Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Махат оградите в „Росенец“, общината заплаши, че ще забрани ползването на „сараите“

Обрат с достъпа до плажа в Росенец, намиращ се до т. нар. „летни сараи на Доган“. Активисти на „Демократична България“ днес направиха изненадваща проверка за затворения с огради достъп до ивицата, които се оказаха преместени. Междувременно от Община Бургас разпоредиха тяхното премахване.

Оградите с надпис „строителен обект“, днес бяха изместени, за да може да се преминава край тях. По общинския път през държавен имот, част от който е бетониран незнайно кога и от кого и до плажа. Където заварваме и туристи:

„За първи път съм тук. Ще ползвам този плаж, ако има достъп до него, изглежда красиво“, сподели бургазлия.

Христо Иванов отправи конкретни искания към кмета на Бургас:

„Ако тази ограда не бъде премахната или сложена по границите на имота с ясна табела, ние ще организираме ново масово плажуване. Това е едното ни искане. Оградата да бъде сложена по границите на имота. Второто ни искане е кметът сам да каже каква отговорност смята да понесе затова, че излъга, че този път не води към плажа, при положение, че всички стигнахме до него“, коментира Иванов.

От Община Бургас отговориха с писмена позиция, публикуваме я без редакторска намеса:

"Община Бургас отново категорично заявява, че общинската улица никога не е водила до морския бряг, а до частен терен, което е видно и от актуалната кадастрална карта.

След решението на Общински съвет, с което беше отменен ПУП за местността Отманли, на 29 юли комисия от Община Бургас извърши проверка  на място и констатира следното:

- Строителната ограда на строежа не е поставена  съгласно одобрения План за безопасност и здраве. На строежа липсва информационна табела, съгласно чл. 13 от Наредба №  2.

- На строителната площадка не се извършват тежки строително-монтажни работи. Поставената ограда препятства преминаването през общинския път.

- Установен е бетониран път през съседен имот- публична държавна собственост, за който в Община Бургас не са издавани строителни книжа.

Предвид направените констатации е разпоредено:

- Строителната ограда да бъде незабавно премахната и да се осигури свободен достъп на гражданите по общинската улица.

-На собственика, строителния надзор и строителя е дадено предписание в седем дневен срок да бъдат представени в Община Бургас съставените по време на строителството актове и протоколи за строежите в имота, с цел да се установи правомерно ли са обитавани. Режимът за въвеждане в експлоатация на сградите в имота е регистрационен и към днешна дата в Община Бургас не са постъпвали заявления за регистриране и издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация на сградите.

-Собственикът е уведомен, че ако не представи изисканите документи в посочения срок, Община Бургас ще предприеме действия по забрана ползването на сградите в имота и принудително премахване на строителната ограда, ограничаваща преминаването по общинския път."

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановяват транспортни разходи на учителите

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер на 8 115 597 лв. за възстановяване на разходите за транспорт и за наем на педагогическите специалисти в институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Необходимите средства са изчислени на базата на получена информация от кметовете на общини,..

публикувано на 04.03.21 в 14:28

В Айтос с извънреден безплатен транспорт на Задушница в събота

За улеснение на гражданите, Община Айтос и общинското търговско дружество "Айтос - Автотранспорт" ЕООД организират безплатен транспорт до Гробищния парк на 6 март /събота/ - Голяма Задушница преди Месни заговезни и Великия пост. В събота, на 6 март, автобусът ще тръгне от Автогарата в 8.30 часа, и ще се движи по обичайния маршрут. Обратният курс..

публикувано на 04.03.21 в 13:34

Нови 100 места за автомобили до бл.76-80 в „Меден рудник“

Приключи изграждането на новия паркинг за 100 автомобила до бл.76-80 в „Меден рудник“, съобщи Община Бургас. На същото място преди години имаше незаконно поставени  метални гаражни клетки. Заедно с паркоместата са изпълнени тротоари и подходи към жилищните блокове, за да не газят хората в кал при влажно време. Проектът е изпълнен след заявено изрично..

публикувано на 04.03.21 в 13:08

В село Баня протестират, не искат отделяне от община Несебър

В отворено писмо до премиера Борисов, Министерския съвет и областния управител на Бургас жителите на село Баня се обявяват против отделянето им от община Несебър . В неделя на референдум в град Обзор и още 6 села 73 на 100 от гласувалите избраха да се обособи нова община с център Обзор. Днес над 60 жители на село Баня се събраха на протест срещу..

публикувано на 04.03.21 в 12:13

Водата ще бъде спряна днес в селата Козичено и Сигмен

Водата ще бъде спряна днес от 10.00 часа до 14.00 часа в поморийското село Козичено. Причината е авария, съобщават от ВиК - Бургас. Вода няма да има и в карнобатското село Сигмен до 16.00 ч. заради ремонтни дейности.

публикувано на 04.03.21 в 09:14
Снимката е илюстративна

Изграждат кръгово кръстовище на натоварен обходен път в Ямболска област

Започна изграждането на кръгово кръстовище на един от най натоварените обходни пътища в Ямболска област. Целта е да се облекчи трафика към международния път за Турция и Граничен пункт „Лесово”. Кръговото кръстовище е част от обходния път "Юг" на  Ямбол и е планирано то да бъде с 12 м вътрешен диаметър и 20 метра външен. Предвидено е и..

публикувано на 04.03.21 в 09:04

Жителите на село Баня протестират днес

В село Баня ще се проведе протест на всички жители на Обзор и съставните села, които са против отделянето им от община Несебър. В края на миналата седмица на местен референдум жителите на Обзор и още 6 селища гласуваха за обособяването на нова самостоятелна община. На референдума в неделя 64 срещу 30 жители на село Баня са гласували против..

публикувано на 04.03.21 в 08:38