Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Няма плажове с ограничен достъп в „Буджака“ (галерия)

Аналогии между случващото се в парк „Росенец“ и случилото се в „Буджака“ ни заливат от началото на скандалите в Бургас. Заграден ли е достъпът до плажовете и до брега и в Созопол? Има ли имоти на бизнесмени, които не позволяват на човек да стигне до морето?

Едно от най-спряганите имена, когато говорим за „Буджака“, е това на Иво Прокопиев. Насочват ни към неговия имот, който е в ниската част на местността. Той е построен наистина буквално на скалите. Точно до портата има стръмна пътечка, която води към морето и в случая – към скалите. Плаж не се вижда, а слизането е доста трудно, но никой не го е възпрепятствал.


Другият спорен имот пък изникна на скалите, известни като „Германката“. След скандала покрай стартирането на строежа преди няколко години, днес двете големи вили вече са издигнати, текат довършителни дейности. Достъп до скалите също има, бетониран, между няколко имота.


И оттам, всеки с повече адреналин в кръвта, се хвърля в бурното море.


Няма заградени пътища до плажове, категоричен е и кметът на Созопол Тихомир Янакиев:

Една много голяма част от полуостров „Буджака“ е чисто скалиста. Ако дефинираме плаж и скалист бряг и правим разлика между тях, ще видим, че там почти няма. Има две места – „Райският залив“ и Зелените бараки, които са плажове в тоя смисъл. Установили сме кои достъпи към морето нерегламентирано са затворени. Има такива, три са и с тях ще бъде процедирано по законов начин. В рамките на 1-2 месеца да бъдат отворени и да мога хората да стигат до брега“, коментира Янакиев.

Иво Прокопиев не е ограничил достъпа до брега, сочат данните ни към момента, но проверката ни продължава, поясни кметът на Созопол.

От строителната инспекция също са започнали цялостен анализ на строежите, научи БНР-Бургас.

Дали в „Буджака“ има нарушение на екологичните закони – от регионалната инспекция отказаха коментар и ни насочиха към ресорното министерство, от което очакваме отговор.

Иначе, безплатен и гарантиран пешеходен достъп до крайбрежието е задължителен само, ако то е регистрирано като плаж, коментира адв. Момчил Момчилов. Законът за устройство на черноморското крайбрежие дефинира дори и скалите като плаж, но трябва да е премината съответната процедура, поясни той:

За да кажем, че една конкретна територия е морски плаж, това означава тя да бъде включена като такъв обект в специализираните карти, които министърът на регионалното развитие трябва да подготви чрез Агенцията по геодезия. Това означава да се извърши геодезическо заснемане на тази територия, да се определят нейните размери, граници, площ и когато бъде изработена тази специализирана карта и този имот, морски плаж, получи своя идентификатор, можем да говорим, че тази територия е морски плаж“, казва юристът.

Едва тогава законът задължава да бъде осигурен достъп до ивицата, коментира Момчил Момчилов.

Интервюта с Тихомир Янакиев и Момчил Момчилов можете да чуете в звуковите файлове.

 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изготвят техническия проект за Музей на музиката в Бургас

Има сключен договор за изготвяне на технически инвестиционен проект за реставрация и адаптация на къщата на композитора Георги Шагунов, която трябва да се превърне в Дом на музиката. Т ова съобщи началникът на отдел „Култура“ в община Бургас Петър Парушев.   „След като е сключен договорът, тече 30-дневен срок, в който..

публикувано на 22.09.20 в 17:36

Създаването на Къща на музиката ще бъде голямо завоевание за културния живот в Бургас

Осъществяването на Къщата на музиката ще бъде голямо завоевание,  един голям плюс в културния живот в Бургас и неговия принос в националната музикална култура, каза Румяна Емануилиду, председател на сдружение „Общество за духовни изяви“. Амбицията на организацията е да превърне дома на композитора Георги Шагунов, написал Химна..

публикувано на 22.09.20 в 17:24

Илия Луков: Горд съм с днешния празник!

Народният певец Илия Луков изнесе днес концерт в Бургас. Той представи възрожденски, патриотични и народни песни. На неговите изпълнения бургазлии и гостите на града се хванаха на празнично хоро. Горд съм с днешния празник, горд съм, че съм българин, каза изпълнителят и честити Деня на независимостта: „ На тези дати, аз специално дълбоко..

публикувано на 22.09.20 в 16:11

Излагат за поклонение иконата на св. Ефрем Нови в Камено

С благословението на Сливенския митрополит Йоаникий на 26 септември в град Камено излагат иконата с чудотворните мощи на св. Ефрем Нови в храм "Св. Георги". Светинята ще бъде посрещната в 9 часа в Камено с камбанен звън и ще престои за поклонение през целия ден. В 18 часа ще бъде отслужен молебния канон към чудотвореца Ефрем пред иконата с..

публикувано на 22.09.20 в 15:42

И Созопол отбеляза празника

Созопол отбелязва 112-годишнината от обявяването на Независимостта на България.Тържествена церемония се проведе пред Арката в градската градина, в която дълбоки слова по повод този велик за българина ден и поздравления към всички жители на общината отправиха кметът Тихомир Янакиев и народният представител Николай Тишев. В честванията се включиха..

публикувано на 22.09.20 в 15:30

Сливен чества 112 години Независима България

Сливен отбеляза 112 години от обявяването на независимостта на България с тържествен ритуал по поднасянето на венци цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци . На площада отново бе прочетен Манифеста, с който княз Фердинад обявява пред света независимостта на България. Припомнени бяха и думите на тогавашния сливенски..

публикувано на 22.09.20 в 15:05

И в Болярово отбелязаха Деня на независимостта

И в Болярово отбелязаха празника с признателност към към делото на българските държавници, извоювали Независимостта на България. В своето слово кметът Христо Христов отбеляза, че и по време на Съединението през септември 1885 г., и през септември 1908 г., когато е обявена българската Независимост, тогавашните политици показват едно..

публикувано на 22.09.20 в 14:48