Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабни профилактични прегледи в детските градини и училищата на Бургас

Снимка: Община Бургас

Община Бургас стартира тази година мащабни профилактични програми във всички детски градини и училища, които са на нейна територия. Прегледите ще бъдат напълно безплатни и имат за цел ранно откриване, диагностика и при необходимост насочване към навременно и адекватно лечение на децата.

Първата профилактична програма, която влиза в действие от утре, е насочена към очните заболявания при 6-годишните деца. Кметът Димитър Николов подписа днес споразумения с медицинските партньори на Общината - МЦ "Д-р Иванови - Младост", МЦ "Оксиком" и МЦ "Св. Николай Чудотворец".

На срещата с управителите на очните клиники в Бургас стана ясно, че 40% от всички констатирани очни заболявания при децата в тази възраст се дължат на прекомерната употреба на електронни устройства като телефони, таблети, лаптопи и др.

Програмата "Мързеливо око" е 5-годишна и ще започне в Световния ден на зрението - 13 октомври, с шатра до Часовника от 11.00 часа, когато офталмолози от трите бургаски очни клиники, партньори на инициативата, ще консултират и преглеждат децата от 4-та група на ДГ "Златното ключе".

От програмата ще могат да се възползват общо 1852 деца в 4-та група от всички 34 бургаски градини. След информирано съгласие на родителите, медицински специалисти с мобилни апарати ще посетят на място детските градини и ще прегледат малчуганите за т. нар. "мързеливо око". При установени нарушения в зрението, медицинските лица ще информират за това родителите, които да заведат детето на очен специалист, за да му бъде назначено подходящо последващо лечение.

Детските градини ще бъдат условно разпределени на три района, за да бъдат обхванати от трите очни клиники в града, които са партньори на Община Бургас в програмата. Резултатите от профилактичните прегледи на 6-годишните ще бъдат обобщени и проследени и догодина, когато децата ще бъдат първокласници.

Необходимостта от програмата за профилактика на очните заболявания е продиктувана от това, че не се обръща достатъчно внимание при зрителни проблеми в ранна детска възраст, недостатъчна информираност на родителите и липсата на достатъчно национални програми за очното здраве.

Специалистите съветват, че навременната диагностика на очните заболявания в тази възраст има добра перспектива за лечение, а ранната диагностика на т. нар. Амблиопия - мързеливо око, е важен фактор за превенция на различните очни заболявания.

Освен програма "Мързеливо око", Община Бургас ще въведе съвсем скоро още една профилактична програма, която е насочена към установяване на гръбначни изкривявания при децата в ученическа възраст.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Стефан Шишков, УМБАЛ - Бургас

Неврохирургията на УМБАЛ Бургас отчита ръст на падналите от тротинетка

Расте броят на хората, приети в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ Бургас след инцидент с електрическа тротинетка. Случаите са през ден, а преди две седмици половината от леглата в отделението са били заети от такива пациенти. Повечето от пострадалите са мъже. Тревожното е, че освен без каска, те са карали електрическите возила и след употреба на..

обновено на 15.07.24 в 14:30

300 души са потърсили помощ заради горещините в МЦ "Св. Николай Чудотворец“ в Бургас

Около 300 души са потърсили помощ в Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас, каза управителят му д-р Нигохос Топузян. Причината са високите температури през последните две седмици. По-голямата част от пациентите са възрастни хора с придружаващи ги сърдечни заболявания или диабет, уточни д-р Топузян: „Около 200 пациента..

обновено на 12.07.24 в 12:52

На плаж до 12.00 ч., след това е опасно горещо

Възрастните хора и децата да не излизат между 12.00 ч. и 15.00 ч. по обед, когато слънцето е най-силно, защото те са най-застрашената група. Това съветва Даниел Страхов, специалист по бедствия и водно спасяване към БЧК в Бургас. Летовниците на плажа също трябва да използват по-ранните часове за своите морски бани, допълни Страхов...

публикувано на 11.07.24 в 11:55

Продължава ремонтът на детските отделения в УМБАЛ Бургас

Напредва ремонтът в детските отделения на УМБАЛ Бургас. Със собствени средства на болницата, 70 000 лева, отпуснати от Община Бургас и средства на дарители, се подобряват условията, в които се лекуват най-малките пациенти. Дейностите се извършват поетапно, тъй като не е възможно отделенията да бъдат затворени изцяло и да спрат да приемат пациенти. В..

публикувано на 10.07.24 в 10:16

НЗОК и БЛС изясняват как ще се плаща на аптеките

Очаква се днес да станат ясни окончателните правила, по които Здравната каса ще плаща на аптеките за отпускане на лекарства, заплащани напълно от здравния фонд. Димитър Маринов: Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и НЗОК Те се договарят между ръководството на Касата и Българския фармацевтичен съюз, а причина за търсенето на..

публикувано на 09.07.24 в 08:19

СПБ подготви проект за приравняване на обучението на парамедиците по европейски стандарт

Съюзът на парамедиците в България е разработил проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той трябва да реши един от най-сериозните проблеми в страната – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висшите училища и професионални центрове. Това..

публикувано на 08.07.24 в 11:48

След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК

Продължават разговорите между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса. Те се провеждат във връзка с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за извършването на тази дейност. От Българския..

публикувано на 05.07.24 в 07:56