Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Идея: Незаконна сграда до „сараите“ да стане музей на гражданското общество

Областна администрация: Незаконните сгради ще бъдат съборени

Една от незаконните сгради, които подлежат на събаряне
Снимка: БНР-Бургас

Държавата да не събаря за своя сметка незаконните постройки на нос Чукалята, а да ги актува като своя собственост. Предложението е на бургазлията Николай Едрев от сдружението „Алтернативна енергия“. Той е внесъл искане да вземе за стопанисване едната от постройките – на плажа до т. нар. „летни сараи на Доган“:

Сградата да бъде предоставена на Сдружение с нестопанска цел „Алтернативна енергия“. Като идеята ни е там да бъде изграден един музей, една фотоизложба със събитията от лято 2020, което да бъде в чест на победата на граждаското общество, над безобразията, които се случват по нашето Черноморие. А и не само, защото виждаме, че моделът е еднакъв и в държавата, и в нашата община“, коментира Едрев.

Припомняме, че две от масивните постройки, които бяха определени като незаконни, са върху държавни терени, строителят е неизвестен и държавата трябва за своя сметка да ги събори. (вижте повече тук)

От областната администрация уточниха пред БНР-Бургас, че няма как да се узаконят незаконни постройки:

Когато извършителят на строителството е неизвестен, премахването на строежите е за сметка на собственика на поземления имот. В случая строителството е извършено в поземлени имоти – държавна собственост, поради което финансирането следва да бъде осигурено по бюджета на Областна администрация Бургас. За това ще бъде направено искане пред първостепенния разпоредител – Администрацията на Министерския съвет“, се казва в становище на областната администрация.

От институцията са категорични, че няма как да се узаконят незаконни постройки и те подлежат на събаряне.

Интервю с Николай Едрев можете да чуете в прикачения файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Дебати около Наредбата за общинските жилища в Бургас

Общински съветници от БСП предлагат промени в Наредбата за настаняване и продажба на общински жилища в Бургас. Една от целите им е да се избегне спекулация с последваща препродажба на закупените имоти. Докладната записка предизвика дебати в комисиите към Общинския съвет. Според местната администрация предложенията са незаконосъобразни...

публикувано на 21.01.21 в 16:30
снимката е илюстративна

В Бургас започна строителството на северния обходен път

В Бургас започна строителството на северния обходен път- един от най-очакваните инфраструктурни проекти. Той ще е с дължина близо 5 км. и ще свързва изхода на магистрала „Тракия“ с пътя за Слънчев бряг и Варна, като колите няма да влизат в града. По проект строителството ще продължи до средата на 2022-а година.  57 млн. лева е стойността на..

публикувано на 21.01.21 в 16:14

"Булевард Демокрация" - на 21 януари

Както ви казах преди няколко дни, хвърлянето на боб и карти може да продължи. Въпреки разпореденото мислене да се отварят поетапно обекти като ресторанти и фитнеси, днес управляващите и здравните власти дадоха нова дата, на която ще се мисли – 31 януари. Борисов бе категоричен, че компромис можело да се направи само за образованието. А причината –..

публикувано на 21.01.21 в 15:01

Архитекти и общественици – против предложения подземен паркинг в Бургас (обновена)

Вариантът за подземен паркинг, който беше представен в края на миналата седмица ( подробности - вижте тук ) и е планиран да се изгради до голяма степен под градинката на Часовника, генерира разпален обществен дебат във виртуалното пространство. Редица общественици и експерти се обявиха против реализацията му в този вариант, а граждани ще проведат..

обновено на 21.01.21 в 13:17
снимката е илюстративна

Обществено обсъждане за изграждането на лодкостоянка в местността "Кьошето"

Община Бургас планира да изгради още една защитена лодкостоянка в местността "Кьошето".  Във връзка с предстоящо отваряне на мярка 1.8. "Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки", сектор "Инвестиции насочени към изграждане и/или модернизация на лодкостоянки", и краткия индикативен срок за кандидатстване за..

публикувано на 21.01.21 в 12:17

Готов е проектът на Общия устройствен план на Поморие

Балансиран Общ устройствен план, в който са защитени интересите и на обществеността, и на бизнеса, и на екологията. Така стратегическия документ, който задава посоките за развитие на морската община в следващите две десетилетия определи кметът на Поморие Иван Алексиев. Това е вторият опит на морската община, тъй като изготвеният през..

публикувано на 21.01.21 в 11:41

След дъждовете, Бургас е обезпечен с питейна вода за поне 1 година

Жителите на Бургас и областта са обезпечени с питейна вода в следващата поне една година, съобщиха от ВиК-Бургас . Падналите дъждове напълниха язовир "Камчия" до 165 милиона кубически метра вода. Това е 2/3 от обема му. „От 10 декември до 20 януари в язовир "Камчия" са влезли над 60 млн куб метра вода, тоест водна криза не се предвижда..

публикувано на 20.01.21 в 16:38