Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Абдулкадер участвал в джихадистки терористични групировки

Няма данни да е участвал в подготовка на терористични нападения в България

Снимка: Спецпрокуратура

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност бургазлията Мохамед Абдулкадер, участвал в терористична дейност в чужбина. Това съобщават от институцията. Събраните доказателства сочат, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки. Установено е, че бащата му е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

От спецпрокуратурата уточняват, че няма данни да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.

На 1 юли 2020 г., на територията на Бургас и Враца се проведе съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП. Направени са претърсвания на адреси в Бургас, откъдето са иззети веществени доказателства. Като свидетели са разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Извършени бяха и 10 разпознавания.

С прокурорско постановление на обвинения е наложено задържане за срок до 72 часа. Предстои Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Разследването беше коментирано и от главният прокурор Иван Гешев:
"Става въпрос за един млад човек, вербуван от баща си. Баща му е един от ръководителите на терористична организация в Сирия. Участвал е във военни действия на страната на две терористични джихадиски групировки на територията на Сирия. Няма данни за извършени престъпления на територията на страната, за някаква заплаха конкретна".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Снимката е от Инстаграм профила на Абдулкадер

Повдигнаха обвинение в тероризъм на шампион по борба от Бургас (ОБНОВЕНА)

Повдигнаха обвинение за тероризъм на 21-годишен бургазлия. Младежът е задържан тази сутрин при спецоперация в морския град.  Мохамед Абдулкадер е задържан в дома си тази сутрин. Той е полусириец. Признал е, че е посещавал баща си в Сирия...

публикувано на 01.07.20 в 16:07
Иван Гешев

Арест в Бургас за тероризъм

Над 10 човека са задържани в Бургас при мащабна акция на ГДБОП. Разследването е за извършване на терористична дейност на територията на България. По неофициална информация сред тях е и  български гражданин от сирийски произход. Арестът беше..

публикувано на 01.07.20 в 14:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

До дни ще е готова експертизата за смъртта на арестант в Ямбол

До дни ще бъде готова съдебно- медицинската експертиза,  назначена по случая с починалия при неизяснени обстоятелства  32 – годишен мъж в помещението за задържане  на ямболската полиция. Трупът беше открит в ранната сутрин на съботния ден, часове след..

публикувано на 08.07.24 в 16:46

Обвиненият в убийство Христо Димитров остава в ареста

По искане на Окръжна прокуратура в Бургас бе взета мярка за неотклонение "задържане под стража" на 38-годишния Христо Димитров, обвинен в убийството на 31-годишен мъж.  Престъплението е извършено на 5 юли, около 19 часа, в к.к. Слънчев бряг.  До..

публикувано на 08.07.24 в 15:36

Наложиха най-тежката мярка на мъж, обвинен в убийството на своята майка

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ наложи Окръжният съд в Ямбол на мъж, обвинен в убийството на своята майка. Престъплението е осъществено на 05.07.2024 година в Ямбол. По главата и тялото на 88-годишната жена са нанесени  множество удари с..

публикувано на 08.07.24 в 12:21
Снимката е илюстративна.

Дете на годинка пострада в катастрофа на пътя Варна - Бургас

Дете на една година е пострадало при пътен инцидент на пътя Варна – Бургас в събота, съобщи бургаската полиция днес.  Сблъскали са се два леки автомобила. Момченцето е било в обезопасително столче. То е с натъртвания и след преглед във..

публикувано на 08.07.24 в 12:10
Мъж забрави 14 хил. лева в Бургас, върнаха му само 1 3-0.

Мъж взе забравени 14 хил. лева и върна само 1 340, след като го хванаха

Криминално проявен мъж е взел над 14 хил. лева в забравена чантичка в Бургас, а след като полицията го е открила - е върнал само 1 340 лева от тях. За случая съобщи Областната дирекция на МВР. Това е станало на 6 юли привечер в ж.к. "Изгрев". Около 18:30..

публикувано на 08.07.24 в 12:00

18-годишно момиче падна от автобус, движил се с отворени врати

18-годишна полска туристка е паднала от автобус, който се е движел с отворени странични врати.  Инцидентът е станал в курортния комплекс "Слънчев бряг" в събота, съобщи днес Областната дирекция на МВР в Бургас. Младата жена, отседнала в Несебър, е..

публикувано на 08.07.24 в 11:43
Арестант беше намерен мъртъв в Ямбол.

Арестант е намерен мъртъв в помещението за задържане на ямболската полиция

Арестуван за притежание на наркотици мъж е бил намерен мъртъв в помещението за задържане на полицията в Ямбол. Полицията започна разследване. Образувано е досъдебно производство по член 115 от Наказателния кодекс - за умишлено убийство, наказанието за..

публикувано на 08.07.24 в 11:19