Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Още 1600 пенсионери ще получат средства за фолклорни носии

Снимка: архив

Още 1600 възрастни хора, членуващи в 23 бургаски пенсионерски клубове, ще получат финансови средства за закупуване и пълно обновяване на гардероба на своите фолклорни състави с чисто нови народни носии и костюми. Финансовото подпомагане е част от стартиралата тази година нова общинска програма - "Активни пенсионери", която е по идея на кмета Димитър Николов.

Целта на програмата е да подкрепи активността, творческите прояви и самодейност на бургаските пенсионерски клубове, за да гарантира развитието им и да им предостави повече възможности за изява.

С това одобрените общо клубове в града стават 36, тъй като през лятото бяха одобрените първите 13 клуба след проведената първа сесия на програмата.

Възрастните хора сами посочиха, че имат най-голяма необходимост в момента от средства за нови носии, забрадки, колани и калпаци, а целта на програмата е насърчаване на дейностите, свързани с културни проекти, като закупуване на художествени костюми, обезпечаване на транспортни разходи за участие в концерти и фестивали, заплащане на разходи, свързани с озвучаване и наем на зала за организиране на събития от пенсионерските клубове и други.

Пенсионерските клубове, които бяха одобрени са: сдружение "Българска асоциация на пенсионерите обединени" - Бургас, "Четирилистна детелина" в кв. Ветрен, сдружение "Учители и приятели по дух", клуб "Тодор Първанов" в Българово, "Златна есен" в с. Извор, ККП "Златна есен" в к-с "Меден рудник", "Морски звуци", "Чайка", ККП "Люляците" в с. Брястовец, "Зорница", "Приятели", "Изгрев", "Тракия" в с. Братово, "Никола Станчев" в с. Твърдица, "Три сестри" в кв. Банево, "Георги Димитров" в к-с "Братя Миладинови", "Детелина", "Кунка Драгоева", "Любен Каравелов", Пенсионерски клуб в с. Равнец, "Оптимист", Морски клуб "Маяк" и клуб "Тракия" в кв. Долно Езерово.

От тях единствено пенсионерски клуб "Златна есен" в с. Извор ще ползва средствата от програмата за поемане на транспортни разходи, свързани с дейността на фолклорния състав. Всички останали - 22 клубове ще подменят народните носии, с които концертират фолклорните им състави.

Програма "Активни пенсионери" ще стимулира пенсионерските клубове в града за повече спорт, физическа активност и за участие в художествено творчески дейности, като фестивали, концерти и други проекти в областта на културата.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от филма  “Страх” на режисьора Ивайло Христов

Най-добрият филм на “Златна роза” с премиера в Бургас

Черно-белият филм “Страх” на режисьора Ивайло Христов ще бъде в програмата на “София филм фест на брега” и ще има премиера в Бургас на 19 март от 20.30 часа. Режисьорът Ивайло Христов, актрисата Светлана Янчева и продуцентът Асен Владимиров са специални гости на фестивала и лично ще представят филма в новия Културен дом НХК, където ще се провежда..

публикувано на 05.03.21 в 13:04

"Ритуали на душата" - спектакъл в търсене на връзката между съзнание и тяло

Спектакълът „Ритуали на душата“ ще представи Танцова компания "ДЮН". Той се фокусира върху образите на дълбоко движение, в търсене на връзката между съзнание и тяло. Всъщност то разказва за практиката на срещата и сливането - Тяло и Душа в Едно .Това е пространствено представление , което се случва сетивно и иска да накара зрителя да..

обновено на 05.03.21 в 09:39

Магията на любовта оживява на сцената на НХК

Мултимедийният спектакъл на Нина Вангелова „Магията на любовта“ включва танц, музика, стихове и светлинни ефекти. Той е своеобразно продължение на „Магическият свят на любовта“, който оживя миналата година до Стената на приказките. Този път представлението ще бъде поставено на сцената на НХК, тази вечер от 19.30 часа. Включени са различни..

публикувано на 05.03.21 в 08:05

Живко Петров представя “Change The Way” в Бургас

Отново класен джаз, но провокиран от промяната на живота ни в пандемия, представя четвъртият студиен албум на трио  JP3, озаглавен  “Change The Way”. Живко Петров е на пианото, Димитър Карамфилов поема контрабаса от Веселин Веселинов-Еко, Димитър Семов отново е на барабаните. 12 са пиесите в албума. Независимо от различното звучене, при..

публикувано на 04.03.21 в 11:06

Представят филма „Късмет“ на фестивала „София филм фест - на брега“

Един изцяло бургаски филм ще бъде представен в рамките на фестивала „София филм фест - на брега“. „Късмет“ е заснет по разказ на Николай Фенерски. Режисьор е Христо Димитров - Хиндо. Филмът е създаден по време на кинокласа, който вече се превърна в традиция за фестивала, подчерта той.  „Късмет“ е така да се каже рожба на този киноклас...

публикувано на 04.03.21 в 09:22

"Февруари" на Камен Калев открива "София филм фест на брега"

32 филма са включени в програмата на фестивала „София филм фест“, който ще се проведе от 18 до 26 март. 12 от тях са късометражни. Кинопрожекциите от 19-тото издание ще са в обновената зала на Дома на Нефтохимика. БНР-Бургас е медиен партньор на фестивала.    Фестивалът открива новия филм на бургазлията Камен Калев „Февруари“, който бе част от..

обновено на 02.03.21 в 11:45

Бургаският мост светва в цветовете на българския флаг

По случай националния празник 3 март, най-разпознаваемият символ на града – Моста, ще светне в цветове на националния ни флаг. Идеята е на Община Бургас. Монтираните по цялата дължина на съоръжението светодиодни прожектори ще бъдат включени привечер на 3 март (след 18.30 часа). Заради динамично променящата се епидемиологична обстановка и от..

обновено на 02.03.21 в 10:14