Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Никулден БНР Бургас излъчва знакови имена от историята на града

| обновено на 04.12.20 в 13:55
Снимките са предоставени от Държавен архив Бургас

Гласовете на известни и обичани бургазлии като Христо Фотев, Георги Баев, Емил Чакъров, Апостол Карамитев и Тончо Русев ще звучат навръх Никулден в ефира на БНР Бургас.

"Златните" интервюта са част от празничната програма за 6-ти декември и ще бъдат излъчени в предаването "Гларуси и шамандури", с водещ Жоро Янакиев. 

Предаването можете да гледате и на живо във фейсбук страницата на радиото. 

Началният час на предаването е 11.00 ч.

В него бургазлии ще могат да чуят последното интервю на Георги Баев, записано по повод поредната му изложба в предпочитаната от него софийска галерия - "Арт 36", в което казва за картините си с морски пейзажи: "Със затворени очи ги правя".

В предаването е включен и разговор с обичания бургаски поет Христо Фотев, който споделя разсъжденията си за поезията, както и увлекателен спомен на Емил Чакъров за първите му изяви в Бургас и София, за наградите му от конкурса "Караян", за съвместните записи и концерти с Алексис Вайсенберг и гостуванията му на различни оркестри.

В ефира на БНР Бургас между 11.00 и 12.00 часа ще бъде излъчено и интервю с Апостол Карамитев, в което той говори за изключителното значение, което има за него "непрекъснатият диалог с публиката", за "великото чудо животът", който трябва да бъде изживян "достойно по човешки".

Защо най-хубавите песни се "раждат от тъгата" ще разкаже композиторът Тончо Русев в интервю, което също ще бъде излъчено в празничния 6 декември.

Всички записи са предоставени от "Златния фонд" на БНР, а снимките са част от Държавния архив в Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милена и Галя за тъкачеството като занаят и изкуство

Варненките Милена Кючукова и Галя Николова са приятелки от студентските си години и имат общо занимание, създали са тъкачница и работят в нея заедно. Двете дами черпят вдъхновението си основно от изкуството и от природата. Преди са работили в компютърния бранш, но работата им намаляла и решили да започнат нещо ново. Купили си стан,..

публикувано на 22.09.24 в 14:00

Празник на дамгата в Созопол (ВИДЕО)

Празник на дамгата "Сладката тайна на Созопол" се проведе за първи път в морския град днес. Сладкишът е запазената кулинарна емблема на Созопол. Събитието е част от програмата на месеца на културата  „Антеа арт“, организиран от общината. Наричат дамгата "сладкото чудо на Созопол". То съпътства живота на местните хора в най-хубавите..

обновено на 21.09.24 в 16:17

В Бургас отново ще се проведе келтски фестивал

Международен келтски фестивал „Духът на Келтите 2024”  организира СНЦ "Историческо наследство"- с. Хлябово, Тополовград  на 29 септември в зелената площ до ЕЦ „Флора – Бургас. В него ще участват: СНЦ „Ценности“ от Бургас, Сдружение „Антична Тракия“ от Ямбол, Акустична формация „Фрея“ от Пловдив и Сдружение „Келтска Трансилвания“ от гр.Беклян, Румъния...

публикувано на 20.09.24 в 12:37

Джокович се снима до бургаската библиотека

Сръбският тенисист Новак Джокович публикува в социалните мрежи снимки от посещението си в България. На една от тях наблюдателни забелязаха, че се е снимал до кадър на сградата на Бургаската регионална библиотека „Пейо Яворов“. Паното е част от изложба, която показва в столицата красиви български места. Само за няколко часа постът му има..

публикувано на 19.09.24 в 15:31

Археолози проучиха древното пристанище на крепостта Хрисосотира в Созопол (ОБНОВЕНА)

Множество цели и фрагментирани амфори и желязна котва откриха археолози при подводната експедиция на Националния исторически музей. Тя се е провела през първата половина на месец септември в западната част на Созополския залив. Работил е екип от 5 водолази, в 4 обособени зони в южната и югозападна акватория на полуостров..

публикувано на 18.09.24 в 15:10

"Наръчник за оцеляване на младия учител" 2 на Томас Гаро за учители, ученици и родители

Четири години ни делят от излизането на "Наръчник на младия учител" от Томас Гаро, а ето че в навечерието на новата учебна година четем втората част на книгата. Той е вече на 34 години и започва десетата си година като преподавател в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" в Бургас. По професия е проектант, а..

публикувано на 13.09.24 в 15:56

В Малко Търново провеждат "Фестивал на обредния хляб в Странджа"

„Фестивал на обредния хляб в Странджа“ се провежда  в Малко Търново. Той се организира за първи път и е посветен на обредите и традициите, свързани с хляба на нашите предци. Проявата ще е два дни, петък и събота, 13 и 14 септември и се организира от Община Малко Търново и местния Исторически музей „Ал. Фол“. Ще има изложение и..

публикувано на 13.09.24 в 10:30