Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Узаконяват над 90 лодкостоянки и буйове по черноморието ни

море лодки
Снимка: БГНЕС

С промени в Закона за морските пространства, приети на второ четене от Народното събрание вече ще могат да се узаконят старите вълноломи и буйовете. Конкретното предложени е на бургаския депутат Иван Вълков и е свързано със съществуващи от много години хидротехнически и брегоукрепителни съоръжения, които се ползват за временен престой и безопасно приставане на рибарски кораби, лодки и яхти. Това означава, че те вече ще могат и да се ремонтират по европейски проекти, поясни Вълков.

"Тези съоръжения, които са били изградени в минали периоди по цялото черноморско крайбрежие и в устиетата на вливащите се в Черно море реки, могат да се използват вече законно. Т.е. те ще бъдат регистрирани и върху тях ще може да бъде осъществяван ефективен контрол от страна на компетентния орган - "Морска администрация". Така ще се даде възможност, след като се регистрират, тези така наречени лодкостоянки, да могат да кандидатстват и за средства от европейските програми за модернизация и реконструкция."

По думите на Иван Вълков съоръженията ще могат да се ползват постоянно като лодкостоянки, защото няма да бъдат повече места за временно укритие на риболовни кораби, а специализирани пристанищни обекти. За внасяне на предложението на Иван Вълков голяма роля изиграл натискът от страна на общинските администрации на черноморските общини. Те настоявали за узаконяването, тъй като се пропускат възможности да се ползват средства по оперативната програма „Морско дело и рибарство“. След приемането на промените и обнародването им в държавен вестник, реално от първи януари вече ще може да се кандидатства за финансиране.

Подробностите чуйте от интервюто в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Бургаски ресторантьори се включват в протеста в столицата

Собственици на заведения и ресторанти от Бургас потеглиха тази сутрин за София, където ще се включат в националния протест срещу оставащите ограничения за бизнеса им. Близо 20 представители на Асоциацията на заведенията от Бургас ще се включат в протеста на бранша в София днес. Рано тази сутрин те се събраха на изхода на града в посока..

публикувано на 27.01.21 в 08:40
Живко Панайотов

Живко Панайотов напуска "Бургаски пазари"

„Бургаски пазари“ е с нов управител. Дългогодишният му управител Живко Панайотов не се е явил на новия конкурс, след като му изтече мандатът.  Процедурата е спечелена от Донка Христова.  Нови мандати ще карат управителите на „Бургасбус“ Петко Драгнев, на „Иновационни системи“ – Даниела Алексиева и на „Дезинфекционна станция“ – Нели Бойчева. 

публикувано на 26.01.21 в 16:27

Христина Секлемова: Вливаме се в общонационалния протест на 27 януари

Представители от различните сектори на бургаския бизнес обсъдиха готовността си за протестни действия срещу  оставащите ограничения за ресторанти и заведения.  Христина Секлемова, собственичка на сватбена агенция пояснява:  Резултатът от срещата е взето решение на 27-ми сутринта в 7.30 часа да потеглим към София за протеста, който ще събере..

публикувано на 24.01.21 в 18:03

"Бургасбус" очаква с 50% по-малко приходи през януари

Общинският превозвач "Бургасбус"  очаква с 50 % по-малко приходи  през   януари  в сравнение с първия месец на предходната година.  Необходим е  баланс между желанията на пътниците , ковид обстановката и  финансовата стабилност, отбелязва  ръководителят инж. Петко Драгнев.  Пътниците искат по- често автобуси, в същото време са малко на брой  и..

публикувано на 24.01.21 в 08:37

В Бургас стартира подписка срещу изграждането на подземен паркинг

Подписка срещу изграждането на подземен паркинг в градинката до Часовника в Бургас стартира днес. Нейни инициатори са от Организацията за закрила на българските граждани.  От организацията са против строеж във и под градинката, защото, според тях, големите дървета там ще бъдат унищожени и няма да как да се възстановят.  Посочват, че така летният..

публикувано на 24.01.21 в 07:05

Ресторантьор: Ще настояваме от 1-ви февруари работата на ресторантите да се възобнови

Не сме склонни на никакви компромиси и ще настояваме от 1-ви февруари работата на ресторантите да се възобнови. Това каза за БНР Бургас дългогодишният собственик на едно от най-емблематичните заведения в Бургас Валентин Димитров.  "Ако обектите ни останат още малко затворени ще загубим персонала си, защото хората не могат да издържат повече..

публикувано на 22.01.21 в 15:53

От днес земеделските стопани могат да кандидатстват за нисколихвени кредити

От днес  стопаните могат да подават заявления за целеви кредит за закупуване на семена, разсад и торове за производство на зеленчуци  и закупуване на торове, необходими при отглеждане на трайни насаждения: плодове (ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, ягоди, малини, сливи, десертно грозде), винени лозя и маслодайна роза...

публикувано на 21.01.21 в 09:14