Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Туристи останаха без чадъри и шезлонги на "Златна рибка"

Договорът с новия концесионер е сключен на 1 юли, плажът му е предаден незабавно, увериха от Министерството на туризма

Близо 800 български и германски туристи, настанени в хотелите около плаж „Златна рибка“ край Созопол, останаха без чадъри и шезлонги, въпреки че услугата влиза в цената на пакета. Причината е, че избраният концесионер на тази част от бреговата ивица, все още не може да влезе във владение, заради законови процедури.

Сумата от 60 хиляди лева за шезлонги и чадъри, за целия летен сезон са заплатили още през ноември миналата година, на стария концесионер от единия от хотелите в района на „Златна рибка“. От министерството на туризма обаче прекратили договора с фирмата през февруари, разказа комплексния управител Иван Нестеров.

"И до днешна дата, не е публикувано все още, в сайта на министерството, за влязъл в сила концесионер. Търгът мина, спечели го фирмата, но хората още не могат да влязат във владение", каза Нестеров.

Молбата на хотелиерите е да получат разрешение за тяхна сметка да извадят и наредят шезлонги на плажа и да поддържат плажната ивица до избирането на концесионер, за да останат клиентите доволни. На което от министерството  отговарят, че ако го направят, ще бъдат глобени.

От хотелите предоставили на туристите портативни чадъри, за да могат да ги поставят на плажа и поизчистили ивицата ръчно, но недоволството сред гостите стигнало и до регионалната туристическа камара в Бургас, пояснява Евелина Пулева.

"Ние вече имаме четири жалби на нашия адрес от туристи", каза Пулева.

Договорът с новия концесионер на плаж „Златна рибка“ вече е подписан и той поема функциите си по стопанисване на ивицата.Това  съобщиха от Министерството на туризма. Решението на Министерския съвет за избор на концесионер е влязло в сила на 30 юни, след изтичането на задължителния по закон срок за обжалване. Договорът е сключен на 1 юли, независимо от определения едномесечен срок за това, и плажът е предаден незабавно на концесионера, за да може да го въведе в експлоатация, уточняват от ведомството. Ивицата ще бъде почистена и осигурено водно спасяване.

През 2020 г. с решение на Министерския съвет бе прекратен договорът за концесия с предишния стопанин на плажа. Основание за това са системно неспазване на задълженията по договора. При  извършени на място проверки през 2017, 2018 и 2019 г. са установени множество повтарящи се нарушения относно задължителните дейности на плажа - по-малко от изискуемите спасителни постове, неосигуряване през целия ден на задължителното здравно и медицинско обслужване, което е от особена важност през тази година. В протоколите на инспекциите през посочените по-горе години бе установено също по-малко от минималната изискуема площ за зоната за свободно разполагане на плажни принадлежности на морския плаж.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Завърши първата работна среща в Несебър по проект „Черноморски аргеологически, исторически и културен портал“

  Проведе се първата работна среща по проект „Черноморски археологически, исторически и културен портал“, №BSB 867, финансиран от Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейския инструмент за съседство „Черноморски басейн 2014-2020“.   Съобразявайки се с изискванията на здравните власти и извънредната..

публикувано на 11.08.20 в 15:53

Финансират отварянето на детски кътове в институции и фирми

Детски кътове ще могат да бъдат разкриване в държавни ведомства, частни организации и фирми. Те ще бъдат  финансиране по програма  "Развитие на човешките ресурси".Кандидатстването започва през септември.В кътовете   ще се полагат почасови грижи за децата, докато родителите им са на работа. Предприятията или институциите ще могат да се сдружават..

публикувано на 10.08.20 в 16:50

95% от хотелите в Бургас бяха запълнени през фестивалния уикенд

Между 4000 и 5000 човека публика на вечер събра тазгодишното издание на Spice music festival. Това е около 50 % от капацитета на фестивалната зона, обясниха организаторите.  Голямото музикално събитие, което направи възможно фенове на златните хитове на 90-те да пеят и танцуват с любимите си изпълнители, като Black Box, C+C Music Factory, Corona,..

публикувано на 10.08.20 в 12:21

Министерството на туризма не констатира нарушения на морски плаж Бургас-север

Експерти на Министерството на туризма направиха спешна проверка за състоянието на морски плаж Бургас-север и не констатираха нарушения по поддържането му каквато информация се появи в медийното пространство. Пясъчната ивица е чиста и няма струпване на водорасли или отпадъци. Концесионерът извършва редовно почистване, както е предвидено по..

публикувано на 09.08.20 в 13:08

Марияна Николова: Трябва да се популяризира историческото наследство по Черноморието

"Необходима е кампания за популяризиране на историческото ни наследство, което се намира по Черноморието", каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на обиколката си в региона на Поморие. Това съобщиха от Министерството на туризма. Николова  разгледа Тракийската култова сграда Хероон от Римската епоха - 2-4 в. от н.е. Сградата е..

публикувано на 08.08.20 в 13:12

Министърът на туризма се срещна с бизнеса в Поморие

Представителите на бизнеса в Поморие поискаха облекчаване на процедурите за категоризация и прекатегоризация, както и повече реклама на България. Това стана по време на среща с вицепремиера и министър на туризма и Марияна Николова в морския град. На срещата присъстваха кметът на Поморие Иван Алексиев и областният управител на Бургас Вълчо..

публикувано на 07.08.20 в 15:08
Инспектори на БАБХ провериха бургаска пицария

БАБХ гледа под лупа морските заведения

99 заведения и търговски обекти по Южното Черноморие са проверени от инспекторите на Агенцията по безопасност на храните за месец. В разгара на туристическия сезон акцентът е върху мерките срещу Covid-19. Екип на БНР-Бургас присъства на една от проверките. Тя е в  известна бургаска пицария. В обекта работят 16 души. Сервитьорките посрещат..

публикувано на 06.08.20 в 15:44