Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Абдулкадер участвал в джихадистки терористични групировки

Няма данни да е участвал в подготовка на терористични нападения в България

Снимка: Спецпрокуратура

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност бургазлията Мохамед Абдулкадер, участвал в терористична дейност в чужбина. Това съобщават от институцията. Събраните доказателства сочат, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки. Установено е, че бащата му е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

От спецпрокуратурата уточняват, че няма данни да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.

На 1 юли 2020 г., на територията на Бургас и Враца се проведе съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП. Направени са претърсвания на адреси в Бургас, откъдето са иззети веществени доказателства. Като свидетели са разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Извършени бяха и 10 разпознавания.

С прокурорско постановление на обвинения е наложено задържане за срок до 72 часа. Предстои Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Разследването беше коментирано и от главният прокурор Иван Гешев:
"Става въпрос за един млад човек, вербуван от баща си. Баща му е един от ръководителите на терористична организация в Сирия. Участвал е във военни действия на страната на две терористични джихадиски групировки на територията на Сирия. Няма данни за извършени престъпления на територията на страната, за някаква заплаха конкретна".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Снимката е от Инстаграм профила на Абдулкадер

Повдигнаха обвинение в тероризъм на шампион по борба от Бургас (ОБНОВЕНА)

Повдигнаха обвинение за тероризъм на 21-годишен бургазлия. Младежът е задържан тази сутрин при спецоперация в морския град.  Мохамед Абдулкадер е задържан в дома си тази сутрин. Той е полусириец. Признал е, че е посещавал баща си в Сирия...

публикувано на 01.07.20 в 16:07
Иван Гешев

Арест в Бургас за тероризъм

Над 10 човека са задържани в Бургас при мащабна акция на ГДБОП. Разследването е за извършване на терористична дейност на територията на България. По неофициална информация сред тях е и  български гражданин от сирийски произход. Арестът беше..

публикувано на 01.07.20 в 14:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта задържаха митничари от Пристанище Бургас (видео)

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта задържаха митнически служители от Пристанище Бургас. Стоките са открити в тайници на два контейнера, пристигащи от Китай за получател в България. Случаят е в рамките на операцията по противодействие на..

публикувано на 04.05.24 в 10:17

Задържаха над 40 хил. кутии контрабандни цигари на "Лесово"

Задържаха 40 400 кутии контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил на ГКПП – Лесово, съобщават от МВР. Нарушението е разкрито в рамките на съвместна операция на ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“, Агенция „Митници“..

публикувано на 03.05.24 в 11:48

Петгодишно дете пострада при пътен инцидент в Бургас

Петгодишно дете е пострадало при пътен инцидент, станал в Бургас на 1 май, съобщи Областната дирекция на МВР в града.  Момиченцето изскочило внезапно на улица «Славянска» и било ударено от товарен автомобил, управляван от 61-годишен бургазлия...

публикувано на 02.05.24 в 09:28

Бургас изпраща 2200 абитуриенти от 22 училища

Тази година Бургас ще изпрати рекорден за последните 6-7 години брой абитуриенти. 2200 младежи и девойки ще празнуват завършването на училищния етап от своето образование. За сравнение през 2023 г. те бяха 1790, а през 2021 г. - 1487. Това стана ясно на..

публикувано на 30.04.24 в 14:45

6 години затвор за шофьора причинил смъртта на баща и двете му деца в Айтос

Присъда от шест години „лишаване от свобода“ потвърди Апелативният съд в Бургас за водач, причинил пътен инцидент в Айтос. Случаят е от 13 септември 2021 година, като тогава загина баща и две малолетни деца, а друг е пострадал тежко.  Тежка..

публикувано на 30.04.24 в 14:23

Забраняват игралните зали в малките населени места

Забраняват се игралните зали в населени места до 10 000 души с изключение на пограничните градове и курортите, реши на второ четене бюджетната комисия. С текстовете, които по-късно ще бъдат гледани и в пленарна зала, се забранява рекламата на хазарт в..

публикувано на 30.04.24 в 11:50
Снимка: Архив

Предават на съд мъж, обвинен в умишлено убийство в село Прилеп

Окръжната прокуратура в Бургас предаде на съд мъж, обвинен в умишлено убийство  на 57-годишен човек. Престъплението е извършено на 28 август миналата година  в село Прилеп, общ. Сунгурларе.  По време на разследването е установено, че убийството е..

публикувано на 30.04.24 в 11:34