Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма плажове с ограничен достъп в „Буджака“ (галерия)

Аналогии между случващото се в парк „Росенец“ и случилото се в „Буджака“ ни заливат от началото на скандалите в Бургас. Заграден ли е достъпът до плажовете и до брега и в Созопол? Има ли имоти на бизнесмени, които не позволяват на човек да стигне до морето?

Едно от най-спряганите имена, когато говорим за „Буджака“, е това на Иво Прокопиев. Насочват ни към неговия имот, който е в ниската част на местността. Той е построен наистина буквално на скалите. Точно до портата има стръмна пътечка, която води към морето и в случая – към скалите. Плаж не се вижда, а слизането е доста трудно, но никой не го е възпрепятствал.


Другият спорен имот пък изникна на скалите, известни като „Германката“. След скандала покрай стартирането на строежа преди няколко години, днес двете големи вили вече са издигнати, текат довършителни дейности. Достъп до скалите също има, бетониран, между няколко имота.


И оттам, всеки с повече адреналин в кръвта, се хвърля в бурното море.


Няма заградени пътища до плажове, категоричен е и кметът на Созопол Тихомир Янакиев:

Една много голяма част от полуостров „Буджака“ е чисто скалиста. Ако дефинираме плаж и скалист бряг и правим разлика между тях, ще видим, че там почти няма. Има две места – „Райският залив“ и Зелените бараки, които са плажове в тоя смисъл. Установили сме кои достъпи към морето нерегламентирано са затворени. Има такива, три са и с тях ще бъде процедирано по законов начин. В рамките на 1-2 месеца да бъдат отворени и да мога хората да стигат до брега“, коментира Янакиев.

Иво Прокопиев не е ограничил достъпа до брега, сочат данните ни към момента, но проверката ни продължава, поясни кметът на Созопол.

От строителната инспекция също са започнали цялостен анализ на строежите, научи БНР-Бургас.

Дали в „Буджака“ има нарушение на екологичните закони – от регионалната инспекция отказаха коментар и ни насочиха към ресорното министерство, от което очакваме отговор.

Иначе, безплатен и гарантиран пешеходен достъп до крайбрежието е задължителен само, ако то е регистрирано като плаж, коментира адв. Момчил Момчилов. Законът за устройство на черноморското крайбрежие дефинира дори и скалите като плаж, но трябва да е премината съответната процедура, поясни той:

За да кажем, че една конкретна територия е морски плаж, това означава тя да бъде включена като такъв обект в специализираните карти, които министърът на регионалното развитие трябва да подготви чрез Агенцията по геодезия. Това означава да се извърши геодезическо заснемане на тази територия, да се определят нейните размери, граници, площ и когато бъде изработена тази специализирана карта и този имот, морски плаж, получи своя идентификатор, можем да говорим, че тази територия е морски плаж“, казва юристът.

Едва тогава законът задължава да бъде осигурен достъп до ивицата, коментира Момчил Момчилов.

Интервюта с Тихомир Янакиев и Момчил Момчилов можете да чуете в звуковите файлове.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт събира средства за 132-годишния храм в с. Долно Ябълково

Благотворителен концерт събира средства за възстановяването и реставрацията на църквата в средетското село Долно Ябълково. Храмът е над сто годишен и притежава ценни икони и богата история, разказа оперната прима на бургаската опера Мария Цветкова – Маджарова. Идеята за благотворителното събитие е на нейната майка - Наска Цветкова, която е..

публикувано на 23.04.24 в 16:42

Заради ВиК, променят движението по част от ул. "Одрин" за 17 дни

Въвежда се нова временна организация на движението по част от ул. "Одрин". Причината е  извършването на реконструкция на съществуващ водопровод там.  Ограничението се въвежда от 24.04.2024 г. до 10.05.2024 г. за  североизточното платно на ул. „Одрин“, в участъка от ул. „Цар Калоян“ до новоизградената част на улицата от страната на завод „Победа“...

публикувано на 23.04.24 в 16:31

Несебър се обединява да помогне на малкия Марти

В навечерието на светлите празници Община Несебър и Сдружението на занаятчиите и творците отново се обединяват в благотворителна инициатива в помощ на дете от Несебър. Сдружението и ДГ ,,Моряче“, които са „моторът“ на настоящото хуманно начинание, с подкрепата на Община Несебър,  стартират кампания на доброто на датите 26, 27, 28 април на площад..

публикувано на 23.04.24 в 14:57
Сдружение

Светият синод да преразгледа списъка си за Сливенски митрополит

Сдружение "Православен зов" се обяви против списъка на Светия синод с кандидати за Сливенски митрополит. В него липсва името на епископ Йеротей. От сдружението ще изпратят декларация до синода с молба да ревизират списъка. Те обмислят да сигнализират и парламентарната комисия по вероизповедния.  Епископ Йеротей не е в новия списък с..

публикувано на 23.04.24 в 14:17

Подписаха договор за финансирането на пътя за с. Бродилово

Рамково споразумение бе подписано за финансиране на пътят за с. Бродилово в Министерство на регионално развитие и благоустройството. “Имаме проведена обществена поръчка и избран изпълнител, имаме възможност след получаване на аванс да започне основният ремонт на цялата отсечка” заяви кметът Марин Киров. Община Царево беше одобрена с пет..

публикувано на 23.04.24 в 14:10
Старият град на Братислава, Словакия

Старият град на Братислава и Бургас ще се побратимяват

Бургас има дългогодишни приятелски взаимоотношения с администрацията на словашката столица. Тече комуникация и подготовка на бъдещо побратимяване. То ще е със Старе Место – историческият център на Братислава. Днес местният парламент в Бургас подкрепи предложението на кмета Николов да се пристъпи към подписване на споразумение за сътрудничество...

публикувано на 23.04.24 в 13:39

Отложиха гласуването по докладната записка с искането на Фондация "Лили Иванова"

Общинският съвет в Бургас отложи гласуването по докладната записка, свързана с искането на Фондация „Лили Иванова“ за предоставянето на общински имот в Морската градина и превръщането му в културен център. Става въпрос за сградата на бивше заведение, което фондацията иска да стопанисва за срок от 10 години. То се намира до Летния театър с площ..

публикувано на 23.04.24 в 13:08