Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мониторинг в Странджа установи разпространение на дървесното насекомо дъбова коритуха

3
Снимка: ФБ/Дирекция на ПП"Странджа"



През последните години се наблюдава разпространение на вредителя дъбова коритуха (Corythucha arcuata) Това установи проведеният мониторинг по време на съвместна проверка на експерти от Лесозащитна станция -Варна, Регионална дирекция по горите - Бургас и Дирекция на природен парк - “Странджа”. Лесопатологичното обследване показва, че повредите от вредителя варират между 10% и 60%, за което са подадени сигнални листа от съответните стопанства.Това установи проведеният мониторинг по време на съвместна проверка на експерти от Лесозащитна станция -Варна, Регионална дирекция по горите - Бургас и Дирекция на природен парк - “Странджа”. Лесопатологичното обследване показва, че повредите от вредителя варират между 10% и 60%, за което са подадени сигнални листа от съответните стопанства.
От 2018-та година се наблюдава разпространението на малки площи в Странджа на дървесния вредител - дъбова коритуха . Година по-късно поразените площи са повече.  Това означава, че той се разпрострастранява и предстои неговия пик. Това каза за БНР Бургас експертът от Югоизточното държавно предприятие доц.д-р Здравко Сталев:
"Консатирано е на територията на Държавно горско стопанство Звездец и ДГС Малко Търново. В началото на годината имахме заседание на комисията по лесозащита, на която аз съм член. В решенията на комисията фигурираха обследване на вида, биологиата на паразита и разпространението му. От месец април до този момент разпространението му е вече не само на територията на ДГС Звездец и Малко Търново, но и на територията на ДГС Царево, Бургас, Ново Паничарево и в общинскигте гори на Приморско..."

Разработването на биологични мерки е  бавен процес, и все още на европейско ниво проучванията са свързани само с лабораторни опити, посочва още доц Здравко Сталев. Може да се помисли и за обмяна на опит в борбата с вредителя и от турска страна, защото най-вероятно той се е прехвърлил от там и на наша територия, допълни той.  

Коритухата е инвазивен вид с произход от Северна Америка. Разпространението му в Европа е благоприятствано от увеличения транспорт и туристопоток в последните години. В Турция дъбовата коритуха е разпространена на 2 800 000 ха, докато в България за момента имаме подадени сигнални листа за обща площ от 500 ха. Инвазивните насекомни видове навлизат интензивно в новите райони. Те са опасни за местната растителност тъй като нямат естествени регулатори, проявяват се като силен конкурент на редица местни насекоми, а растенията нямат разработен защитен механизъм срещу новите вредители. Дъбовата коритуха е позната за българската фауна от 2012 г. Насекомото напада само листопадни дървета като уврежда листната маса. След смяната на листата, широколистната гора се възстановява напълно. В периода 2015-2017 година се извършват обстойно проучвания върху биоекологията на вредителя, но към момента няма регистрирани продукти за растителна защита срещу дъбовата коритуха, а разработването на химични методи за борба е свързано с редица изисквания на Европейския съюз за опазване на пчелите и околната среда. В обширните горски територии е приложима биологичната борба, т.е. внасяне на макро и микроорганизми, които ще разболеят и намалят числеността на дъбовата дървеница.


Чуйте повече в интервюто с доц.д-р Здравко Сталев 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

РИОСВ - Бургас: Неприятната миризма на нефтени продукти идва от морето

Девет сигнала за неприятна миризма на нефтени продукти са постъпили днес в Регионалната инспекция по околна среда и води в Бургас. Според екоинспекторите става дума за миризми от товаро – разтоварната дейност на танкерите, каза за БНР – Бургас директорът Павел Маринов. По думите му такива сигнали има от началото на лятото и са почти всяка седмица...

публикувано на 04.09.24 в 15:43

Меморандум подписа Мария Нейкова с НС на ТПК

Меморандум за сътрудничество бе подписан между Областна администрация Бургас, Националния съюз на трудово-производителните кооперации и Окръжния съюз на трудово-производителните кооперации–Бургас.  Това стана по време на форум на тема „105 години НС на ТПК“, който се проведе в  Областната администрация. Обхватът на Меморандума включва разработване..

публикувано на 04.09.24 в 15:13
Писателят Захари Карабашлиев ще представи романа си

Да внимаваме кого избираме: тези, които говорят за врагове и чужди влияния, водят към бездната

"Раната, която се отваря по време на една война, зараства много бавно. Понякога не зараства. Понякога минават десетилетия, вероятно и повече. Но по-трудно зарастват раните, за които не се говори и които не се третират" - казва писателят Захари Карабашлиев в навечерието на представянето на романа си "Рана" в рамките на културния фестивал "Аполония". То ще..

публикувано на 04.09.24 в 15:25

Акция за кастриране на дворни кучета и котки ще се проведе в Сливен

12-ата акция за кастриране на дворни животни ще се проведе в Сливен от 20 септември.  В дните до 23 септември ще се кастрират безплатно кучета и котки. Акцията е с предварително записване -   7 и 8 септември от 14 до 16 часа, на 14 и 15 септември от 14 до 16 часа или до запълване на квотата. Кампанията е с благотворителен характер. Целта е..

публикувано на 04.09.24 в 14:05

Община Царево кандидатства по проект за основен ремонт на кметството в Лозенец

В средата на август бяха представени проектите за ново оформление на обществени сгради в гр. Ахтопол, с. Синеморец, гр. Царево и с. Лозенец, изготвени от френски студенти, които участват в международен конкурс за проекти. Студенти от Париж изготвиха проекти за пет сгради в община Царево Междувременно, в партньорство с арх. Цвета Сурчева,..

публикувано на 04.09.24 в 09:50

Вижте празничните прояви за Деня на Средец

С втория литературен конкурс „Янаки Петров“ на 4 септември започват празничните прояви, посветени на Деня на град Средец, който се отбелязва на 23 септември. През целия месец са предвидени културни събития, спортни прояви, предстои и осветяване на нова църква в града.    При голям интерес от автори от цялата страна днес започва..

публикувано на 04.09.24 в 08:40
Стралджа

Удължават бедственото положение заради безводието в Стралджа

Заради безводието е удължен срокът на обявеното в община Стралджа частичното бедствено положение. В средата на юли кметът Атанас Киров обяви  извънредна ситуация и от тогава е в сила Общинският план за защита при бедствия.  Липсата на достатъчно количество вода в резервоарите, както и многобройните  аварии по водопроводната мрежа оставят всекидневно..

публикувано на 04.09.24 в 07:15