Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Още 1600 пенсионери ще получат средства за фолклорни носии

Снимка: архив

Още 1600 възрастни хора, членуващи в 23 бургаски пенсионерски клубове, ще получат финансови средства за закупуване и пълно обновяване на гардероба на своите фолклорни състави с чисто нови народни носии и костюми. Финансовото подпомагане е част от стартиралата тази година нова общинска програма - "Активни пенсионери", която е по идея на кмета Димитър Николов.

Целта на програмата е да подкрепи активността, творческите прояви и самодейност на бургаските пенсионерски клубове, за да гарантира развитието им и да им предостави повече възможности за изява.

С това одобрените общо клубове в града стават 36, тъй като през лятото бяха одобрените първите 13 клуба след проведената първа сесия на програмата.

Възрастните хора сами посочиха, че имат най-голяма необходимост в момента от средства за нови носии, забрадки, колани и калпаци, а целта на програмата е насърчаване на дейностите, свързани с културни проекти, като закупуване на художествени костюми, обезпечаване на транспортни разходи за участие в концерти и фестивали, заплащане на разходи, свързани с озвучаване и наем на зала за организиране на събития от пенсионерските клубове и други.

Пенсионерските клубове, които бяха одобрени са: сдружение "Българска асоциация на пенсионерите обединени" - Бургас, "Четирилистна детелина" в кв. Ветрен, сдружение "Учители и приятели по дух", клуб "Тодор Първанов" в Българово, "Златна есен" в с. Извор, ККП "Златна есен" в к-с "Меден рудник", "Морски звуци", "Чайка", ККП "Люляците" в с. Брястовец, "Зорница", "Приятели", "Изгрев", "Тракия" в с. Братово, "Никола Станчев" в с. Твърдица, "Три сестри" в кв. Банево, "Георги Димитров" в к-с "Братя Миладинови", "Детелина", "Кунка Драгоева", "Любен Каравелов", Пенсионерски клуб в с. Равнец, "Оптимист", Морски клуб "Маяк" и клуб "Тракия" в кв. Долно Езерово.

От тях единствено пенсионерски клуб "Златна есен" в с. Извор ще ползва средствата от програмата за поемане на транспортни разходи, свързани с дейността на фолклорния състав. Всички останали - 22 клубове ще подменят народните носии, с които концертират фолклорните им състави.

Програма "Активни пенсионери" ще стимулира пенсионерските клубове в града за повече спорт, физическа активност и за участие в художествено творчески дейности, като фестивали, концерти и други проекти в областта на културата.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Магията на суинга на бургаска сцена с Еделина Кънева и Нона Кръстникова

Сопраните Еделина Кънева и Нона Кръстникова ще блестят тази вечер от 19 часа на сцената на Държавна опера-Бургас в концертната проява "Суинг класик". Двете прими ще изпълнят композиции от репертоара на колоси в джаз културата, като Елла Фицджералд, Луис Армстронг, Нат Кинг Кол. Гершуин, Хенри Манчини  Курт Вайл също са включени в програмата...

обновено на 27.11.20 в 13:33
Снимката е с илюстративна цел.

Временно отменят събитията в Опера Бургас

От утре, 28-и ноември, Държавна опера - Бургас преустановява предвидените представления, съобщават от ръководството. Със заповед на Министерство на здравеопазването, няма да бъдат провеждани събития в срок до 21.12.2020 г.  Концертът "Суинг класик", предвиден за днес, 27-и ноември, от 19 часа, в зала Опера, ще се състои. 

публикувано на 27.11.20 в 11:33
Снимката е с илюстративна цел.

Запиши се за участие в конкурса "Улови красотата на България"

Всеки ден попадаме на великолепни пейзажи в социалните мрежи. Нека изпратим част от тях на новия фотоконкурс, който цели да покаже красотата на България.  Всички,  които желаят да се включат могат да изпратят неограничен брой авторски снимки на различни забележителности в страната. Избраните снимки ще бъдат публикувани в интерактивна ГИС карта. Така с..

публикувано на 27.11.20 в 11:15
Снимката е илюстративна

Представят арт провокацията "DRIFT" днес до Часовника

Спектакълът "DRIFT" ще бъде представен днес Бургас. Заради ограничителните мерки, които влизат в сила тази вечер, вместо в събота артистичната акция ще се проведе този следобед. Променено е и мястото, събитието ще е в пространството до Часовника, а не на пл. "Тройката". Това е второто артсъбитие от тазгодишното издание на Фестивала за..

публикувано на 27.11.20 в 10:53

Напусна ни оперният певец Камен Чанев

Съболезнования по повод загубата на големия оперен певец и Почетен гражданин на Сливен Камен Чанев, изрази кметът на Сливен Стефан Радев. В обръщение към гражданите на Сливен той изрази прискърбие от тъжната новина. По повод преждевремнната кончина на тенора кметът на Сливен Стефан Радев написа на своята страница в социалната медия: „Неотдавна имах..

публикувано на 26.11.20 в 16:47

„Православни бургаски светини” - пътеводител за храмовете в Бургас

Новата книга на д-р Вида Буковинова „Православни бургаски светини” е събрала на едно място кратка история на православните светини в Бургас. Тя проследява духовния живот в черноморския град и как са се формирали религиозните общности. От нея става ясно, че всяка общност се стреми да запази етническата си идентичност чрез вярата и..

публикувано на 26.11.20 в 10:54

Бургаската опера представя балета "Спящата красавица"

Зрителите в Бургас ще имат възможност да се насладят на балета "Спящата красавица" на 26.11.2020г. от 19 часа в залата на Бургаската опера. Припомняме, че спектакъла беше отложен, поради контузията на балетист по време на генералната репетиция.  „Спящата красавица“ е мащабен, амбициозен и впечатляващ балетен проект, който разкрива света на..

публикувано на 25.11.20 в 14:05