Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Седем акта за неносене на маски в търговски и в хранителни обекти за седмица

| обновено на 31.07.20 в 19:49
Снимка: БГНЕС

Над 80 проверки в търговски и хранителни обекти се извършват от Регионалната здравна инспекция в Бургас само за седмица. Те са за спазване на противоепидемичните мерки срещу Covid-19. Съставени за същия период са седем акта за различни нарушения. 

Част от получените жалби от граждани за неспазване на противоепидемичните мерки се препращат по компетентност на Агенцията по безопасност на храните. Това каза д-р Арман Кацахян, от Регионалната здравна инспекция:

„Като обща бройка мога да ви кажа, че са извършени над 80 проверки, съставени са седем акта, шест от тях са в големи хранителни вериги, на служители и посетители, които не носят маски, или за липса на дезинфектанти. Има и един акт, който е съставен в аптека. Най-често, което се среща като нарушение, е не точно липса на маска, а неправилното ѝ носене – на ръка, на врата. Друго нарушение е липса на организация в обекта при струпване на хора на едно място. От цялата Бургаска област получаваме сигнали и жалби. Понякога са на ден по 5-10. Правени са проверки. Те са за неносене на предпазни средства в обществени места и липса на хигиена в хотелски комплекси. В обекти има и такива случаи на служители, които имат пряк контакт с клиент и храна. При непакетирани храни се случват най-честите нарушения“.

Задължително е и при по-малко от 1,5 метра разстояние и при досег с храна, да се носят шлемове или маски, освен ако няма стъклена или друга преграда, посочи още д-р Кацахян и коментира санкциите:

„В зависимост дали са физически или юридически лица. Минимумът за физическите лица е 300 лева, за юридическите са от 3000 лева нагоре. Да припомня, че до 31 август е в сила епидемичната обстановка, съответно и противоепидемичните мерки, които трябва да се спазват. Става дума за носене на маски в закрити обекти с достъп до извършване на някаква услуга. Както и в институциите, в автобусите, оптиките, там е задължително“.

Единственото допускане е, ако има стъклена преграда между обслужващия персонал и клиента, уточни д-р Арман Кацахян. 

Чуйте повече в звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отнеха автомобила на бракониери на язовир "Жребчево"

След извършени многократни проверки на язовир "Жребчево" в местността „Шумата“,  инспектори на РК Сливен и Стара Загора установиха четири лица, които извършват риболов с мрежи. Мрежите, тип „сетка“. Общата им дължина е 100 м.. Те са иззети,  а уловената в нея риба от вида шаран – 20 кг. е освободена и върната във водата. След потърсено съдействие от..

публикувано на 10.08.20 в 09:22
пожари

Пожарникари и доброволци дежуряха през нощта в района на Лесово

Все още не е отминала опасността от разгарянето на нови пожари в землището на крайграничното село Лесово. Близо две денонощия бяха необходими на огнеборци, горски служители, граничари и доброволци да се справят със стихията. В гасенето се включи и военен  хеликоптер.  Огънят в района на Лесово беше овладян вчера, но все още има тлеещи..

публикувано на 10.08.20 в 08:41

Двама туристи се удавиха в Обзор и Поморие

Двама души - мъж и жена се удавиха  в Обзор и Поморие, съобщи полицията. Първият инцидент е станал в  района на плажната ивица пред хотелски комплекс «Мирамар» в Обзор.  От морето вечерта в петък е извадена удавена жена. Установено е, че малко след 18.00 ч. в морето при червен флаг е влязла 43-годишна румънска туристка, отседнала в Обзор, която не..

публикувано на 10.08.20 в 07:45
Снимката е илюстративна.

Все още не е овладян пожарът до елховското село Лесово

Все още не е овладян пожарът до елховското село Лесово. Няма опасност за населението, както и за граничния пункт на българо- турската граница. В гасенето на огъня се включи и хеликоптер.  В момента горят сухи треви и храсти в посока- българо-турската граница, но далеч от граничния пункт, уточни областният управител Димитър Иванов.  В близост до село..

публикувано на 08.08.20 в 11:31

Овладян е пожарът край язовир „Жребчево“

Овладян е пожарът край язовир „Жребчево“ в района на местността „Запалня.“ Това съобщи директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Сливен комисар Владимир Демирев. Вчера следобед пожарът обхвана около 450 декара борова гора и в потушаването му се включиха хеликоптер на Българските военно въздушни сили и тежка..

публикувано на 08.08.20 в 11:11
Снимката е илюстративна.

Продължава овладяването на пожара до елховското село Лесово

Овладяването на пожара до елховското село Лесово продължава и днес. Късно снощи обстановката там се успокои, но на много места има тлеещи огнища и съществува реална опaсност от ново разпалване. Гасенето се затруднява от пресечената местност и силния вятър. Пожарът се е разпрострял на площ от около 5 000 декара, основно сухи треви и храсти. Няма опасност..

публикувано на 08.08.20 в 08:11
Снимката е илюстративна.

Пожарът около село Лесово още не е локализиран, но не обхваща нови територии

Успокоява се постепенно обстановката около ямболското село Лесово. Пожарът там още не е локализиран, но не обхваща нови територии. Горят сухи треви и храсти. Шест екипа на противопожарната служба, както и земеделска техника на арендатори, са включени в овладяването на огъня. Няма опасност за Лесово, нито риск пожарът да премине през границата..

обновено на 07.08.20 в 22:49