Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

До края на ноември поставят безплатно силанти на деца

Близо 20 хиляди деца ще бъдат обхванати в страната тази година по време на кампанията за поставяне на силанти. За пореден път родителите  имат възможност безплатно да се консултират и да се възползват от манипулацията. Тя е безболезнена и цели опазване оралното здраве.Инициативата беше представена днес пред бургаски  зъболекари. Тя ще продължи до края на ноември.

Силанти са били поставени през годините на  130 хиляди деца в страната, кампанията е част от Националната програма за опазване на оралното здраве при  децата до 18 години, обясни  д-р Николай Шарков,  председател на УС на Българския  зъболекарски съюз:

Поставянето на силанти е елемент от програмата.Тя е многокомпонентна и затова се нарича комплексна.Ние имаме здравно обучение и възпитание, както на деца, ученици. Нашият регионален координатор и другите колеги, които ,участват, изнасят лекции, беседи. Имаме сайт на програмата.Ние обучаваме и мотивираме, най-вече, хората, които вземат решения в държавата. 

Здравният министър проф. Ангелов наскоро отбеляза, че това е една от най-успешните програми на министреството на здравеопазването и ще бъде удължена с още пет години, подчерта д-р Шарков.

16 стоматолизи от бургаска област  се включват в тазгодишната кампания за силанизация на детските зъби , каза регионалният й координатор д- р Малина Янакиева.Партньори са здравната инспекция и училищата. Стоматолозите са:

10 в Бургас, 2-ма  в Айтос, 1 в Созопол и  в Средец и 2 -ма в Несебър.Всички родители,които желаят, могат октомври и до края на ноември да силанизират децата си, като изберат своя стоматолог и да си запишат час. Силантите се поставят на първите постоянни молари . Децата могат да са от 5 до 8 години и ненавършили 9 години. По удачно е да се поставят силантите точно в началото на поникването на моларите.Това е някъде на 5- 6 години.На тези, на които са поставени, също могат да отидат на контролни прегледи.Защото поставянето на силанта трябва да се контролира и наблюдава.

 Кабинетите ще работят при спазване на всички мерки за безопасност уточни  д-р Янакиева. Пълна информация за кампанията може да бъде намерена на  https://www.oralnaprofilaktika.bg/

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

175 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

175 са новите случаи на коронавирус в бургаска област,121 са в сливенска и 111 в ямболска. За страната са 3327 при  направени 9179 PCR теста и 36,2% от тях са положителни.1865 са излекуваните. Починали са 151 души.  436 са в интензивни отделения. В болница са приети 6647.Отново най-много случаи има в столицата – 754 новозаразени. Следват областите..

публикувано на 28.11.20 в 07:52

ПЕТ Скенер заработи в Бургас

ПЕТ скенер ще обслужва нуждите на онкоболни пациенти, съобщават от Комплексния онкологичен център в Бургас. Новата апаратура ще позволи на лекарите да разпознават метастази и рецидиви на по-ранен етап. Също ще спомогне по-лесно да се оценяват резултатите от химио- или лъчетерапия. Пациентите могат да запишат часове за изследване на 056/876676.  Скенерът..

публикувано на 27.11.20 в 10:47

И в Бургас започва кръвонабиране за създаване на лечебна плазма /ОБНОВЕНА/

УМБАЛ Бургас очаква кръводарители, преболедували КОВИД, които желаят да помогнат на други да оздравеят! УМБАЛ Бургас започва да взема кръв от дарители, преболедували КОВИД за създаване на лечебна - рековалесцентна плазма.  Вече не е необходимо бургазлии да пътуват до други градове, за да даряват, което ще улесни и ускори процедурата по..

публикувано на 26.11.20 в 15:40

Линейка от Карнобат чака с тежкоболен три часа пред УМБАЛ Бургас

Два открити триажни центъра има в Бургас, но на практика само единият от тях работи. Пред областната болница в града с часове наред чакат болни за преглед , докато  в другия триажен център в частната болница „Дева Мария“ линейките изобщо не водят своите пациенти. Още в края на септември, макар и трудно, в Бургас бяха открити звената  - в областната..

публикувано на 25.11.20 в 15:38

51 нови случая на коронавирус в бургаска област

51 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 52 , а в ямболска 7.За страната новорегистрираните са  3146 при направени 7244 PCR теста. 189 души са починали през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.Излекувани са 1702-ма души.Общо 6 270 пациенти с коронавирус остават в болница, от които..

публикувано на 24.11.20 в 07:51

От петък затварят учебни заведения, ресторанти и търговски обекти

От 27 -ми  ноември се очаква да бъдат затворени всички ресторанти, учебни заведения и търговски обекти. Ще работят само аптеките и хранителните магазини.Забраняват се спортни и културни събития, както и частни тържества. Целта е да се даде глътка въздух на здравеопазването, заяви на брифинг  на НОЩ здравният министър Костадин Ангелов. Резултатите могат да..

публикувано на 23.11.20 в 17:23
Снимката е илюстративна

В Бургас не отказват лекарства с рецепта по телефон

Значително са се увеличили предписанията на лекарства по телефон в Бургас през последните няколко дни. Не се отказват медикаменти на пациентите, но количествата са силно ограничени , казва председателят на Регионалната фармацевтична колегия магистър фармацевт Любима Бургазлиева.  „Различно процедират колегите, някои си разпечатват..

публикувано на 23.11.20 в 16:55