Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко варианта обсъждат в ОУ"Братя Миладинови"

Училищата сами ще решат как да работят столовете им

| обновено на 02.09.20 в 16:17

Нова организация на хранене в училищата  заради коронавируса беше обсъдена на работна среща преди дни.Тя дава свобода на учебните заведения и фирмите, които оперират в тях,  сами да преценят как да се осигури обяд на най-малките ученици и при какъв режим да работят лафките. Общината  задава общите изисквания, а всяко училище само ще организира процеса, обясни за БНР Бургас  зам. кметът по образование Йорданка Ананиева. Трябва да има ясен график за храненето, така че децата да са по -различно време в стола. Може да  бъдат обособени и  специални кетъринг  зони, уточни Ананиева. Храната може да бъде раздавана  в термични индивидуални опаковки, заяви още тя. Това няма да оскъпи купона:

Много е вероятно в партньорство с училищата да поемем разликата в това оскъпяване.Родителите свикнаха с е -стола, ние искаме да уеднаквяваме менютата. Искаме да запазим възможността те да поръчват, децата да ядат това, което е поръчано. Това е важно за нас като политика по отношение на здравословното хранене.

Ще спазим всички правила за хранене в училищните столове, които зададе община Бургас, каза Георги Мермеклиев, представител на една от фирмите, които работят в бургаските училища. Тя обслужва 8 учебни заведения:

Правилата са много точни, те са ясно разписани.Ние ще ги спазваме абсолютно стриктно.Ще взаимодействаме с директорите, ще използваме всички възможни помещения, удачни за ученическо хранене. На места ще има кетъринг. Работим усилено, за да може родителите и нашите деца да се чувстват спокойни.Храната ще бъде на ниво.

Нашата фирма ще прецени къде и кои лафки в училищата ще работят, това ще зависи от пространството около тях и вероятността да се струпват много деца на едно място. Може и да поемем храненото  на близо 50 деца от социалнослаби семейства, допълни още Мермеклиев. Той подчерта, че ще се работи при спазване на всички мерки, които са необходими за безопасността на учениците, персонала и учителите.

Няколко варианта на организация на храненето на учениците обсъжда колективът  на бургаското училище „Братя Миладинови“, в което учат близо 1200 деца.Един от тях е кетъринг зони в коридорите, другият е обяд по график  в стола, обясни директорът Бочко Бочев:

Първи клас да се хранят по график в стола, да бъдат първа смяна, персоналът да им сервира.Втори клас да се хранят също в стола, те ще са втора смяна.А за трети и четвърти клас, които са по-малко като брой на занималня, да бъдат трета смяна.

Всеки клас да се храни в рамките на половин час. Да има 15 минути почивка, да се прави дезинфекция.След това да влизат следващите.

Конкретно решение ще бъде взето след като вариантите бъдат представени на родителските срещи следващата седмица. Ще бъде разпространена информация и как децата трябва да си мият ръцете, трябва да се  уточнят и смените на класовете, допълни  още Бочев.

Чуйте интервютата в звуковите файлове:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Преобразуват училището в кв. „Рудник“ от обединено в средно

Общинският съвет в Бургас одобри преобразуването на училище „Св. Климент Охридски” в кв. Рудник от Обединено в Средно. Промяната ще бъде в сила от следващата учебна година. Към момента в учебното заведение има 179 ученици в 10 паралелки от 1 до 10 клас от различни социални и етнически групи. Учебното заведение е единственото училище в кв...

публикувано на 25.04.24 в 12:00

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ в събота

Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура. Във времето от 11:00 до 14:00 часа екипът преподаватели в бакалавърската и магистърските програми от специалността ще е на разположение за консултации. На място ще може да бъде..

публикувано на 25.04.24 в 11:27

Общинските съветници приеха важно решение за новото училище в „Крайморие“

Общинските съветници подкрепиха следващата стъпка за изграждане на ново училище в кв. „Крайморие“. То  ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ и ще се намира на метри от морето. Това е възможно след като съветниците одобриха споразумението с ПК “Наркооп” да освободят част от съседния терен.  "Очаква се през лятото да се ползва от..

публикувано на 23.04.24 в 15:50

В Световния ден на книгата завършва "Маратонът на четенето" с БНР-Бургас (ВИДЕО)

На Световния ден на книгата и авторското право приключва „Маратонът на четенето“ на БНР-Бургас. В продължение на месец в училища и детски градини в Бургас представихме конкурса „Приказни истории с БНР-Бургас“, чието 8-о издание е в ход. Стотици истории, написани от деца за деца, събират седемте издания на сборника "Приказни истории с..

публикувано на 23.04.24 в 08:01

Бургаски ученици представиха в София проект за фотоволтаична централа

Деветокласниците Стилян Памуков и Владимир Иванов представиха свой проект на първия професионален форум за кариерно развитие в бранша, който се състоя в София.  Учениците представиха два инженерни макета, с помощта на които се илюстрира окачествяването на фотоволтаични панели и се изгражда, настройва, и оптимизира фотоволтаична електроцентрала...

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Обновиха по проект дворовете на две детски градини в Бургас и М. Търново

Обновяване на дворните пространства и площадките на ДГ „Делфин“ в Бургас и на ДГ „Юрий Гагарин“ в Малко Търново, създаване на стационарен и мобилни хъбове, закупуване на два нови микробуса, обучения на здравни и образователни медиатори, са част от извършените дейности по проект „Заедно днес, заедно утре – местните общности в подкрепа на подобрено..

публикувано на 22.04.24 в 15:53

"Кариерно изложение 8.0 - с поглед в бъдещето"

Ученици от 11 клас на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ) представиха свои проекти, в областта на високите технологии, по време на кариерен форум в Бургас. Той се проведе за втора поредна година по инициатива на Стопанския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и неговия филиал в морския..

обновено на 22.04.24 в 10:42