Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ферма за криптовалути е разбита в Българово (ОБНОВЕНА)

| обновено на 07.10.20 в 13:40
3
Снимка: ОДМВР - Бургас

Ферма за криптовалути е разбита в Българово, съобщиха от полицията. По случая е задържан 33-годишен мъж. Полицията е извършила проверка на сградата, тъй като сметките за ток били значително по-големи от обичайното. Местните казват, че често се е случвало и срив на системата.

При акцията на полицията в сградата са намерени 75 майнери за различни крипто валути - 45 „копача“ за биткойни и 30 за друг вид круптовалута, много видео карти, вентилатори и платки, всички захранвани с електроенергия. Служителите от EVN констатирали неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, в следствие на което дружеството е ощетено в значителни размери. По предварителни данни се касае за близо 70 000 лв. месечно. "За установеното количество и съответната сума, която ще бъде калкулирана, предстои да издаден съответната фактура", посочи Крум Косев от "Електроразпределение Юг". 

Кметът на Българово Йордан Йорданов обясни, че никой от града не е имал подозрение за извършването на подобна престъпна дейност. От известно време обаче хората се жалвали за често срив на електрозахранването. „Винаги съм викал EVN, те идват, довършват си работата. Може би е трябвало аз да бъда по-внимателен и да си задам въпрос защо няколко пъти през месец-два се е получило това нещо. По едно време бях започнали през месец- месец и половина да пада напрежението точно на това място, точно на този извод на EVN“, обясни той.

Йорданов допълни, че никога не е виждал хора, които да влизат или излизат от въпросната сграда. „Няколко човека са ме питали „Кмете какви са тези климатици? С какво се занимават тези хора? Какви са тези климатици, които денонощно работят?“ Понеже от време на време, когато е много тихо, тези климатици създават едно такова бръмчене“, посочи кметът.

Преди години сградата се е ползвала за търговски комплекс. Тя е на два етажа като първият в момента не се ползва. Вторият е бил взет под наем, именно там се е провела акцията на полицията, уточни кметът. „Сградата е собственост на РПК „Черноморка“. Тя не е ползвана, тя е един цирей в центъра на Българово, защото се руши. Търсихме някакъв начин някой да я купи. Преди няколко години задължих собственика на сградата, да я обезопаси. Да сложат стъкла, да бъдат затворени вратите и прозорците, за да не могат да влизат деца. Това беше направено“, допълни кметът.

Задържаният бургазлия е отказал да съдейства на полицията. Той се опитал и да попречи на проверката  на наетото от него помещение. Задържан е за срок от 24 часа. Майнерите са иззети по образуваното досъдебно производство. Работата по случая продължава под прякото ръководство и наблюдение на Бургаска районна прокуратура.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Върнаха делото за смъртта на четирима души, загинали при катастрофа в Сливен

Окръжният съд в Сливен върна делото за катастрофата, при която миналата година в ранните сутрешни часове на Гергьовден бяха пометени и убити от джип четирима мъже, возещи се в каруца без светлинни обозначения. Причината за връщането в досъдебна фаза е, че прокуратурата не е уведомила част от роднините за започналото разследване и други законови..

публикувано на 16.04.24 в 14:49

Задържаха мъж, произвеждал наркотици в дома си

Мъж на 34 години е задържан за производство на наркотици, съобщават от полицията. Служители на полицията са претърсили дома му на ул. "Оборище" в Бургас. Там са открити  четири полиетиленови плика и пластмасова бутилка, съдържащи метамфетамин с общо тегло около 150 гр., много прекурсори и материали, служещи за производство на наркотика.  Иззети са..

публикувано на 16.04.24 в 11:44
Снимката е илюстративна.

Дете пострада с електрическа тротинетка в Бургас

14-годишно момче пострада при инцидент с електрическа тротинетка, съобщават от полицията. В района на  кръстовището между бургаските улици "Зора" и "Цар Иван Владислав", предвижвайки се с тротинетката, детето не е  пропуснало правомерно движещия се от дясната му страна автомобил, управляван от 34 годишен шофьор.  Момчето е със счупена дясна ключица,..

публикувано на 16.04.24 в 11:11

Шофьор е задържан с 2.13 промила и кокаин край кв. Ветрен

23-годишен бургазлия е задържан за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, съобщиха от полицията. Той е спрян за проверка в района на квартал Ветрен. Установено е, че той е шофирал с 2.13 промила алкохол в кръвта и след употреба на кокаин.  Автомобилът е иззет по надлежния ред. По случая е образувано бързо производство.

публикувано на 15.04.24 в 09:18
Снимката е с илюстративна цел

Задържаха мъж, получил пратка с марихуана чрез куриерска фирма

36-годишен мъж от София е задържан от полицията за притежание на наркотици. Представител на куриерска фирма е сигнализирал, че в айтоския им офис е получена пратка с мирис на марихуана.  Впоследствие полицията е установила, че получателят на пратката в софиянецът. От него е иззет плик с марихуана с общо тегло около 20 грама. По случая е образувано..

публикувано на 15.04.24 в 09:12

В ареста остава обвиняем за каналджийство на мигранти

Най-тежката мярката за неотклонение „задържане под стража“ наложи Апелативния съд в Бургас на обвиняем за каналджийство. Така се отменя наложената от Окръжния съд в Бургас мярка „гаранция“ в размер на 2000 лв.  Обвиняемият и още трима се изправят пред съда за създаване на  добре обмислен и планиран канал за мигранти от Турция към България..

публикувано на 12.04.24 в 12:03

Полицията установи крадеца на над 10 хил. лева от дома на пенсионер в село Оризаре

Полицията в Несебър е установила извършителя на кражбата на сумата от 10 350 лева, собственост на 89-годишен мъж от село Оризаре.  Случаят е от 9 април, когато 46-годишен криминално проявен и осъждан мъж от същото село отнема сумата от дома на пенсионера.  Част от парите са намерени и иззети.  Работата по случая продължава. 

публикувано на 11.04.24 в 09:28