглаво, посочва директорът на регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров. „Тенденцията..

публикувано на 23.07.21 в 13:32

Пресъхване на устата и замаяност – първи симптоми на прегряване

Рисковите групи хора да избягват жегите, съветват специалистите . Необходимо е да се пие по няколко литра течности, за да не се обезводнява организма.  Уязвимите при жеги хора трябва да си позволяват разходки навън само в ранните сутрешни часове или по-късно вечерта. В тази група попадат хората с хронични заболявания, на..

публикувано на 20.07.21 в 14:30

Специалисти - със съвети за безопасно плажуване

Два часа след хранене да не се влиза в морето, съветват специалистите. При употреба на алкохол, това трябва да става след осем часа.  Важно е да се спазват съветите на спасителите и флаговата сигнализация. В часовете, когато е най-топло, да се стои под  сянка. А при симптоми на слънчев или топлинен удар, да се потърси помощ. Това посочи Анета..

публикувано на 20.07.21 в 13:14

Нов екип пое Отделението по хемодиализа на УМБАЛ Бургас

Нов екип от амбициозни медици пое Отделението по хемодиализа на УМБАЛ Бургас. Той се ръководи от д-р Лорис Мануелян, специалист по вътрешни болести и нефрология, един от доайените в лечението на бъбречните заболявания у нас. Бургазлии го познават като дългогодишен зам.-кмет по здравеопазване в Община Бургас, но през всички тези години той не се..

публикувано на 19.07.21 в 14:40
Тодор Кантарджиев (вляво) и Костадин Ангелов

Ангелов: НЗОК се превръща в инструмент за поръчкови проверки

Здравната каса се превръща в инструмент за поръчкови проверки. Това коментира в Бургас бившият ресорен министър Костадин Ангелов. Той обвини служебния си колега в лъжи относно проведените на Стойчо Кацаров изследвания в „Пирогов“. Вместо държавата да се подготвя за новата ковид вълна, времето се използва, за да се обезглавяват големи..

публикувано на 17.07.21 в 13:50