Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заради сушата:

Слаба реколта на мед, пчелари искат субсидии сега

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нулева година – такава е равносметката за някои пчелари в Бургаски регион. Други имат по-голям късмет и съумяват да извадят мед, макар и с 60-70% по-малко в сравнение с миналата година. Емил Янев, за щастие е от втората група. Заради слабите добиви, свързани основно с невижданата суша това лято, той кандидатства по програмата de minimis. С надеждата да получи свежи средства, с които да подхрани и зазими пчелите си. Но помощта, според него е повече от символична:

„Сумата е крайно недостатъчна. Пчелните семейства сега се подготвят, от това зависи следващата ни година. По de minimis дават по 7 лева и сумата е една и съща от години. Сушата е много голяма и се налага да продължим да подхранваме семействата до късно в годината. Тук в Бургаско не е валяло повече от 70 дни.“

Трудностите карат все повече пчелари да работят и друго, за да запазят бизнеса си. Други прибягват до кредити, които обаче после трудно се връщат. Макар и закрепил своя пчелин, на Емил Янев също му се налага да започне редовна работа, за да издържа семейството си:

Аз имам почти 200 пчелни семейства, ако бях само на тях обричам семейството си на глад. Имам приятели с по 700-800 кошера, които не са извадили нищо, без средства – трудна работа. Ние сега трябва да изкараме оборотни пари, за да се погрижим за пчелите. Цялото земеделие има нужда от сериозна подкрепа от страна на държавата, иначе много колеги ще фалират“

В бранша настояват средствата от субсидиите да се изплатят спешно сега, за да оцелеят хората, занимаващи се с пчеларство.

Повече чуйте в репортажа в звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Взеха повторни кръвни проби от животните на Ана Петрова от Болярово

Повторни кръвни проби бяха взети от стадото на Ана Петрова от град Болярово. Резултатите трябва да покажат дали животните са здрави, което ще позволи да отпаднат санкциите, наложени, заради констатирани огнища на чума по дребните преживни животни преди три години. В Ямболска област през 2018 година бяха унищожени над 3300 овце и кози, но Ана..

публикувано на 13.06.21 в 11:30

Чипилски: Целта ни е 1 милион пътници

Юли и август ще са решаващи за работата на летище „Бургас“. Това коментира неговият директор Георги Чипилски. Това е най-трудният сезон за прогнозиране, подчерта той и добави: „ 2020-та пак беше тежка, но тогава беше ясно, че така ще свършим. Ежедневно си обновяваме нашите прогнози и смятаме, че ако достигнем 1 милион пътници пристигащи и..

публикувано на 12.06.21 в 10:21

ДНСК със заповед за премахване на незаконно заведение на плаж "Каваци-юг"

Дирекцията за национален строителен контрол издаде заповед за премахване на незаконен преместваем обект на плаж „Каваци-юг“. На 17 май служители на регионалното подразделение са извършили проверка на място, вследствие на която е съставен констативен акт с установените нарушения. В схемата за поставяне, одобрена от министъра на туризма е..

публикувано на 11.06.21 в 15:41
Зам.-кметът на Община Бургас Весна Балтина /вляво/ също се включи в представянето на 5 G

КРС: И след старта на 5G гларусите се държат по същия начин

Още една една телекомуникационна компания обяви присъствие на 5G мрежата си в Бургас. Освен че беше представена технологията, от ръководството отговориха и на въпросите, свързани с безопасността й. В много градове у нас през тази година, включително и в Бургас, имаше подписка с искане за мораторуим на 5G.  По-надеждна, по-бърза и с..

публикувано на 10.06.21 в 16:01

Чипилски: Полетите тръгнаха добре, чакаме края на юни

Нивото на полети през този период е по-добро в сравнение със същия период на миналата година, когато положението беше трагично. Това коментира директорът на летище „Бургас“ Георги Чипилски. Започнахме полети до Полша, Чехия, Украйна, Люксембург и с всеки ден има нарастване, добави той: „ Очакваме в последната седмица на юни да има..

публикувано на 10.06.21 в 15:54
Даниела Стоева

Правителството уреди отпускането на държавната помощ за туроператорите

Правителството уреди начина, по който ще бъде отпускана държавната помощ за туроператорите. Средствата ще са насочени към крайните потребители, които заради пандемията не можаха да осъществят своите платени пътувания през миналата година, а сега изтича 12-месечният период за възстановяването им. Заместник-министърът на туризма Даниела Стоева обясни,..

публикувано на 10.06.21 в 13:24

Малко над 14 милиона евро са договорени за България за справяне с последиците от Брекзит

Брекзит оказа негативно влияние върху различни сектори на икономиката в Европейския съюз. Излизането на Великобритания се отрази както върху фирмите занимаващи се с износ, така и върху сезонните работници. Туризмът в България също е сред засегнатите след излизането на Обединеното кралство. Брекзит, заедно с пандемията, оставиха пусти улиците..

публикувано на 09.06.21 в 09:59