Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Добра кауза:

Фондация и граждани предлагат: Нека има параклис вместо кооперация в централната градска част на Бургас (ОБНОВЕНА)

Общината трябва да обезщети фирмата собственик на терена с равностоен парцел

| обновено на 05.10.20 в 18:19
Парцелът в момента и евентуално как би изглеждал новия параклис на ъгъла на ул. "Македония" и бул. "Хр. Ботев"
Снимка: БНР - Бургас


Параклис вместо кооперация да бъде построен в централната градска част на Бургас предлага новосъздадена фондация „С молитва за децата“. Искането е подкрепено с петиция, подписана от общественици и граждани.

Мястото е на ъгъла на ул. „Македония“ и бул. „Христо Ботев“ в близост до детска градина „Раковина“. Обемът на инвестицията на фирмата притежател на частния имот и закупила съседния общински предполага строителство на 4 – 5 етажна сграда. Това обаче ще доведе за унищожаването на съществуваща зелена площ и ще намали до минимум жизненото пространство на живущите в съседство, които през лятото се вдигнаха на протест срещу евентуално бъдещо строителство.

Фондация с председател Тодор Костов, специалист по международни икономически отношения, предлага компромисен вариант - тя ще финансира строителството на параклиса, като предлага на Община Бургас фирмата собственик на терена да бъде компенсирана с равностоен парцел на друго място:

„Предлагаме още въпросният парцел да бъде предаден на Сливенската митрополия, като фондацията поема ангажимента в най –кратки срокове, с помощта на собствени средства и дарения да проектира и построи параклис посветен на св. Стилиян – закрилник на децата и на бездетните двойки, които в България са над 200 хиляди. Пространството около новата сграда ще бъде допълнително озеленено, а параклисът ще бъде отворен денонощно.“

Над 200 души са се включили в петиция в подкрепа на идеята да бъде построен параклис вместо кооперация в близост до детска градина „Раковина“.  Живущите в района са категорични, че нова сграда ще създаде много проблеми, а построяването на параклис е добро предложение:

"Районът е много презастроен. Площта е много малка за кооперация... Ако има строителство ще бъде унищожена една от малкото зелени площи в квартала...Да има параклис на това място ще е много хубаво, ще се запази и прилежащата градинка... Хубаво е да помислим и за духовното,  за християнското!"

повече може да чуете в звуковия файл:


Необходимата сума за изграждането на параклиса е около 25 хиляди лева, която ще бъде осигурена чрез дарители. За каузата ще помогне и народния изпълнител Илия Луков:

"Когато Тодор Костов ме покани да се включа във фондацията, аз веднага приех. Готов съм да пея, за да се осъществи идеята, да помогна по всякакъв начин. Най - святото, най - милото за всеки е да има дете! Над 200 хиляди са бездетните двойки в България, които мечтаят за това. Нека да има параклис на св. Стилиян, закрилникът на децата. делото е благородно, нека с божията помощ да бъде!"      

повече може да чуете в звуковия файл:Фондацията „С молитва за децата“, която отправи предложението има готов проект за параклис. Идеята за изграждането му е подкрепена и от Сливенската митрополия и е представена на Община Бургас, Общинския съвет и местния омбудсман. повече може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци от РИОСВ-Бургас изчистиха "Ченгене скеле" (СНИМКИ И ВИДЕО)

Доброволци от РИОСВ – Бургас почистиха днес местността "Ченгене скеле". В рамките на инициативата „Да сложим точка на замърсяването“ на Министерството на околната среда и водите, всички екоинспекции в страната се включват, за да допринесат за опазването на природата.  Макар и не толкова благоприятен, в днешния ден служители от РИОСВ -..

публикувано на 23.03.23 в 15:27

Започна облагородяването на Емировския квартал в Айтос

Реконструкция на улици, тротоари, изграждане на паркоместа и улично осветление започна днес в Емировския квартал в Айтос . Общинският проект бе одобрен от правителството, като средствата се отпускат от държавата.  Кметът Васил Едрев и областният управител Мария Нейкова направиха първа копка на строителния обект. Едрев припомни, че..

публикувано на 23.03.23 в 14:29

На 24 март почитаме паметта на бургаските воини, загинали в Балканските войни

През 2022 и 2023 г. отбелязваме 110 години от началото на Балканските войни.  По този повод организационният комитет, председателстван от контраадмирал Георги Мотев, кани бургазлии в Морската градина на 24 март, петък, от 11.30 часа, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ в Морската градина.  Там с военен ритуал, в който ще участват военнослужещи от..

публикувано на 23.03.23 в 13:21

Спират движението зад ДНА в Бургас за месец и половина

Движението на автомобили ще бъде спряно до май по ул. „Шейново“, съобщават от Община Бургас. Това се налага в ъв връзка с реконструкция на ВиК мрежата на Бургас. Колите няма да могат да преминават  в участъка от ул. „Сливница“ до ул. „Александър Стамболийски"  от 10 часа на 24.03.2023 г. (петък) до 02.05.2023 г. 

публикувано на 23.03.23 в 12:23
снимката е илюстративна

Започва нов прием на заявления по проекта „Родители в заетост“

Агенция по заетостта стартира нов прием на заявления от родители и безработни лица по проекта „Родители в заетост“, информират от институцията. Основната цел на мярката е да продължи подкрепата за осигуряване на по-добър баланс между професионалния и личния живот на родителите чрез осигуряването на безплатен детегледач. Освен възможностите за полагане..

публикувано на 23.03.23 в 11:45

Във "Виа Понтика"-що е то сватбен туризъм и има ли почва в Бургас

Развитието на сватбения туризъм в Бургас е тема на днешното предаване Виа Понтика.  Превръща ли се морския град и неговите забележителности в дестинация, предпочитана от десетки двойки, желаещи да си кажат "да" край морето? Кои са най-желаните места и къде сме ние спрямо турските градове и курорти, за които този тип туризъм е един от най-важните и..

обновено на 23.03.23 в 11:00
Снимката е илюстративна.

Животновъди и пчелари могат да искат обезщетения за природни бедствия

От днес до 31 март животновъдите и пчеларите могат да подават заявления за обезщетения за загинали при природни бедствия животни. Утвърденият размер на държавната помощ е 80 хиляди лева, съобщават от Държавен фонд "Земеделие". Подпомагането е за земеделски стопани, които имат протоколи за установени загинали животни и пчелни семейства при наводнения,..

публикувано на 23.03.23 в 09:07