Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще се отдели ли Обзор в самостоятелна община?

Снимка: БНР-Бургас

Местен референдум ще реши дали Обзор и селата около него да се отделят в отделна община (подробности вижте тук). Това коментира пред БНР-Бургас кметът на курортния град Христо Янев. Около 1 300 души са се подписали в подобно искане, което е внесено в администрацията в Несебър, поясни той:

В понеделник има разширена комисия в Община Несебър (на общинския съвет – б.а.) с една точка, точно по този казус. А в сряда ще е сесията, също от една точка по този казус. Общинският съвет взима решение. След което го праща на областния управител и той, след като разгледа всички факти и документи, взима решение дали да насрочи референдум или да спре инициативата на гражданите“, казва Янев.

Тези хора ме избират вече трети мандат и няма как да застана против тяхната воля, посочи Янев. Искането на гражданите е Обзор да стане общински център, а в бъдещата административна единица да влязат селата Баня, Емона, Приселци, Раковсково, Паницово.

Като опит да бъдат манипулирани жителите на Обзор. Така определи искането на инициативен комитет курортният град да се отдели от Несебър кметът на общината Николай Димитров. Той коментира темата след извъредна комисия към общинския съвет, закрита за медиите, на която е обсъждан въпросът:

Обсъдихме финансовото състояние, художествено произведение тука имаше едно написано, това е. Несебър е сериозна община и тя е неделима. Обзор е част от Несебър. Жителите на Обзор са добри хора и те повечето не са съгласни с тази манипулация. Ние дадохме за 2019-та година 4.9 милиона лева, Община Несебър финансира, при което от приходи, местни данъци, се събират не повече от 2 милиона. Аз не знам как ще се издържат. Това е, то има сметки в цялата работа. Мотивите не мога да кажа какви са. То и преди е имало такива, на всеки десет години има по една такава идея“, коментира Димитров.

Подписката с това искане не ми беше предоставена, коментира Николай Димитров.

Позитивите Обзор да стане отделна община са повече. Това мнение надделява при анкета на БНР-Бургас в курортния град. Повече от запитаните смятат, че инициативата Обзор и селата от него да се отделят от Несебър е добра стъпка. Ползите са това ще са от удобно административно обслужване и собствено финансиране, което ще остава в Обзор.

Подробности можете да чуете в прикачения файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Бургасбус“: Указваме на служителите да взимат и дребни монети

На служителите в „Бургасбус“ ще бъде проведен инструктаж, че трябва да приемат всякакви български пари, независимо от номинала им. Това коментира управителят на дружеството, след сигнал на наш слушател, че ѝ е отказано да ѝ бъде продаден билет. Кондукторката, превишила правата си, ще бъде санкционирана.  Случаят е от понеделник,..

публикувано на 03.08.21 в 15:28

"Булевард Демокрация" на 3-ти август

Темата днес ни отвежда в Царево, където ВиК - Бургас прекрати договора на единственото в региона рибнопреработвателно предприятие. С това решение реално предприятието е обречено на фалит. Страната на РИОСВ и ВиК ще чуем в първия час на предаването. Скандален случай от бургаско училище - дете със специални потребности е тормозено от учители, видеото се..

публикувано на 03.08.21 в 14:42

Тричат ли един успешен бизнес в Царево*

Рибопреработвателно предприятие в Царево е изправено пред фалит, след като от ВиК – Бургас едностранно прекратяват договора си с тях. От държавното дружество спират да приемат отпадъчните им води, след „сигнал до тях“. Георги Пейчев и неговата фирма „Лимнос“ са над 30 години в бранша. Предприятието се занимава с улов, преработка и..

публикувано на 03.08.21 в 14:05

Александър Кадиев и Катерина Евро участват във „Влез в мрежата“

Бургас се включва в кампанията „Влез в мрежата“ на Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027). Събитието ще се проведе от 18:00 часа на 7 август (събота) пред Експозиционен център „Флора“ в Морската градина. Партньори на програмата са Община Бургас, ОП „Летен театър, фестивали и концерти“, Експозиционен център „Флора“, Младежки културен..

публикувано на 03.08.21 в 12:10

Нов паркинг в к-с "Братя Миладинови" в Бургас

Жителите на блокове 7, 8 и 9 в к-с „Братя Миладинови“ бяха сред първите активни и обединени кандидати по програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“. Затова тази година Община Бургас извършва благоустроявания около сградите поетапно. Отделно от програмата, близо до бл.9 започна изграждането на малък паркинг с 27 места. Той също е поискан при..

публикувано на 03.08.21 в 11:59

По-високи добиви на зърно в Ямболско

Значително по-високи добиви, отчитат зърнопроизводителите в Ямболска област, в сравнение с миналата година. Въпреки засушаването, развитието и на пролетните култури, засега е добро. С над 200 кг са по-високи средните добиви при пшеницата и ечемика, в сравнение с предходната година, уточни директорът на Областната служба  „Земеделие“ Младенка..

публикувано на 03.08.21 в 10:35

Паметник на Индже войвода ще има в село Попово, община Болярово

Паметник на Индже войвода предстои да бъде монтиран в село Попово. За изработката му община Болярово ангажира тополовградския скулптор Христо Дюлгеров, автор и на монумента на Кара Кольо в родния си град и е израснал с легендите за Индже войвода и неговия знаменосец. Тази година отбелязваме 200 години от геройската кончина на Индже..

публикувано на 03.08.21 в 09:16