Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според прокурори върху тях има политически натиск

Позиция на прокурорите от Апелативна прокуратура – Бургас, в отворено писмо до медиите се посочва:

"Уважаеми дами и господа, с тази позиция ние прокурорите от Апелативна прокуратура – Бургас, изразяваме категоричното си несъгласие с упражнения последните дни безпрецедентен политически натиск спрямо Прокуратурата на Република България.

Ежедневно наблюдаваме изявления на българския президент насочени срещу главния прокурор г-н Иван Гешев и действията на прокуратурата, а на 11.07.2020 г. президентът поиска оставката на главния прокурор, което бе направено чрез всички медии и пред цялото българско общество. Г-н Радев е български гражданин и като всеки българин има право да одобрява или не действията на прокуратурата.

Неприемливо е обаче неговото мнение да бъде изразявано в качеството му на български държавен глава, олицетворяващ единството на нацията и върховен главнокомандващ на българските въоръжени сили. В българската конституция изрично е записано, че Съдебната власт е независима от всякакви политически и други странични интереси.

Като държавен глава г-н Радев би трябвало да гради мостове между институциите, а не с поведението си да руши доверието в тях. Припомняме на г-н Радев, че българската прокуратура е институция с повече от 140 годишна история. През всичките тези години тя е била стожер на борбата с престъпността, независимо дали това се е харесвало на един или друг политик.

Изказването на г-н Радев, с което той поиска оставката на българският Главен прокурор, не може да бъде определено по друг начин освен като безпрецедентен опит да бъде нарушена конституционно установената независимост на съдебната власт, в частност на Прокуратурата на Република България.

Всеки от нас, прокурорите от Апелативна прокуратура – Бургас, има над 20 годишен стаж като магистрат. През всичките тези години никога не имало толкова тежък опит прокуратура да бъде уязвена от български президент или друг политик, разполагащ с определена власт за периода на своя мандат. Поради тази причина ние прокурорите от Апелативна прокуратура – Бургас не можем да останем равнодушни към случващото се. Ето защо считаме себе си за длъжни да информираме Вас представителите на български и международни институции за случващото се в демократична България през 2020 година, повече от 13 години след като страната ни стана пълноправен член на Европейския съюз.

В заключение заявяваме, че и за напред ще реагираме остро на всеки опит да бъде накърнена независимостта на Прокуратурата на Република България, независимо дали е осъществен от български президент, български премиер или други политици."







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софиянец се самопростреля във вилна зона "Маджестик"

Откриха мъртъв 39 –годишен софиянец във вилна зона „Маджестик“, която се намира между Сарафово и Поморие, съобщиха от пресцентъра на бургаската полиция.  Мъжът се е самопрострелял със законно притежаван от него пистолет.  Вилата е била наета от него и приятелката му за почивка, но след скарване между двамата тя се е прибрала обратно в София. От..

публикувано на 14.07.24 в 16:57

Трима души са задържани с над 800 гр. марихуана в Свети Влас

Трима разпространители на наркотици са били задържани по време на специализирана операция на територията на Свети Влас, съобщават от пресцентъра на МВР. Тя е била реализирана от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ на 12 юли. При проведените действия са извършени лични обиски, огледи и претърсвания на автомобили и..

публикувано на 14.07.24 в 12:26

Полицаи иззеха над 20 000 флакона с райски газ по Южното Черноморие

Над 20 000 флакона с  райски газ, продавани на различни места по Южното Черноморие, са открити и иззети при масираните полицейски операции, проведени в последните дни от служители от отдели “Икономическа” и “Криминална полиция” към ОДМВР - Бургас.  Установени са общо 19 лица, продаващи балони с райски газ, на които са съставени предупредителни..

публикувано на 14.07.24 в 09:26
Христо Узунов - гл.експерт Дирекция

Христо Узунов: Над 150 нарушения за половин месец констатираха данъчни инспектори

Над 150 са нарушенията на данъчното и осигурително законодателство по Черноморието. Това констатираха данъчни инспектори при проверки, само две седмици след началото на лятната контролна кампания на Националната агенция за приходите. Извършени са над 800 проверки, половината от тях са по Южното Черноморие. Проверени са търговски обекти, питейни..

публикувано на 13.07.24 в 16:32
Пожарникар от екипа, изпратен да угаси пожара в парк

Пожар пламна в парк "Росенец" до Бургас

Пожар избухна в широколистна гора в парк "Росенец" до Бургас.  На място бе изпратен един противопожарен автомобил с екип от огнеборци.  Огънят е обхванал малка площ. В парка се намира лятната резиденция на почетния председател на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган, където днес отиде съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров. Той напусна..

публикувано на 13.07.24 в 15:08

АПИ ограничава движението на камиони над 20 тона в 6 области

Агенция "Пътна инфраструктура" ограничава движението на камиони с тегло над 20 тона в шест области утре (14 юли) между 13 и 21 ч, съобщи пресцентърът ѝ. Причината е очакваното горещо време с температури над 35 градуса на сянка . Целта е да се намали рискът от деформации на пътната настилка и да се опази животът и здравето на пътуващите. Областите са..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Пожар. Снимката е илюстративна.

Пожарът в Ямболско се разрасна на 6000 дка, гори и широколистна гора

На б лизо 6000 декара се разрасна пожарът, който избухна вчера в  района на ямболските села Мелница и Гранитово. Първоначално той обхващаше 1000 дка сухи треви и храсти.  В момента няма опасност за населените места, уверяват властите. В овладяването на огъня са включени десетки пожарникари, военни граничари и горски служители. Продължава..

публикувано на 13.07.24 в 11:58