Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бургас ще има нов общински туристически кораб

| обновено на 14.10.20 в 16:32

Изграждането на новия общински туристически кораб вече е в ход. Плавателният съд е тип катамаран и ще обслужва целогодишно туристическите маршрути в Бургаския залив, превозвайки пасажери от Морска гара до остров Света Анастасия, лодкостоянката в "Крайморие", рибарските пристанища в "Сарафово" и Ченгене скеле, както и до близки крайбрежни населени места.

Освен туристически разходки, катамаранът ще дава възможност на борда му да се организират различни фирмени събития и празненства. Чрез осигуряването на новия кораб от общината продължават един от утвърдените си туристически продукти, какъвто е разходката с кораба "Света Анастасия" до едноименния остров.  

Новият кораб на Община Бургас се изгражда по проект "Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на Община Бургас като конкурентноспособна туристическа дестинация."

Неговата цел е повишаване на конкурентноспособността и утвърждаване на Бургас като предпочитана туристическа дестинация.

Катамаранът ще е с дължина 20 метра и ширина близо 8 метра. Ще е оборудван с два двигателя, а капацитетът му ще позволява да превозва 100 пасажери.

Оборудването на кораба включва още соларни панели, които да захранват осветлението и други консуматори на борда. Ще има бар за напитки и кетъринг, както и три санитарни възела, като единият ще е пригоден за хора с увреждания.

Очаква се новият общински туристически кораб да бъде пуснат на вода следващото лято.

Подробностите чуйте от репортажа на Елена Димитрова.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 15 декември изтича срокът за внасяне на последната месечна или тримесечна авансова вноска за корпоративен данък за 2020 година

На 15 декември изтича срокът за внасяне на последната месечна или тримесечна авансова вноска за корпоративен данък за 2020 година. Това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за тази година. Фирмите, чиито приходи от продажби за предходната година надвишават 300 000..

публикувано на 24.11.20 в 08:47

Хотелиери носят топла храна на медиците на първа линия в Поморие

Идеята за топъл обяд на медиците, работещи в Ковид отделението на поморийската болница е на председателя на сдружението Хотели и Ресторанти Поморие – Георги Тръпков. Надделяло и това, като разбрал, че един медиците три дни не се е прибирала вкъщи. „Видяхме, че колегите от Велико Търново са предприели такава инициатива и тя се е приела много..

публикувано на 23.11.20 в 16:41

Френски опит за екосистемите на Поморийското езеро

В Поморийско езеро започва тригодишен проект по програма LIFE на Европейската комисия. Той обединява  усилията на две български екологични организации на френска биологична станция и частния бизнес, който оперира в езерото. Заради нарушения хидрологичен режим в резултат от наводненията през 2015 г. е наблюдавано замърсяване на повърхностните води,..

публикувано на 22.11.20 в 10:38

Националното сдружение "Случаен превоз" не подкрепя протест на превозвачите

Протест срещу ветото, наложено от президента Румен Радев на новоприетите текстова в Наказателния кодекс за инкриминирането на нерегламентираните превози, подготвят от Конфедерацията на автобусните превозвачи. От организацията посочват, че и таксиметровите коли ще се присъединят към протеста, който трябва да се проведе на 25 ноември в София. От..

публикувано на 21.11.20 в 13:17
архив

Министерството на туризма поиска становища и предложения за опазване на морските плажове през зимния сезон

По повод постъпващи запитвания от медиите относно разораване на плажна ивица и издигане на дига на Централния плаж в Созопол, пресцентърът на Министерството на туризма  поиска становища и предложения от компетентните институции за разработване на процедури, които да спомогнат за опазване на морските плажове от вредното въздействие на водите на Черно..

публикувано на 20.11.20 в 18:01

Коледотворителница в социално предприятие "Морски знаци"

Защитни маски и коледни сувенири изработват в социално предприятие „Морски знаци“. Усилията са насочени към реализирането на продукцията им в условията на кризата повлияна от коронавируса. В предприятието работят 12 души, лица с увреждания, самотни и многодетни майки. В началото на кризата, през март, от „Морски знаци“ реагираха..

публикувано на 20.11.20 в 16:11

"Нарисувай ми усмивка" - оцеляване с гъвкав бизнес план и с онлайн продажби

Социалното предприятие „Нарисувай ми усмивка“ към сдружение „Онкоболни и приятели“ насочва усилията си към онлайн търговия. Целта е да се реализира продукцията му . Предприятието съществува вече 5 години, в него работят 8 души на половин работен ден. Те изработва меки кукли и различни сувенири. Оцеляването ни е свързано с..

обновено на 20.11.20 в 10:04