Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

КНСБ обяви:

Заплатите на медиците в УМБАЛ-Бургас изостават

Заплатите в Университетската многопрофилна болница в Бургас изостават, обявиха от синдикат КНСБ днес в Бургас.  В морския град президентът на синдзиката Пламен Димитров  обяви, че вече е предложен новият Колективния трудов договор за здравеопазването. С него синдикатът настоява от 1 януари догодина началната  заплата за лекар да бъде 1 950 лева, стартова заплата за медицински специалист 1 300 лева, а минималното възнаграждение за санитари - 650 лева. В момента заплатите на медицинските сестри в УМБАЛ са 850 лева. На фона на вдигнатите заплати в бюджетния сектор, възнагражденията на заетите в общинските структури изостават., посочи Димитров. Така работещите в детската млечна кухня, домашния патронаж и центъра за временно настаняване са с по-малки заплати, а общините нямат готовност за увеличение догодина. На среща с кмета Димитър Николов днес президентът на КНСБ е поискал заплатите в тези социални звена да бъдат повишени с 20%, но е постигната договорка за 10% увеличение. Водени са разговори и за структурата на новата библиотека. От сектор „култура“ в синдикатите са поискали 5 нови работни места да бъдат разкрити. В крайна сметка пред министъра на култура ще се лобира щатът да бъде завишен с трима служители, уточни регионалният председател на КНСБ Здравко Тошков.  

На национално ниво заплатите на работещите в общинските администрации се очаква да бъдат вдигнати от догодина с 20%, добави още президентът на КНСБ в Бургас.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират приема в Отделението по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас заради заразен персонал

Отделението по съдова хирургия в областната болница в Бургас се затваря за 24 часа за дезинфекция. Причината е заразен медицински персонал.  Приемът на нови пациент  в отделението се спира от днес на обяд. Там започва дезинфекция, след установени случаи на Ковид. Разпореждането е на Регионалната здравна инспекция. Изпълнителният директор на..

публикувано на 22.10.20 в 12:53

9 медицински лица и 2-ма ученици са сред новозаразените в бургаска област

9 медицински  лица са сред новозоразените в бургаска област, показва бюлетинът на Регионалната здравна инспекция.Двама ученици са регистрирани с вируса, два класа са карантинирани, няма нови случаи сред учителите. Няма починали пациенти за последните 24 часа. 38 са новите случаи в община Бургас. За областта според РЗИ са 55. 5  са в Несебър, 4..

публикувано на 22.10.20 в 12:38
Бойко Миразчийски

УМБАЛ – Бургас ще започне на чисто, ако изтегли кредит

Просрочени и текущи задължения ще бъдат покрити, ако изтеглим кредита до 11 милиона лева, коментира директорът на лечебното заведение Бойко Миразчийски. С годините успяхме да стопим дълговете с около 13 милиона за три години, добави той. Проблем са лихвите, които плащаме, поясни Миразчийски: „Всички тези просрочени задължения носят..

публикувано на 22.10.20 в 12:37

Новостите в лечението на пациенти с Covid-19 обсъдиха медицински специалисти в Бургас

Новостите в лечението на пациенти с Covid-19 обсъдиха медицински специалисти на работна среща в бургаската областна болница.   Срещата е с научна цел,  да се обмени опит и да може да се прилага лечение на коронавирус с плазма, каза д-р Чавдар Ботев, онкохематолог и консултант на Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма":..

публикувано на 21.10.20 в 18:30

30-те Ковид-легла в Белодробната болница в Бургас са заети

30-те легла в Ковид отделението на Белодробната болница в Бургас са заети. Здравното заведение очаква и наплив на пациенти с дихателни и белодробни заболявания. От 75 легла общо в Белодробната болница, 68 в момента са заети. Освен пълното Ковид отделение, на краен предел е и капацитетът на пневмологичните легла и на..

публикувано на 21.10.20 в 16:15

Започна поставянето на ваксини за възрастни над 65 години

Започна поставянето на противогрипните ваксините за възрастните хора над 65 години при личните лекари. До края на седмицата 15 000 дози ще бъдат разпределени в трите области Бургас, Ямбол и Сливен. Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари  за региона д-р Петко Желязков е джипи в Камено. В листата му възрастните са 475...

публикувано на 21.10.20 в 14:16

Недостигът на противогрипни ваксини в бургаските аптеките остава

Недостигът на противогрипни ваксини ще остане и след разпределението на дозите от втората пратка. Това прогнозираха от Регионалната фармацевтична колегия. Вчера в Бургас пристигнаха 1 200 дози в един от търговските складове, като аптеки получиха по 4-5 ваксини. Днес се очакваше още дози да потеглят към аптечната мрежа. В друг от складовете..

публикувано на 21.10.20 в 12:49