Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По случай Мечкинден WWF разказва историята на спасеното мече Митко

Всеки може да подкрепи работата на WWF за опазване на мечките

| обновено на 30.11.20 в 09:20

Днес отбелязваме Мечкинден. Природозащитната организация WWF обръща специално внимание на тази дата в контекста на новото предизвикателство, с което се заема – кампанията за опазване на мечките в България и за предотвратяване на конфликта между тях и хората в отдалечените планински места. Освен това се навършва и една година от спасяването на едно малко мече, станало жертва на бракониери. Тежката историята на мечето Митко показва колко необходимо е да се работи с мечките у нас, за да няма повече случаи като този.

Нашите експерти намериха Митко изнемощял, в агония, на косъм от смъртта. Останал без майка, уплашен и гладен, той явно е тръгнал да търси храна. Но понеже няма опит, а и инстинктите му за съхранение все още не са развити, се е отправил към най-близкото населено място. Вместо на храна обаче, Митко се е натъкнал на бракониер, който го ранил тежко“, разказва координаторът на кампанията на WWF за опазване на мечките в България Костадин Андонов.

Митко веднага е транспортиран до Парка за танцуващи мечки край Белица, а оттам и до рехабилитационен център „Арктурос“ в Гърция, където е подложен на животоспасяваща операция. Днес състоянието му продължава да се подобрява, но, за съжаление, никога вече няма да може да живее сам сред дивата природа.

Тази сложна спасителна акция нямаше да бъде възможна без колективните усилия и солидна подготовка също и на Националната служба за защита на природата към МОСВ, център „Арктурос“, Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ, Сдружение за дива природа „Балкани“, Национален парк „Централен Балкан“ и РИОСВ София.

„Една от основните заплахи за кафявата мечка в България е бракониерството – всяка година около 100 мечки стават жертва на бракониерство. Затова WWF разработва експертна програма за стабилизиране на техните популации. Ключов момент в нея е създаването на Спасителен мечешки отряд, който ще премества мечки, навлезли в населени места и ще спасява пострадали екземпляри“, допълва Андонов.

Кой подкрепя каузата?

Каузата на WWF да осигурим бъдеще, в което хората и мечките съжителстват в хармония привлече редица известни личности. Зад кампанията застанаха Диляна Попова, Белослава, Прея, Рафи, Лили Гелева, Hayes&Y, Иван Шопов/Balkansky, група „Оратница“, Николай Станоев, група „Керана и Космонавтите“, Бояна Зарева, РДМК, Христо Христозов, Михаела Стойкова, Коста Каракашян, Жлъч, Димо P.I.F., група„Парапланер“, Елена Сиракова, Нина Николина, Маги Алексиева (MEY), Йордан Марков, Патриция Пъндева, Здрава Каменова, Мила Атева, Глория Петкова, Мария Андреева, Поли Николова, Адриана Първанова.


Също като тях всеки може да се присъедини към инициативата и да помогне за опазването на този застрашен вид, като посети специалната страница на WWF  www.wwf.bg/koleda и стане закрилник на мече. Цялата история на мечето Митко можете да прочетете на сайта на WWF.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диана Фъртунова обича да експериментира в рисуването и кулинарията

Диана Фъртунова   е родена в София, но от години живее в Бургас. Завършила е предучилищна педагогика и  логопедия. . Работила е във редица вестници и като журналист в телевизия СКАТ.  Пише стихове още от ученическите си години. Член на Бургаския филиал на Съюза на свободните писатели в България и на Съюза на българските журналисти.  Издала е..

публикувано на 21.07.24 в 14:00

Крафт бира с вкус на пица и ванилия предлага петия фестивал в Минералните бани

18 пивоварни са част от петото издание на фестивала на крафт бирата, който ще се проведе събота и неделя традиционно в парк Минералните бани. Домакин е пивоварната в парка. Тази година има и международно участие с производители от Холандия, Германия, Кипър и Румъния. Общо над 70-80 вида бира могат да опитат посетителите, каза Ганчо Кожухаров,..

обновено на 20.07.24 в 16:53

Фестивалът на виното продължава и през уикенда

На десето място   по производство на вино в Европа застава България. В световен мащаб сме на 25-о място .  Това каза в Бургас Софи Палас от Международната организация по лозата и виното (OIV). Тя бе сред официалните гости за откриването на 12-ото издание на фестивала за вино и спиртни напитки. Събитието събира над 40 български и чуждестранни..

публикувано на 20.07.24 в 15:28

Канят на фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа" следващия уикенд

В Малко Търново следващия уикенд ще се проведе фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа". Той се организира за 14 – та поредна година. Целта му е да бъде показано нематериалното наследство на Странджанския край в автентичен вид, съобщи Милена Дренчева, секретар на НЧ "Георги Попаянов 1914",организатор на..

публикувано на 20.07.24 в 13:00

Бургазлийка е двойна шампионка на световно първенство по танци

16-годишната Ванеса Калчева стана двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals в Прага. Престижният формат събира близо 10 000 танцьори от цял свят, което е само с 500 по-малко от състезателите на Олимпиадата. Бургаското момиче е първата световна шампионка за България в категория „Шоу“. В категорията за дуети Ванеса и партньорката ѝ Габриела..

публикувано на 19.07.24 в 14:40

Над 40 винарни от цял свят пристигат в Бургас

12-ото издание на Wine and Spirits Fest Burgas  обединява над 40 винарни и дестилерии от цял свят, а посетителите могат да дегустират сред изобилие от над 350 вина и спиртни напитки. Тази година събитието е с нова локация, а именно Международен конгресен център Бургас , зала Черноморие, на Морската гара в града.  Фестивалът се провежда в..

обновено на 19.07.24 в 11:24

Етнокухнята на музея ще представи на 19 юли специалитет от шопския край

Този път в Етнокухнята на музея ще приготвят специалитет, характерен за шопската софра.  Така продължава традицията да се представят в музея традиционни, но лесни ястия. Как се прави шопски хайвер ще покаже в Етнокухнята на бургаския музей журналистката Диана Фъртунова , която е и ненадминат майстор кулинар по отношение на традиционните български..

публикувано на 17.07.24 в 11:10