Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тоя плаж скоро няма да стане плаж, Тихолов си иска сградата

Плажът и сградата, която му пречи да е плаж
Снимка: БНР-Бургас

След мащабен граждански протест и поредица от локални инициативи, държавата забеляза пясъчната ивица край т. нар. „летни сараи на Доган“. Въпреки че от години се получават сигнали, че тя е плаж и до нея няма осигурен достъп, едва през лятото институциите започнаха проверка дали наистина е плаж. 

Инспекцията беше осуетена първия път, след като служители на Министерството на туризма не успяха да стигнат до плажа. (припомняме тук) Това се случи през лятото, след като от регионалното ведомство сигнализираха колегите си. Проверката пропадна „поради поставена метална преграда на път, представляващ имот общинска публична собственост и с налични табели с надпис „Строителен обект“, информираха от Министерството на туризма през лятото.

После оградите се оказаха (някакси) незаконно поставени и бяха преместени (вижте тук), та проверка беше осъществена през август и констатациите беше, че там май има плаж (подробности - тук)

От министерството тогава поясниха, че вече е инициирана процедурата по изменение на документите. Сезирана е Агенцията по геодезия, която трябва да извърши заснемане на имота и да се изготви нова специализирана карта за плаж. След това Министерството на туризма изпраща искане към Министерството на регионалното развитие за издаване на акт за държавна собственост.

Какво се случва с днешна дата?

През септември е изготвена и приета специализирана карта за морски плаж, която попада в поземлен имот. Той е публична държавна собственост и включва пътя, който прави връзката между общинския път и самата ивица. Статутът му е земеделска земя, с начин за трайно ползване за курортен хотел или почивен дом.  През ноември началникът на службата по кадастър в Бургас е издал заповед за одобряване изменението на кадастралната карта и ивицата да бъде с трайно предназначение „защитена“ и начинът ѝ на трайно ползване да е „крайбрежна плажна ивица“.

Обаче?!?

Обаче на плажа има една сграда. Която е малко незаконна. Има дребни нарушения като липса на разрешение за строеж и одобрен инвестиционен проект. Това е констатирано и от доклад, изпратен до Върховната административна прокуратура. От Министерството на туризма посочват, че:

„...кметът на община Бургас, съобразно правомощията си, предвидени в Закона за устройство на територията, следва да предприеме действия по констатиране на незаконното строителство и издаване на заповед за премахването ѝ

Въпреки това, още през септември, от Община Бургас бяха категорични, че това трябва да бъде извършено от страна на собственика на имота – държавата. В случая – областната администрация. (вижте тук) Защото нарушението е на държавен имот, а извършителят пък е неизвестен. И тъй като Министерството на регионалното развитие и благоустройството нямало информация какво се случва, то общинската администрация трябва да уведоми Агенцията по геодезия кога ще се бутне сградата, за да бъде заличена от картата им. Това поясняват от Министерството на туризма.

И въпреки че извършителят на нарушението, а именно – да се построи сграда без документи, на държавна територия, е неизвестен, фирма, свързвана с Доган, „Стрейтлайн“, обжалва заповедта за премахване на сградата. Жалбоподател, в качеството му на законен представител на фирмата, е известният архитект Калин Тихолов. Съдът е отхвърлил жалбата му, но са интересни мотивите на компанията. Тя твърди, че от 2007 г. „владее сградата“. Има индикации, че дори е закупена, въпреки че това не е доказано с документ, според съда. Доколкото става ясно, сделката е извършена между Пенсионноосигурителното дружество „Лукойл Гарант - България“ АД и Стрейтлайн ЕАД. Но – сградата все пак е незаконна и съдът не намира документи за нейната собственост. Затова бургаските магистрати отхвърлят жалбата. Тоест – трябва да се бута.

Обаче?!?

Обаче решението е обжалвано във Върховния административен съд и заповедта за премахване още не е влязла в сила заради висящо производство.

И дотогава този плаж още няма да е плаж. Не се очертава да е такъв още доста време, в очакване произнасяне на Върховния административен съд. Което не очаквам да е скоро. А още по-любопитно ще е, ако магистратите в София приемат жалбата на фирмата, която претендира за собственост върху незаконна сграда. Защото в България всичко е възможно. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско

Няколко ключови пътни отсечки в област Бургас ще бъдат ремонтирани преди началото на активния туристически сезон. Дейностите ще стартират след настояване от страна на народните представители от ГЕРБ, съобщиха оттам. „На територията на област Бургас преминава голяма част от туристопотока през летния сезон. Основни пътища, които са връзка към курортните..

публикувано на 26.04.24 в 17:40

Няма регистрирани случаи на птичи грип на територията на област Бургас

Няма регистрирани случаи на инфлуенца по птиците на територията на Бургаска област. Това съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните  д-р Димитър Германов. Заболяването, известно още и като птичи грип, е констатирано в страната. Изпълнителният директор на БАБХ е дал указание да..

публикувано на 26.04.24 в 17:23

Около 130 ракети са изстреляни от полигона за борба с градушките в Сливен

На всяка минута полигонът за борба с градушките в Сливенска област край село Коньово е изстрелвал по две ракети, но въпреки това градоносният облак удари селата Караново, Брястово, Баня, Червенаково и град Шивачево. Това съобщи началникът на ракетната площадка Даниела Мушкова. Днес в пострадалите села правят оглед на щетите, като на повечето места..

публикувано на 26.04.24 в 16:56

Автомобилни състезатели и любители на бързите скорости се събират с обща кауза в Бургас

Събитие, посветено на пътната безопасност, ще се проведе тази неделя в двора на бургаската професионална гимназия по транспорт.  Професионални автомобилни състезатели и притежатели на едни от най-мощните автомобили в България се обединяват за една обща кауза, а именно безопасността на пътя. Гостите на събитието, състезатели и..

публикувано на 26.04.24 в 14:51

Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово

Със символична първа копка днес официално бе даден старт на проекта за реконструкцията на водопроводната мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово, общ. Камено. Дейностите се реализират по проект по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Общата стойност на проекта е почти почти 3 млн лв.  Очаква се дейностите да приключат..

публикувано на 26.04.24 в 14:17
Емил Кундев

Главният счетоводител на Сливенска митрополия трябва да бъде освободен

Нередности в ревизията в поморийския манастир „Свети Георги“ откриват миряни от Сливенска епархия. Това се случва след като Светия синод представи листа с шест епископи, сред които да бъде избран нов Сливенски митрополит. Името на епископ Йеротей, игумен на поморийския манастир, не присъстваше в списъка, въпреки, че беше избран през февруари...

обновено на 26.04.24 в 14:09

Започва изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в Поморие

Изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в квартал „Свети Георги“ започва от днес, съобщават от Община Поморие. Дейностите налагат временна организация на движението по улицата.  Целта е чрез светофара, улицата да бъде разтоварена от тежкия трафик на автобуси, за да се възстанови нормалното двупосочно движение по нея.  Всички междуградски автобуси,..

публикувано на 26.04.24 в 13:18