Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проверки за музика без авторски права в салоните за красота

За фризьорските или козметичните салони цената е на квадратура

| обновено на 12.10.20 в 16:36
Снимката е илюстративна.
Снимка: Деси Крумова


Масови проверки дали салони за красота пускат музика без авторски права инициира Министерството на културата. Кампанията е с предупредителен характер. В същото време фризьори и козметици все още не са наясно какво трябва да предприемат.

Красимира Владова е собственик на козметичен салон. Чувала е за проверките от Министерството на културата, но никак не е наясно какво трябва да направи, за да уреди авторските права на музиката, която пуска на своите клиенти. В същото време е притеснена да не й наложат глоба. „Знаем обаче, имаме дебати и не знаем към кого да се обърнем. Моля да ни съдействате, да ни кажете какво да правим, защото просто не знаем“, посочи тя.

Някои салони за красота вече недоволстват, защото според тях музиката не е пряко свързана с обекта на тяхната дейност. Наясно са обаче, че глобите са солени -  между 2 000 лв. и 20 000 лв. В салона на Силвия Момчева вече са минавали проверяващи. „Влязоха и казаха, че е платена услугата за радиото и трябва да си заплатя, за да слушаме тук радио. Аз съм си намерила алтернативен начин. Имам включена кабелна телевизия и не слушаме радио“, обясни тя.

Към момента има две организации за колективно уреждане на права за България. За улеснение от Министерството на културата са публикували на своята интернет страница информационен материал, озаглавен „Ако Вашият бизнес се озвучава с музика“.

Закупуването на лиценз от  Музикаутор и Профон е единственият начин търговските обекти да спазят закона. Това съобщи мениджър “Лицензиране публично изпълнение” в Музикаутор  Момчил Даскалов по повод проверките:

"Целият този лиценз ние го брандирахме под марката "Мusic Pro" и по този начин го предлагаме на ползвателите, за да могат по-лесно да го възприемат. За фризьорските или козметичните салони цената е на квадратура, като под 30 квадрата тя е една и съща. Около 10 лева на месец за целия лиценз. Ако са по-големи и луксозни, цената нараства според квадратурата." 

При ресторантите сумата се определя на базата на категоризацията и броят столове и може да достигне до 20 лева годишно за стол, уточни Даскалов. 

Паралелно с кампанията на Министерството на културата един път годишно общините също започват контролна дейност за спазването на авторските права. Между 15 и 20% от хотелиерския и ресторантьорския сектор у нас плаща авторски права за музиката, която звучи в обектите, показват данните на Музикаутор. 

Считаме сериозния интерес към кампанията за изключително важен, с оглед запознаването на тази специфична категория ползватели с техните задължения, коментира от Министерството на културата и уточниха, че към момента разяснителните дейности са спряни. "Надяваме се след справянето с КОВИД-19 и възстановяването на икономическата активност в страната авторите да започнат да получават приходи от ползвателите, за да се гарантира културното възпроизводство", се казва в становище на ведомството.  

Повече чуйте от звуковите файлове.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Манол Тодоров

Манол Тодоров: Фалити и безработица след затваряне на ресторантите

Част от ресторантьорският бизнес ще фалира след това затваряне. Това прогнозира пред БНР-Бургас Манол Тодоров, собственик на заведение от бранша. Като цяло, ефектът за нас от тези мерки, ще са още безработни хора, които трябва да освободим, добави той: “ Анатемосва се ресторантьорският бранш в България и хората гледат само обвивката,..

публикувано на 25.11.20 в 15:52
Бисер Манолов

Бисер Манолов: Държавата не предлага мерки, а щуротии

Държавата няма никаква идея какво целят тези мерки, които се предлагат. Това посочи пред БНР-Бургас икономистът Бисер Манолов. Мерките трябва да помогнат на бизнеса да оцелее до април, а държавата трябва да свие разходите си, поясни той и добави още един факт: „ Централната банка и търговските банки се договориха да няма удължаване на..

публикувано на 25.11.20 в 15:34
Снимката е илюстративна

От частния бизнес зоват държавата да помогне на затворените фирми

Бъдещето ни е неясно, може да се стигне и до фалити. Нека държавата помогне, като поеме част от разходите на фирмите, докато са затворени, казва Петър Ангелов, който се занимава с  частен бизнес в Бургас. Той има заведение за бързо хранене и пекарна в града.  „ Ние не можем да се оправим още от предното затваряне, потънали сме в..

публикувано на 25.11.20 в 15:01

Дават 24 лв на ден за работници в неплатен отпуск заради рестрикциите

Нова мярка за подпомагане на затворените бизнеси започва да действа от понеделник. Работниците, излезли в неплатен отпуск заради Ковид ограниченията ще получават компенсация от 24 лева на ден. Това съобщи социалният министър Деница Сачева. „Ще могат да разчитат работещите, осигурени на 8 часов работен ден на 24 лева на ден. Още в петък,..

публикувано на 25.11.20 в 12:22
Снимката е илюстративна

Без ефективен протест на такситата в Бургас утре

Оцеляването на таксиметровите фирми при предстоящото затваряне на държавата е на преден план, а не инкриминирането на нерегламентирания превоз. Мнението е на председателя на сдружението на таксиметровите компании в Бургас Драгомир Добрев. Той лично няма да подкрепи протеста на колегите си утре в столицата. Това заявиха и други представители на бранша..

публикувано на 24.11.20 в 16:46
Снимката е с илюстративна цел.

Ръст от 10,7% на средната месечна работна заплата в Сливен

Спад с 6,2% процента на заетите по трудово-правни отношения в област Сливен през третото тримесечие на 2020, спрямо същия период на миналата година, отчитат от Националния статистически институт. Общо заетите по трудови отношения в областта са 37 хиляди души. През третото тримесечие на годината брутна месечна заплата за областта се е увеличила спрямо..

публикувано на 24.11.20 в 16:09

На 15 декември изтича срокът за внасяне на последната месечна или тримесечна авансова вноска за корпоративен данък за 2020 година

На 15 декември изтича срокът за внасяне на последната месечна или тримесечна авансова вноска за корпоративен данък за 2020 година. Това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за тази година. Фирмите, чиито приходи от продажби за предходната година надвишават 300 000..

публикувано на 24.11.20 в 08:47