Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Богат улов на паламуд в Царево и в Ахтопол

Щедър улов по Южното Черноморие тази есен. Морето „завря“ от паламуд край Царево и Ахтопол, който се продава направо от лодките. 

Богатият улов оживява пристанището на Царево. Върналите се със слука вадят с гордост паламуда от мрежите, припряно, защото на кея вече има опашка от нетърпеливи клиенти. Не липсват и кибици, които да коментират улова. За едни рибари изобилието е невиждано, други са по-умерени в думите си:

„Много щедра година, толкова риба не съм виждал, в Ахтопол целият мост беше пълен. И ще едрее още“.

„Чак много няма. Приказката, че е завряло морето идва от такива, които не разбират и като хванат 100 риби, казват, че са много“.

„Добра е годината - има и за майсторите, и за любителите, и за клиентите“.

Деликатесната риба държи цена и тя остана непроменена, независимо от количествата. Размерът на паламуда в момента е около 700 грама, рибарите се надяват да стигне до 1,2 кг, тъй като тепърва влизаме в най-силния период. Цената е 10.00 лева за килограм, дребният е по 8.00 лева, на едро пада до 6.00 лева. Следващите дни се очаква да излезе зарган и сафрид.

Собственикът на рибопреработвателно предприятие Георги Пейчев сподели:

„Голяма радост е да видя пристанището в този вид, наситено на много хора. В този момент виждам занаята жив! Добрият улов е не само късмет, а и много труд. Паламудът има голямо име. Това е рибата, която привлича вниманието на всички“.

В началото на октомври освен местни хора на опашката за паламуд, има и туристи.

Чуйте повече в звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Три проверки започнаха на созополските плажове

Три проверки започнаха на созополските плажове, които пострадаха след наводненията. От Министерството на туризма, Община Созопол и Басейновата дирекция инспектират ивиците след сигнала на концесионера за сериозни щети.  До 1 юни Министерството на туризма очаква двата плажа Созопол централен и Харманите да бъдат възстановени...

публикувано на 15.01.21 в 16:12

"Булевард Демокрация" - на 15 януари

Имам подозрения, че на която и дата да бяха насрочени изборите, все щеше да е проблематично. Президентът даде цяла седмица да се подготвим да ходим до урните безопасно (или да ни подготвят). Не разбрах седем календарни дни, два от които почивни с какво точно ще ни помогнат… От ГЕРБ контрираха, че тогава било Великден за арменците и католиците...

публикувано на 15.01.21 в 14:44

Три екипа оглеждат щетите след валежите в община Бургас

Три екипа  на общината в момента правят огледи на щетите, след интензивните дъждове през изминалите дни, съобщи кметът Димитър Николов: „Екипите са във вилно селище „Черниците“ - Маринка, Ченгене скеле, вторият е в село Извор, а третият в Димчево. Очакваме описание на щетите. Повечето , които се наблюдават са по тротоари, асфалт, бордюри. Има и..

публикувано на 15.01.21 в 14:10

До 5 февруари приемат проектни идеи в плана за интегрирано развитие на община Бургас 2021-2027 г

Община Бургас стартира набиране на проектни идеи за бъдещото развитие в зоните на въздействие в плана за интегрирано развитие на общината в периода 2021-2027 година. Целта е да се структурират и определят приоритетни за изпълнение проекти и възможности за партньорства чрез активното участие на всички заинтересовани страни. Заместник кметът Весна..

публикувано на 15.01.21 в 14:06

Споделен хляб за Фазаново

Двама български творци от години осигуряват безплатно хляб на съселяните си от Фазаново. Това са Мария и Красимир Слабакови. Красимир отбелязва: Зимно време сме се затворили самотни хора, от врата на врата, от ръка на ръка  като давам хляба, то си е повод за общуване.   Всеки жест в тази посока ми харесва.  То няма никакъв поминък на това красиво..

публикувано на 15.01.21 в 13:30

Недялко Йорданов: Подземен паркинг до х. „България“ – само през трупа ми

Редица въпроси от бургазлии възникнаха на общественото обсъждане за подземен паркинг до хотел „България“. Оказа се, че инвеститорът е предвиждал подобно съоръжение още при проектирането на ремонта на сградата преди няколко години. В района има сериозно количество подземни води, затова паркингът ще е само на едно ниво. Остро, с редица критики..

публикувано на 15.01.21 в 12:42

Започна подготовка за масовото залесяване на хълма Боровец в Ямбол

Започна подготовката за масовото залесяване на хълма Боровец в Ямбол. За кампанията са предоставени 5600 дръвчета от доброволческата инициатива „Гората. бг“. С техника на Общинско предприятие „Паркове, зони за отдих “ вече се подготвя местността за засаждането на 5  600 дръвчета от видовете цер и бор. Никола Рахнев от „Гората.бг“..

обновено на 15.01.21 в 10:42