Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургаските адвокати против въвеждането на съдебна ваканция

Снимката е илюстративна.
Снимка: Кирил Фалин


Адвокатската колегия в Бургас е против въвеждането на съдебна ваканция заради ситуацията с коронавируса. Според тях ако подобна мярка бъде въведена, трябва да се обмисли по какъв начин да бъдат обезщетени хората от този сектор.

Предложението съдилищата в страната да излязат във ваканция ще донесе повече вреди, отколкото ползи. Това обясни председателят на Адвокатската колегия в Бургас Юрий Бошнаков. Той посочи като пример резултатът от въвеждането на извънредното положение през март тази година.

„Спирането на делата доведе до спиране на приходите на цялото адвокатско съсловие. Колегите очакваха да бъдем компенсирани, както всички останали сфери в държавата. Нещо, което не се случи. След приключването на „локдауна“ започна насрочване на делата. Наложи се да се насрочат не само делата, които са отложени, а и делата, които бяха новообразувани. Получи се изключително голямо натоварване както за съдебните състави, така и за адвокатите. Изключително голямо струпване имаше на хора и изключително голямо застъпване на дела“, обясни той.

Според Бошнаков мерките, които са въведени в момента в съдилищата са достатъчни за ограничаване на заболяването. Адвокатската колегия в Бургас е изпратила декларация със становището си до компетентните институции. Те посочват, че са готови и на протести. 


Публикуваме пълният текст на декларацията:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна, но красива

Отвориха бургаския участък на АМ "Тракия"

Бургаският участък на АМ "Тракия" отново е отворен за движение. Причините за затварянето бяха силен вятър и снегонавявания.  Движението бе спряно и в двете платна, между пътен възел "Зимница" и Бургас. 

обновено на 27.01.21 в 17:50
Ченгене скеле

Вълков: Помагаме на рибарските селища, не на Доган (аудио и видео)

Законови промени, внесени от ГЕРБ за легализиране на рибарските селища, може да обслужат и интересите на Доган, твърди политикът Христо Иванов. Опасенията му са, че ще се узакони незаконната постройка до плажа в Росенец. Това не може да се случи, категоричен е депутатът Иван Вълков. Според лидера на „Да, България“, една от целите е да..

публикувано на 27.01.21 в 14:49

Разпитват вещи лица за смъртта на 18 -годишен младеж в аквапарк в Приморско

С разпит на свидетели и вещи лища продължава днешното трето заседание в Бургаския окръжен съд, по делото за смъртта на 18-годишно момче във воден атракцион в Приморско.  Случаят е от август 2019 година.  До този момент са разпитани 8 свидетели по делото. Според държавното обвинение подсъдимият е нарушил правилата за безопасност на съоръжението...

публикувано на 27.01.21 в 08:30

2 години затвор за кражба на накити и техника за над 3 500 лв

Две години затвор наложиха на двама крадци. Те са признали, че са отнели  златни накити, техника и аксесоари на обща стойност 3 575 лева. Кражбата е осъществена на 09.11.2020 година от апартамент в ж.к. „Изгрев“ Там о бвиняемите са проникнали, използвайки „трошач за секретни патрони“. Така успели да счупят заключващия механизъм на входната врата...

публикувано на 26.01.21 в 16:26

Окръжният съд заседава по дело за инцидент в аквапарк в Приморско

Бургаският окръжен съд разпитва днес 7 свидетели по делото за смъртта на 18-годишно момче във воден атракцион в Приморско. Инцидентът е преди 2 години. Предвиденото наказание за разпоредителя нарушил правилата за експлоатация на водната пързалка е до 6 години затвор.  На първото  разпоредително заседание съдът  е конституирал родителите..

публикувано на 26.01.21 в 15:10

Над 2 км. незаконни хрилни мрежи извадиха от язовир Мандра

Над 2 км. хрилни мрежи,  поставени в работно положение, установиха с лужители на сектор "Рибарство и контрол" - Бургас. Те са извършили  обход на язовир Мандра с патрулна лодка на ИАРА. Мрежите са извадени и иззети с констативен протокол срещу неизвестен нарушител. Уловът от вида сребриста каракуда в размер на 65 кг. е дарена на Зоопарк град Айтос...

публикувано на 26.01.21 в 11:56

Мъж е загинал при пожара в „Черно море“ в Бургас

Мъж е загинал при пожара в бургаския квартал „Черно море“. Предполага се, че това е 37-годишен човек, който последно е обитавал къщата, в която е възникнал огънят, съобщиха от полицията . Сигналът за пожара в постройката на ул. „Николай Лъсков“ 37 беше подаден рано тази сутрин.

публикувано на 26.01.21 в 09:41