Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лимитирано време за паркиране на хората с увреждания в платените зони в Бургас

Въвежда се персонализирано паркиране по адрес

Снимка: БНР-Бургас

Ограничаване времето за паркирането в платените зони и персонализирани места пред жилищни сгради. Това са част от новите моменти в проекта на наредба за автомобили на хора с увреждания в Бургас. Тя се обсъждаше на комисии към общинския съвет и трябва да бъде гласувана в края на месеца, а управителят на ОП „Транспорт“ Андрей Рунчев поясни:

Ще се ограничи времето за паркиране на места за хора с увреждания само в зоните за платено паркиране до 3 часа. В момента времето е неограничено и наблюдаваме автомобили, които престояват със седмици и месеци на едно такова място. Втората съществена разлика е възможността за преференциално обособено паркомясто за определен човек с увреждане, който единствено ще има право да паркира на него“, каза Рунчев.

Около 130 - 150 персонализирани паркоместа ще бъдат обособени, поясни Андрей Рунчев. Заложени са и санкции, които включват и отнемане на картата за паркиране, добави той.

Транспортната комисия в общинския съвет одобри проекта на наредбата. Очаква се с нея да се прецизира и броят на правоимащите, които в момента са близо 7 000 души.

Опасенията на хора с увреждания, че има дискриминация в критериите при какви заболявания имат право на преференциална карта за паркиране, бе акцентът в дискусията в транспортната комисия към общинския съвет.

Относно ограничаването на престоя в синя зона, което се въвежда, един от вносителите, Живко Господинов, заяви:

В рамките на три часа мислим, че е достатъчно всеки един, който има нужда да отиде на преглед или за някаква друга работа да си свърши, в рамките на три часа – да го направи. По този начин ще се даде на повече хора възможност да се възползват от правото си на паркиране“, смята Господинов.

Засичането на предстоя отначало ще се извършва от служители на синята зона, а в последствие се предвижда въвеждането на таймер стикер, каквото е практиката в много европейски страни, поясниха от общинското предприятие „Транспорт“. Омбудсманът Тодор Стамболиев, по чиято инициатива, се въвежда наредбата, коментира:

Винаги ще има недоволни, но аз съм на принципа – по-добре лош закон, отколкото липса на такъв.“

Контролът трябва да е водещ при паркирането на коли на хора с увреждания. Това коментира по отношение на проектонаредбата бургазлията Сурен Анмахян. Към момента не се осъществява такъв, смята той:

Няма никакъв контрол върху това как се използват картите на хора с увреждания, на кого е тази карта, въобще има ли карта за автомобила, въпреки това, че е паркиран на такова място. ОП „Транспорт“ ли, МВР ли, кой ще упражнява контрола върху тази дейност? Всеки вади отнякъде такава карта и когато се направи справка между снимката и лицето на т. нар. „инвалид“, става видно, че това е картата на баба, на дядо…“, коментира той.

Трябва да се разреши на хората с увреждания да спират и на неразграфените за тях места в платените зони. Това смята бургазлийката Грета Аспарухова. Тя посочва, че много често тези места са заети и няма къде хората с увреждане да паркират.

Дори имам приятели, с дете с увреждане, които бяха глобени. Също и хора от други градове, които са идвали в Бургас, са били заключвани и глобявани. Доколкото знам, законът казва, че когато имаш някъде ангажимент, работа, имаш право да спреш на най-близкото място, където е възможно да спреш. Особено за трудноподвижните хора“, посочва тя.

Като неправилно Грета Аспарухова определи предложението в проектонаредбата на Бургас да се ограничава времето за паркиране в платена зона.

Наредбата ще бъде гледана от общинския съвет през следващата седмица. 

Подробности можете да чуете в прикачените файлове.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Маринка вече се захранва с ток от "Меден рудник"

Село Маринка вече има резервно ел. захранване. Това става месец и половина след входиране на подписка срещу честото спиране на тока в населеното място.  В края на март над 400 жители на село Маринка внесоха протестна подписка в ЕВН заради честото спиране на тока. В средата на април идва добрата новина. Кметът Любомир Узунов уточнява..

публикувано на 19.04.21 в 16:00

"Булевард Демокрация" - на 19 април

Ако се чудите къде да намерите плана за възстановяване и устойчивост – в замунда вече е качен. Не съм го свалил, така че не знам дали е вариантът от днес. Оказа се, че въпреките дадени (според публикации) 2 млрд. лв. за елекронно управление, многомилиардният план е качен в Google drive, а някои от файловете не били защитени и можело да се..

публикувано на 19.04.21 в 15:03

БЧК - Бургас организира курс за водни спасители

37 младежи са се записали до момента в курса за водни спасители организиран от БЧК – Бургас. Заради коронавируса и ограничителните мерки провеждането му ще е с близо 2 месеца и половина забавяне. Приемът на желаещи за курсовете за „Воден спасител на плувни басейни и водни паркове“ и „ Воден спасител на открити водни площи“ продължава..

обновено на 19.04.21 в 14:28

Почина проф. д-р Мими Стойчева, която ръководи Медицинския колеж

Академичната общност в Бургас изгуби голямо име в сферата на медицината – проф. д-р Мими Стойчева. Тя беше ръководител на Медицинския колеж към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. По повод нейната кончина, кметът Димитър Николов изразява своите съболезнования към близките, колегите и приятелите на проф. Стойчева: „Трудно се приема загубата на такъв..

публикувано на 19.04.21 в 12:28

Благоустрояват пространството около бл.46 в к-с „Братя Миладинови“

Стартира изпълнението на проект за благоустрояване на пространството около бл.46 в к-с „Братя Миладинови“. Той е финансиран с общински средства по програмата "Моят град, моят квартал, моята улица". Зад бл.46 има хубави стари дървета, като ще бъдат запазени почти всичките. Между тях ще се изгради алейна мрежа с кът за отдих. Ще бъде поставена паркова..

публикувано на 19.04.21 в 10:47

Няма отчетено замърсяване на въздуха през изминалата седмица

По данни от РИОСВ и Община Бургас за периода от 12 до 18 април не са регистрирани превишения на средночасовите /СЧН/ и на средноденонощните норми /СДН/ на контролираните замърсители. На територията на община Бургас за периода са действали 2 автоматични станции, 1 ДОАС система OPSIS и 1 мобилна станция за контрол качеството на въздуха. Следят се..

публикувано на 19.04.21 в 10:41

Жители на "Горно Езерово" почистиха брега на езеро „Вая“

Жители на бургаския квартал "Горно Езерово" почистиха в неделя брега на езеро „Вая“. Инициативата е на Академия за бойни изкуства „Хикари“ и Сдружение на риболовците „Бургаски езера“, а резултатът е по-чист бряг и заредени с ентусиазъм за нови постижения участници. След първото почистване – на еко зоните от западната страна на Бургаското езеро на 10..

публикувано на 19.04.21 в 10:11