Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Специалистите алармират:

Между 4 и 6% от хората в Бургаска област живеят с хепатит В

Безплатно тестване ще има довечера пред Флората по повод Световния ден за борба със заболяването

архив
Снимка: БНР БургасМежду 4 и 6% от жителите на Бургаска област живеят с хепатит В. 9 от 10 души изобщо не знаят, че са носители на инфекцията. Безплатно изследване ще има довечера в Бургас по повод Световния ден за борба със заболяването. В национален мащаб  210 хиляди българи живеят с хепатит В, а над 80 хиляди са с хепатит С. Това са вирусни заболявания, които засягат черния дроб и протичат почти без проява на симптоми до момента, в който се развива животозастрашаващите чернодробна недостатъчност и първичен чернодробен карцином, посочи главният лекар на община Бургас Лорис Мануелян:

"И двата хепатита водят често и до цироза, много сериозно социално заболяване, което обръща съдби. От няколко години първо имаме средства за лечение на хепатит С, а също имаме и хепатит В. Куца ни скрининга." 

Затова и кампанията тази година е насочена към изследването. Бързи, безплатни и анонимни тестове ще бъдат правени в мобилна лаборатория на алеята пред Флората от 18.30 до 22 часа, обяви Тодор Райков, председател на "Национална асоциация по превенция и терапевтично обучение":

"Времето, което ще е необходимо човек да научи своя хепатитен статус, е 15 минути от вземането на капката кръв до излизането на резултата."

Всеки с положителен резултат ще бъде насочван към специалист за лечение. Терапията се поема от здравната каса, поясни  д-р Татяна Николова, лекар-вирусолог от лабораторията, която ще извърши тестовете довечера. Тя припомни, че за хепатит B има ваксина, която е включена в имунизационния календар за родените след 1992 г., но не създава доживотен имунитет. За хепатит C от няколко години и у нас се прилага ефикасно лечение с успех от 98%, което се поема от здравната каса.

За целите на кампанията неправителствената организация "Каритас" предоставя линейката си.

Повече чуйте в звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Строгите условия за кръводарители са с превантивна цел

Здрави хора, които не приемат медикаменти, могат да даряват кръв. Условията ни са строги, защото целта ѝ е да спасим човешки живот, а не да навредим на друг организъм. Това коментира пред БНР-Бургас началникът на бургаското отделението по трансфузионна хематология Людмила Желязкова. "Приемът на медикаменти е особено тревожен за нас, по..

публикувано на 09.08.20 в 08:12

10 нови случая на коронавирус в бургаска област

10  са новозаразените с коронавирус в Бургаска област през последното денонощие.В сливенски регион има един, а в ямболски 8. 297 са новите случаи за страната  при 6 433 пи си ар теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. 11 души са починали, 47 са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 220.

публикувано на 07.08.20 в 08:21

Петима нови специалисти и също толкова специализанти започват работа в УМБАЛ Бургас

Лекарският състав в УМБАЛ Бургас се увеличи с петима нови специалисти. Също толкова ще бъдат и тези, които ще специализират в областната болница.  Всички са започнали своята специализация в УМБАЛ Бургас. През юни успешно положиха изпити и придобиха диплома за специалност. Това са д-р Андриана Йовановска-Кировакова (анестезиология и реанимация),..

публикувано на 06.08.20 в 15:37

Интернет – в полза на кръводаряването

Мобилни приложения и Фейсбук – групи помагат за търсене на кръводарители. От началото на юли, от Google play, може да бъде изтеглена платформата “Дари кръв – помогни или потърси помощ“. Съдействие може да бъде намерено и в няколко бургаски групи, посочи началникът на бургаското отделението по трансфузионна хематология Людмила Желязкова: „..

публикувано на 06.08.20 в 12:37
Снимката е илюстративна.

Кампания за превенция на слънчевите изгаряния в Бургас

Кампания за превенция на слънчевите изгаряния се провежда днес в Бургас. До 12.30 часа на крайбрежната алея до Бункера в Морската градина ще има обособена зона с интересни арт ателиета за малчуганите с игри и подаръци, а за по-порасналите ще се провеждат безплатни консултации относно дерматологичните грижи през летния сезон. Кампанията е под..

публикувано на 06.08.20 в 09:53

9 нови случая на коронавирус в бургаска област

9 са новозаразените с коронавирус в бургаска област за последните 24 часа. В сливенски регион има 1 човек, в ямболски са 8 души. В страната са 255  при направени 5 325 пи си ар теста. Това означава, че положителни проби  са дали малко под 4,8 на сто от изследваните. Оздравелите са 280, 11 души са починали, а 41 остават в интензивни отделения. 

публикувано на 05.08.20 в 07:39

Извънредно положение в страната не се налага на този етап

Болниците и медицинските екипи остават в пълна готовност за лечение и диагностика на пациентите с COVID-19. Те разполагат с цялата необходима апаратура, има и достатъчно легла в интензивните отделения, докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на среща с премиера Бойко Борисов. Проф. Ангелов отбеляза, че ситуацията в страната е под..

публикувано на 04.08.20 в 17:34