Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няма плажове с ограничен достъп в „Буджака“ (галерия)

Аналогии между случващото се в парк „Росенец“ и случилото се в „Буджака“ ни заливат от началото на скандалите в Бургас. Заграден ли е достъпът до плажовете и до брега и в Созопол? Има ли имоти на бизнесмени, които не позволяват на човек да стигне до морето?

Едно от най-спряганите имена, когато говорим за „Буджака“, е това на Иво Прокопиев. Насочват ни към неговия имот, който е в ниската част на местността. Той е построен наистина буквално на скалите. Точно до портата има стръмна пътечка, която води към морето и в случая – към скалите. Плаж не се вижда, а слизането е доста трудно, но никой не го е възпрепятствал.


Другият спорен имот пък изникна на скалите, известни като „Германката“. След скандала покрай стартирането на строежа преди няколко години, днес двете големи вили вече са издигнати, текат довършителни дейности. Достъп до скалите също има, бетониран, между няколко имота.


И оттам, всеки с повече адреналин в кръвта, се хвърля в бурното море.


Няма заградени пътища до плажове, категоричен е и кметът на Созопол Тихомир Янакиев:

Една много голяма част от полуостров „Буджака“ е чисто скалиста. Ако дефинираме плаж и скалист бряг и правим разлика между тях, ще видим, че там почти няма. Има две места – „Райският залив“ и Зелените бараки, които са плажове в тоя смисъл. Установили сме кои достъпи към морето нерегламентирано са затворени. Има такива, три са и с тях ще бъде процедирано по законов начин. В рамките на 1-2 месеца да бъдат отворени и да мога хората да стигат до брега“, коментира Янакиев.

Иво Прокопиев не е ограничил достъпа до брега, сочат данните ни към момента, но проверката ни продължава, поясни кметът на Созопол.

От строителната инспекция също са започнали цялостен анализ на строежите, научи БНР-Бургас.

Дали в „Буджака“ има нарушение на екологичните закони – от регионалната инспекция отказаха коментар и ни насочиха към ресорното министерство, от което очакваме отговор.

Иначе, безплатен и гарантиран пешеходен достъп до крайбрежието е задължителен само, ако то е регистрирано като плаж, коментира адв. Момчил Момчилов. Законът за устройство на черноморското крайбрежие дефинира дори и скалите като плаж, но трябва да е премината съответната процедура, поясни той:

За да кажем, че една конкретна територия е морски плаж, това означава тя да бъде включена като такъв обект в специализираните карти, които министърът на регионалното развитие трябва да подготви чрез Агенцията по геодезия. Това означава да се извърши геодезическо заснемане на тази територия, да се определят нейните размери, граници, площ и когато бъде изработена тази специализирана карта и този имот, морски плаж, получи своя идентификатор, можем да говорим, че тази територия е морски плаж“, казва юристът.

Едва тогава законът задължава да бъде осигурен достъп до ивицата, коментира Момчил Момчилов.

Интервюта с Тихомир Янакиев и Момчил Момчилов можете да чуете в звуковите файлове.

 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Затварят част от ул.

Заради ремонт, кръстовище в центъра остава затворено за пет дни

По бургаската улица "Климент Охридски" ще бъде въведена временна организация на движението, съобщават от Община Бургас. Това се налага заради извършване на ремонтни дейности на ВиК мрежата. Преминаването на автомобили ще бъде забранено през кръстовището, образувано от ул. „Климент Охридски“ и ул. "Патриарх Евтимий ". Ограничението ще бъде..

обновено на 08.03.21 в 08:17

ЕС променя правилата на играта при цифровите услуги и пазари

Закон, който Австралийският парламент прие задължава технологичните гиганти да възмездяват медиите за публикуване на създадено от тях съдържание. Благодарение на него, се очаква двете водещи компании в дигиталния сектор Google и Facebook, да инвестират десетки милиони долара в споразумения за ползване на местно съдържание. Това доведе и до..

публикувано на 08.03.21 в 08:00

От днес започва изплащането на пенсиите

Изплащането на пенсиите за март и еднократните допълнителни суми от 50 лева към тях ще бъде в периода между 8 и 22 март. Допълнителната сума от 50 лева ще получат около 2,1 милиона пенсионери. Тя ще се изплаща за пореден месец на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. За изплащането на допълнителните суми за периода януари-март..

публикувано на 08.03.21 в 07:32

Димитър Николов е новият кмет на Трояново

 Димитър Андонов  Николов  спечели балотажа в  село Трояново, община Камено, с 282 гласа. Той бе издигнат от инициативен комитет и заема мястото на починалия от ковид  кмет Андон Николов. За Галина Христова от ПП ГЕРБ  гласуваха 231 жители. Отчетената избирателна активност е 51.21%. Право на глас имаха 1033  избиратели.

публикувано на 07.03.21 в 23:33

Полицията проверява сигнал за нарушение на изборното законодателство в село Трояново

В ОИК Камено е  постъпил сигнал от  Инициативния комитет, издигнал  единия от кандидатите за кмет на Трояново. Посочва се, че в горната махала от черен автомобил са отправяни заплахи към гласоподавателите и е нарушено свободното им право на избор в Деня за размисъл.  Настоява се да бъдат предприети необходимите мерки от съответните институции за..

публикувано на 07.03.21 в 14:37

Творчеството - всекидневен кръговрат в социално предприятие в Трявна

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания, показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. В нея участват и социални предприятия и хора с увреждания...

публикувано на 07.03.21 в 15:00

Ротаракт клуб – Бургас с инициатива „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“

За първа година Ротаракт клуб – Бургас Пиргос организира благотворителна кампания под надслов “С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”. Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация „Искам Бебе“, Община Бургас и известна бургаска фирма за цветя. Тя ще се проведе едновременно в 11 града на България и общо 20 Ротаракт..

обновено на 07.03.21 в 09:45