Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Няма плажове с ограничен достъп в „Буджака“ (галерия)

Аналогии между случващото се в парк „Росенец“ и случилото се в „Буджака“ ни заливат от началото на скандалите в Бургас. Заграден ли е достъпът до плажовете и до брега и в Созопол? Има ли имоти на бизнесмени, които не позволяват на човек да стигне до морето?

Едно от най-спряганите имена, когато говорим за „Буджака“, е това на Иво Прокопиев. Насочват ни към неговия имот, който е в ниската част на местността. Той е построен наистина буквално на скалите. Точно до портата има стръмна пътечка, която води към морето и в случая – към скалите. Плаж не се вижда, а слизането е доста трудно, но никой не го е възпрепятствал.


Другият спорен имот пък изникна на скалите, известни като „Германката“. След скандала покрай стартирането на строежа преди няколко години, днес двете големи вили вече са издигнати, текат довършителни дейности. Достъп до скалите също има, бетониран, между няколко имота.


И оттам, всеки с повече адреналин в кръвта, се хвърля в бурното море.


Няма заградени пътища до плажове, категоричен е и кметът на Созопол Тихомир Янакиев:

Една много голяма част от полуостров „Буджака“ е чисто скалиста. Ако дефинираме плаж и скалист бряг и правим разлика между тях, ще видим, че там почти няма. Има две места – „Райският залив“ и Зелените бараки, които са плажове в тоя смисъл. Установили сме кои достъпи към морето нерегламентирано са затворени. Има такива, три са и с тях ще бъде процедирано по законов начин. В рамките на 1-2 месеца да бъдат отворени и да мога хората да стигат до брега“, коментира Янакиев.

Иво Прокопиев не е ограничил достъпа до брега, сочат данните ни към момента, но проверката ни продължава, поясни кметът на Созопол.

От строителната инспекция също са започнали цялостен анализ на строежите, научи БНР-Бургас.

Дали в „Буджака“ има нарушение на екологичните закони – от регионалната инспекция отказаха коментар и ни насочиха към ресорното министерство, от което очакваме отговор.

Иначе, безплатен и гарантиран пешеходен достъп до крайбрежието е задължителен само, ако то е регистрирано като плаж, коментира адв. Момчил Момчилов. Законът за устройство на черноморското крайбрежие дефинира дори и скалите като плаж, но трябва да е премината съответната процедура, поясни той:

За да кажем, че една конкретна територия е морски плаж, това означава тя да бъде включена като такъв обект в специализираните карти, които министърът на регионалното развитие трябва да подготви чрез Агенцията по геодезия. Това означава да се извърши геодезическо заснемане на тази територия, да се определят нейните размери, граници, площ и когато бъде изработена тази специализирана карта и този имот, морски плаж, получи своя идентификатор, можем да говорим, че тази територия е морски плаж“, казва юристът.

Едва тогава законът задължава да бъде осигурен достъп до ивицата, коментира Момчил Момчилов.

Интервюта с Тихомир Янакиев и Момчил Момчилов можете да чуете в звуковите файлове.

 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Водният проект в Долно Езерово трябва да завърши до средата на месеца

До средата на октомври ВиК проектът в Долно Езерово се очаква да бъде завършен на 90%. Ангажиментът затова пое строителят на среща с жители на квартала. Тя бе по инициатива на местните хора, които поставиха пред изпълнителя и представители на ВиК редица въпроси. Защо дейностите, които е трябвало да завършат през март, се бавят, питат жителите..

публикувано на 30.09.23 в 09:25

Бургазлии искат справедливост за смъртта на 23-годишната Стела

Планираният за днес протест пред Бургаския Окръжен съд с искането за промяна в закона и за справедливо наказание за шофьора, причинил смъртта на 23-годишната Стела Маринова, се отлага за 7 октомври. Това съобщиха инициаторите във фейсбук.  Случаят е от 27 септември, когато камион уби в аварийната лента на автомагистрала „Тракия“ край Нова..

публикувано на 30.09.23 в 09:00

„Капачки за бъдеще“ с поредна кампания в Бургас

22 кувьоза, две офроуд и 5 неонатални линейки са закупени до момента чрез кампанията „Капачки за бъдеще“, като последната линейка вече е регистрирана в КАТ. Инициативата продължава днес в к-с Меден рудник, както и на 8 октомври в Бургас, чрез „Клуб за бъдеще“, който подпомага националната кампанията на местно ниво, каза Ева Крачкова от бургаския..

публикувано на 30.09.23 в 08:30

Нови комбинирани велосипедни и пешеходни алеи се изграждат в Ямбол

В Ямбол продължава изграждането на нови комбинирани велосипедни и пешеходни алеи, които ще свържат различни райони на града и ще предоставят удобен маршрут за спорт и разходки. Това информират от пресцентъра на Общината.  Първата алея обхваща участъка от кръстовището до Регионална здравна инспекция до комплекс „Доктор Дончев“ с дължина 1000 метра, а..

публикувано на 29.09.23 в 15:17

Променя се маршрута на автобусната линия Бургас - Българово от понеделник

Линията на "Бургасбус" по маршрута Бургас - Българово се променя от понеделник. Автобусите ще минават двупосочно през магистралата.  Причината са ремонтни дейности в отсечката между Бургас - Айтос и град Българово.  Спирката на ул. "Девети септември" няма да бъде обслужвана до възстановяване на маршрута.  Пътуващите до кв. "Ветрен",..

публикувано на 29.09.23 в 14:52
Изоставена къща в село Варовник

Обезлюдяването на селата в Странджа в новият проект на Надя Пеовска

ОБЕЗ-ЛЮ-ДЯ-ВАЙ-КИ се нарича последният проект на визуалния артист и художник Надя Пеовска. Тя ще го представи в неделя от 17.30 часа в Регионална библиотека "Пейо Яворов"- Бургас.  Фокусът на проекта, който се финансира от фонд Култура", е върху обезлюдяването на селата в Странджа. Авторката е обходила и заснела къщи в селата Българи, Кондолово,..

публикувано на 29.09.23 в 14:02

Организират кампания за почистване и събиране на кенчета в Меден рудник

Миникампания за почистване градинките на Меден рудник от кенчета ще се проведе тази събота /30 септември/. Организатор на акцията е Клуб за бъдеще – Бургас. Събраното количество ще бъде предадено след това за кампанията за закупуване на детски линейки. Началото ще е в 18 часа от паркинга срещу блок 440 в зона Б в комплекса. Ще има осигурени..

публикувано на 29.09.23 в 11:30