Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Да запазим Корал“: Купчините морска трева по плажовете са резултат от незаконно тралене

Снимка: Атанас Русев, "Да запазим Корал"

Големите купчини морска трева по плажовете са в резултат на незаконно тралене. Това посочиха от организацията „Да запазим Корал“. Белите лентички, които наподобяват пластмаса, и за които плажуващите подават сигнали, вече са почти на всеки плаж, казва Атанас Русев. 

"На плажа Корал има огромни купчини, по цялото крайбрежие го има, по всеки един плаж. Тези бели ивици са всъщност морска трева, която си е загубила пигментацията. Видът "Зостера марина" е известен в Черно море, най-често се среща срещу бреговете на Украйна, и Румъния го има. В България е изчезнал в следствие замърсяването на морето. Това е морска трева, престояла много дълго време във водата. То е прозрачно това нещо, но когато излезе във водата побелява. Това се случи и миналата година за няколко дни. Считаме че е следствие на незаконно тралене срещу бреговете на Украйна и Румъния за бяла мида или рапани, близко до брега", добавя Русев.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна почистване от храсти и изсъхнали дървета край пътища в Сливен

Започна почистване от храсти, клони и изсъхнали дървета на пътя към квартал „Дебелата кория“ в Сливен. Досега този участък не е бил почистван, посочват от Общината. Целта е да се повиши  безопасността на движение и да се намали рискът от пътни произшествия.  Общината предвижда почистване и в други участъци от пътната мрежа. Към момента е почистен..

публикувано на 23.04.21 в 17:05
Снимката е илюстративна

В понеделник спират поетапно парното в Бургас

В понеделник започва поетапно спиране на парното в Бургас , съобщи за БНР Бургас изп. директор на „Топлофикация“ инж. Христин Илиев. Причината е затоплянето на времето. „ Има условие за три последователни дни с температури над 12 градуса. Вчера и онзи ден температурите бяха над 12 градуса, днес може би пак ще е така, ще изчакаме..

публикувано на 23.04.21 в 16:01

Занаятчии и творци от цялата страна участват в пролетния базар в Бургас (обновена)

Първият Handmade базар за тази година се провежда в Морската градина на Бургас. В него участват над 50 производители от цялата страна. Те представят ръчно изработени бижута, играчки, сувенири, дървени и керамични изделия, био козметика, храни и напитки и др. „Въпреки обстановката,  въпреки тежката ситуация, искаме да покажем и..

обновено на 23.04.21 в 15:53

По 8 кубика дърва ще отпусне Община Болярово за лекарите в региона

По 8 кубика дърва безплатно ще отпусне тази година Община Болярово за лекарите и стоматолозите, които работатят на територията й и обслужват местното население. Това съобщават от местната администрация. По 3 кубика дърва ще бъдат отпуснати и на единствения останал жив ветеран от войните Каньо Вълков, както и на още петима души, които са със..

публикувано на 23.04.21 в 15:40

Темите в предаването" Булевард Демокрация" на 23 април

В понеделник започва поетапното спиране на парното в Бургас, съобщи за БНР Бургас изп. директор на „Топлофикация“ инж. Христин Илиев. Все още не  е внесъл предложение за поскъпване на парното и топлата вода от 1 юли. Предстои да се направят  разчетите за новия регулаторен период. Как се отрази кризата с ковид 19 на занаятчиите и творците,..

публикувано на 23.04.21 в 14:51

Премахват ромския катун край Созопол (ВИДЕО)

Започна разтурването на ромския катун край Созопол. На незаконно самонастанили се роми в покрайнините на града и местността Мечките беше даден срок от общината да напуснат доброволно до днес. Изоставеният бивак се разчиства с помощта на багер, а боклуците ще бъдат извозени до сметището. Припомняме ви, че жители на Созопол алармираха за..

публикувано на 23.04.21 в 14:24

В неделя затварят за асфалтиране кръстовище на бул "Демокрация"

Дейностите за полагане на втория износващ пласт асфалт по реконструирания бул. „Демокрация“ продължават в неделя, 25 април, съобщават от община Бургас. Тогава, от 8 до 19  ч., ще се работи на кръстовището „Демокрация“ – ул. „Дунав“ – ул. „Копривщица“. За целта булевардът ще бъде затворен напълно за движение в двете посоки в участъка от кръстовище бул...

публикувано на 23.04.21 в 11:31