Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лимитирано време за паркиране на хората с увреждания в платените зони в Бургас

Въвежда се персонализирано паркиране по адрес

Снимка: БНР-Бургас

Ограничаване времето за паркирането в платените зони и персонализирани места пред жилищни сгради. Това са част от новите моменти в проекта на наредба за автомобили на хора с увреждания в Бургас. Тя се обсъждаше на комисии към общинския съвет и трябва да бъде гласувана в края на месеца, а управителят на ОП „Транспорт“ Андрей Рунчев поясни:

Ще се ограничи времето за паркиране на места за хора с увреждания само в зоните за платено паркиране до 3 часа. В момента времето е неограничено и наблюдаваме автомобили, които престояват със седмици и месеци на едно такова място. Втората съществена разлика е възможността за преференциално обособено паркомясто за определен човек с увреждане, който единствено ще има право да паркира на него“, каза Рунчев.

Около 130 - 150 персонализирани паркоместа ще бъдат обособени, поясни Андрей Рунчев. Заложени са и санкции, които включват и отнемане на картата за паркиране, добави той.

Транспортната комисия в общинския съвет одобри проекта на наредбата. Очаква се с нея да се прецизира и броят на правоимащите, които в момента са близо 7 000 души.

Опасенията на хора с увреждания, че има дискриминация в критериите при какви заболявания имат право на преференциална карта за паркиране, бе акцентът в дискусията в транспортната комисия към общинския съвет.

Относно ограничаването на престоя в синя зона, което се въвежда, един от вносителите, Живко Господинов, заяви:

В рамките на три часа мислим, че е достатъчно всеки един, който има нужда да отиде на преглед или за някаква друга работа да си свърши, в рамките на три часа – да го направи. По този начин ще се даде на повече хора възможност да се възползват от правото си на паркиране“, смята Господинов.

Засичането на предстоя отначало ще се извършва от служители на синята зона, а в последствие се предвижда въвеждането на таймер стикер, каквото е практиката в много европейски страни, поясниха от общинското предприятие „Транспорт“. Омбудсманът Тодор Стамболиев, по чиято инициатива, се въвежда наредбата, коментира:

Винаги ще има недоволни, но аз съм на принципа – по-добре лош закон, отколкото липса на такъв.“

Контролът трябва да е водещ при паркирането на коли на хора с увреждания. Това коментира по отношение на проектонаредбата бургазлията Сурен Анмахян. Към момента не се осъществява такъв, смята той:

Няма никакъв контрол върху това как се използват картите на хора с увреждания, на кого е тази карта, въобще има ли карта за автомобила, въпреки това, че е паркиран на такова място. ОП „Транспорт“ ли, МВР ли, кой ще упражнява контрола върху тази дейност? Всеки вади отнякъде такава карта и когато се направи справка между снимката и лицето на т. нар. „инвалид“, става видно, че това е картата на баба, на дядо…“, коментира той.

Трябва да се разреши на хората с увреждания да спират и на неразграфените за тях места в платените зони. Това смята бургазлийката Грета Аспарухова. Тя посочва, че много често тези места са заети и няма къде хората с увреждане да паркират.

Дори имам приятели, с дете с увреждане, които бяха глобени. Също и хора от други градове, които са идвали в Бургас, са били заключвани и глобявани. Доколкото знам, законът казва, че когато имаш някъде ангажимент, работа, имаш право да спреш на най-близкото място, където е възможно да спреш. Особено за трудноподвижните хора“, посочва тя.

Като неправилно Грета Аспарухова определи предложението в проектонаредбата на Бургас да се ограничава времето за паркиране в платена зона.

Наредбата ще бъде гледана от общинския съвет през следващата седмица. 

Подробности можете да чуете в прикачените файлове.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сливен демонтират улична коледна украса, затварят булевард

В Сливен на 23 януари ще бъде затворен за движение бул. „Бургаско шосе“ . Ограничението за автомобили ще бъде в участъка от паметника на Седми конен полк „Орлето“ до Колодрума, информират от общинската администрация.  Причината е демонтаж на светлинна коледна украса. Мярката ще важи от 8 до 17 часа.

публикувано на 22.01.21 в 09:11

Бюрата на труда работят допълнително, за да изплатят компенсациите за декември на бизнеса

До края на месеца бюрата по труда ще работят допълнително, за да се изплатят всички компенсации за месец декември на работещите в затворените бизнеси. Това съобщи социалният министър Деница Сачева в профила си във Фейсбук. Тя отбелязва, че забавянето се дължи както на големия брой заявки, така и на множеството пропуски или грешки в подадените..

публикувано на 22.01.21 в 08:54

В събота е втората залесителна акция на лесопарк „Боровец“ в Ямбол

Общинското предприятие „Паркове, зони за отдих и спорт” започна засаждането на част от дръвчетата цер и бор, които бяха дарени на нашия град от „Гората бг”. До края на днешния ден ще бъдат засадени около 2500 броя растения, за събота ще останат около 3000 дръвчета. Всеки, който желае да помогне, е добре дошъл в 10:00 часа в долната част на Лесопарк..

публикувано на 22.01.21 в 07:46
Снимката е илюстративна.

Дебати около Наредбата за общинските жилища в Бургас

Общински съветници от БСП предлагат промени в Наредбата за настаняване и продажба на общински жилища в Бургас. Една от целите им е да се избегне спекулация с последваща препродажба на закупените имоти. Докладната записка предизвика дебати в комисиите към Общинския съвет. Според местната администрация предложенията са незаконосъобразни...

публикувано на 21.01.21 в 16:30
снимката е илюстративна

В Бургас започна строителството на северния обходен път

В Бургас започна строителството на северния обходен път- един от най-очакваните инфраструктурни проекти. Той ще е с дължина близо 5 км. и ще свързва изхода на магистрала „Тракия“ с пътя за Слънчев бряг и Варна, като колите няма да влизат в града. По проект строителството ще продължи до средата на 2022-а година.  57 млн. лева е стойността на..

публикувано на 21.01.21 в 16:14

"Булевард Демокрация" - на 21 януари

Както ви казах преди няколко дни, хвърлянето на боб и карти може да продължи. Въпреки разпореденото мислене да се отварят поетапно обекти като ресторанти и фитнеси, днес управляващите и здравните власти дадоха нова дата, на която ще се мисли – 31 януари. Борисов бе категоричен, че компромис можело да се направи само за образованието. А причината –..

публикувано на 21.01.21 в 15:01

Архитекти и общественици – против предложения подземен паркинг в Бургас (обновена)

Вариантът за подземен паркинг, който беше представен в края на миналата седмица ( подробности - вижте тук ) и е планиран да се изгради до голяма степен под градинката на Часовника, генерира разпален обществен дебат във виртуалното пространство. Редица общественици и експерти се обявиха против реализацията му в този вариант, а граждани ще проведат..

обновено на 21.01.21 в 13:17