Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лимитирано време за паркиране на хората с увреждания в платените зони в Бургас

Въвежда се персонализирано паркиране по адрес

Снимка: БНР-Бургас

Ограничаване времето за паркирането в платените зони и персонализирани места пред жилищни сгради. Това са част от новите моменти в проекта на наредба за автомобили на хора с увреждания в Бургас. Тя се обсъждаше на комисии към общинския съвет и трябва да бъде гласувана в края на месеца, а управителят на ОП „Транспорт“ Андрей Рунчев поясни:

Ще се ограничи времето за паркиране на места за хора с увреждания само в зоните за платено паркиране до 3 часа. В момента времето е неограничено и наблюдаваме автомобили, които престояват със седмици и месеци на едно такова място. Втората съществена разлика е възможността за преференциално обособено паркомясто за определен човек с увреждане, който единствено ще има право да паркира на него“, каза Рунчев.

Около 130 - 150 персонализирани паркоместа ще бъдат обособени, поясни Андрей Рунчев. Заложени са и санкции, които включват и отнемане на картата за паркиране, добави той.

Транспортната комисия в общинския съвет одобри проекта на наредбата. Очаква се с нея да се прецизира и броят на правоимащите, които в момента са близо 7 000 души.

Опасенията на хора с увреждания, че има дискриминация в критериите при какви заболявания имат право на преференциална карта за паркиране, бе акцентът в дискусията в транспортната комисия към общинския съвет.

Относно ограничаването на престоя в синя зона, което се въвежда, един от вносителите, Живко Господинов, заяви:

В рамките на три часа мислим, че е достатъчно всеки един, който има нужда да отиде на преглед или за някаква друга работа да си свърши, в рамките на три часа – да го направи. По този начин ще се даде на повече хора възможност да се възползват от правото си на паркиране“, смята Господинов.

Засичането на предстоя отначало ще се извършва от служители на синята зона, а в последствие се предвижда въвеждането на таймер стикер, каквото е практиката в много европейски страни, поясниха от общинското предприятие „Транспорт“. Омбудсманът Тодор Стамболиев, по чиято инициатива, се въвежда наредбата, коментира:

Винаги ще има недоволни, но аз съм на принципа – по-добре лош закон, отколкото липса на такъв.“

Контролът трябва да е водещ при паркирането на коли на хора с увреждания. Това коментира по отношение на проектонаредбата бургазлията Сурен Анмахян. Към момента не се осъществява такъв, смята той:

Няма никакъв контрол върху това как се използват картите на хора с увреждания, на кого е тази карта, въобще има ли карта за автомобила, въпреки това, че е паркиран на такова място. ОП „Транспорт“ ли, МВР ли, кой ще упражнява контрола върху тази дейност? Всеки вади отнякъде такава карта и когато се направи справка между снимката и лицето на т. нар. „инвалид“, става видно, че това е картата на баба, на дядо…“, коментира той.

Трябва да се разреши на хората с увреждания да спират и на неразграфените за тях места в платените зони. Това смята бургазлийката Грета Аспарухова. Тя посочва, че много често тези места са заети и няма къде хората с увреждане да паркират.

Дори имам приятели, с дете с увреждане, които бяха глобени. Също и хора от други градове, които са идвали в Бургас, са били заключвани и глобявани. Доколкото знам, законът казва, че когато имаш някъде ангажимент, работа, имаш право да спреш на най-близкото място, където е възможно да спреш. Особено за трудноподвижните хора“, посочва тя.

Като неправилно Грета Аспарухова определи предложението в проектонаредбата на Бургас да се ограничава времето за паркиране в платена зона.

Наредбата ще бъде гледана от общинския съвет през следващата седмица. 

Подробности можете да чуете в прикачените файлове.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В петък част от "Крайморие" остава без вода

Водата ще бъде спряна днес в района на бургаския квартал „Крайморие“. Това съобщават от ВиК.  Причината са ремонтни дейности на ул. „Сирена“ №13.  Вода няма да има от 09:00 до 12:00 ч. 

публикувано на 22.10.20 в 16:36

"Булевард Демокрация" на 22 октомври

Маски – горе, маски – долу. Маски – тук, но не и там. Носете ги навън, ама само, ако сте в калабалъка. Поредната порция странни мерки, които, докато ги въведат, се трансформираха, след като бяха посрещнати от обществено недоволство. И имаше защо. Някой си решил, че тези, които не носят маски на закрито, ще бъдат наказани… като ги накарат да..

публикувано на 22.10.20 в 14:53

Няма забавени проекти заради коронакризата в община Карнобат

Няма забавени или отложени инфраструктурни проекти в община Карнобат заради коронакризата. Това посочи кметът Георги Димитров. Очаква се обаче да бъдат намалени постъпленията в приходната част на бюджета за тази година. „Преди една седмица приключихме най-големия си инфраструктурен проект за тази година. Това е рекултивацията на депото..

публикувано на 22.10.20 в 14:23

Пристанището в Стария град на Созопол ще бъде изградено до март 2021

Част от заложените проекти тази година в община Созопол ще бъдат отложени. Причината са икономическите последствия от кризата с коронавируса. Забавяне имаме при реализирането на проекта за пристанището в Стария град на Созопол, посочи кметът Тихомир Янакиев. „Той трябваше да се изгради до края на септември, но с оглед на това, което се..

публикувано на 22.10.20 в 12:52
Снимката е илюстративна.

Коронакризата забави част от инфраструктурните проекти в община Бургас

Кризата с коронавируса засегна всички сфери в социалния и икономическия живот. Това даде отражение и върху бюджета на Община Бургас, посочи зам.-кметът Чанка Коралска. На сесия през юли беше решено планираните средства за капиталови разходи да бъдат свити. Поради тази причина част от инфраструктурните проекти ще бъдат отложени за следващата..

публикувано на 22.10.20 в 11:53

Андон Балтаков иска от СЕМ предсрочно да прекрати договора му за управление

Генералният директор на Българското национално радио е внесъл тази сутрин в Съвета за електронни медии писмо, с което уведомява председателя на надзорния орган Бетина Жотева, че би искал договорът, с който е поел управлението на БНР, да бъде прекратен предсрочно, считано от 1 ноември.        "Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за..

публикувано на 21.10.20 в 18:14

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 21 октомври

Не се очакват  съществени нови  количества противогрипни ваксини за аптечната мрежа на бургаска област. Започна разпределението на 15 000 безплатни ваксини  по програмата на здравното министерство за имунизиране на възрастни над 65 години.  Темата проследяваме с репортаж  в 15.30 часа. Жена от Созопол, с доказан коронавирус, температура и болки в..

публикувано на 21.10.20 в 15:04