Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отново недоволство срещу пясъчните диги в Созопол


Неизпълнение на договорни задължения на концесионера на централния плаж в Созопол констатират при проверка на място експерти от министерството на туризма. Повод за проверката са запитвания от местни жители за изграждането на защитни пясъчни диги за поредна година на плажа. Концесионерът е категоричен, че с действията си не уврежда плажната ивица.


Извършената проверка на място установи неизпълнения на договорни задължения, а именно изграждане на защитни пясъчни валове, за които е ползван пясък от заливаемата площ на морето.

Според писмената констатация на ресорното министерство концесионерът следва да осигури опазването на околната среда, чистотата на морската вода в прилежащата акватория, флората, както и съхранението на биологичното разнообразие. Действията му не трябва да увреждат околната среда. Извършването на дейности по изграждане на защитните пясъчни диги или други съоръжения трябва да се извършва след предварително съгласуване с компетентните органи.
Според концесионера на плажа се извършват единствено защитни дейности по метода "контраборд". Те целят да запазят целостта на пясъчната ивица и да се предотврати отнемането й от бурните вълни през зимата. Тези дейности са съобразени със законовите изисквания и в съответствие с вменените ни задължения по концесионния договор. Образуваният контраборд в задната част на плажа, не уврежда по никакъв начин флората или фауната, нито засяга околната среда. Единствената му функция е да противодейства на силата на вълните. Твърденията, че тези защитни дейности се извършват посред нощ и внушаващи, че се случва нещо нередно, категорично не отговарят на истината, уточняват от фирмата концесионер. Оттам изразяват категорична позиция, че действията им са съобразени с изискванията на закона и с тях опазват плажната ивица, което е изцяло в обществен интерес. 

Според местните жители обаче:

"Това се случва за трети пореден път в продължение на три години.  Родена съм тук, вече 55 години живея в Созопол, но няма такъв случай морето да поглъща пясъка. 

Хората тук от дълго време се занимават с този вид туризъм. От 21 години съм тук, хората най-вероятно по този начин си пазят заведения, да не ги залее морето. 
Не би трябвало да се загражда така, трябва да има достъп до плажа и да си остане в естествения си вид.

Имаше протести тук, казаха че ще отстранят дигата, не разбрах и каква е тази конспирация посред нощ и с каква цел се прави. Не е редно, да се спира достъпът до плажа. Созопол не е само през лятото, а зимата какво се случва? Миналата година министърката на туризма беше тук по същия повод и каза, че може да се взима от пясъка, но не и от морето. Кадрите, които вървяха в интернет показаха точно, че се изгребва от морето. Не знам с каква цел се прави за поредна година, така практикували и в други европейски страни. От 20 години съм тук, не съм местен но такова нещо не съм виждал. Морето всичко ще си вземе и ще го върне на място, но защо да е толкова грозно."

За тези нарушения на фирмата концесионер от министерството на туризма  е наложена неустойка в размер на 5% от годишното концесионно възнаграждение.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Тихомир Янакиев, кмет на Созопол

Тихомир Янакиев: И този сезон ще разчитаме на българските туристи

Созопол се готви за новия туристически сезон. Правят се подобрения на инфраструктурата, осигуряват се нови паркоместа, заснет е рекламен клип за новия сезон, който вече се представя в различни платформи.  Всички проблеми свързани с предстоящия сезон бяха обсъдени на среща между ръководството на общината и представители на туристическия бранш. При..

публикувано на 13.05.21 в 14:39
Първите израелски туристи трябва да кацнат днес на бургаското летище.

"Булевард Демокрация" на 13-ти май

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 13 -ти май: Какви проблеми поставя туристическият бранш в Созопол пред общината и какво предлага местната администрация на прага на новия сезон?Репортаж на Даниела Костадинова. Пристигат първите израелски туристи у нас, разговар с почетния консул на Израел у нас Орлин Мандов. Що е то електрически..

публикувано на 13.05.21 в 13:39
Снимката е илюстративна

Част от селата в община Стралджа без автобус

Без обществен транспорт са от няколко месеца част от селата на община Стралджа. Превозвачите не искат да поемат автобусните линии, тъй като се нерентабилни. На обявената обществена поръчка за изпълнение на линиите по общинската транспортна схема, не се е явил нито един кандидат, уточни зам.-кметът на Стралджа Гроздан Иванов.  "В момента..

публикувано на 13.05.21 в 13:30

Награди за най-активните в разделното събиране на отпадъци

За поредна година Община Бургас отличи най-активните граждани, участвали в кампанията за разделно събиране на отпадъци в специализираните мобилни центрове. За втори път победител е Пролетина Халачева, а ето кои са 10-те най-активни бургазлии в екоинициативата: 1. Пролетина Халачева – 21 645 точки – прахосмукачка робот; 2. Димо Минчев – 19 800 точки –..

публикувано на 13.05.21 в 12:52

Знаете ли защо трафик кулата в Бургас е наклонена?

13 години с финансовата помощ на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ се реализират мащабни проекти за модернизиране на пристанищната дейност. Отдава се изключително значение например на дигитализацията. Българските пристанища са водещи по предоставянето на дигитални услуги, а колко са реализираните и колко предстоящите проекти обяснява..

публикувано на 12.05.21 в 22:49

Стартира напоителния сезон за земеделските площи в Сливен и Ямбол

Стартира напоителния сезон за земеделските площи в областите Сливен и Ямбол, съобщи управителят  на „Напоителни системи – Клон Средна Тунджа“ инж. Пламен Иванов. Той увери, че в основният водоизточник  за напояване -  язовир  „Жребчево“ има достатъчно количество вода, за да мине сезона без проблеми.  Към момента в язовир „Жребчево“ има 335..

публикувано на 12.05.21 в 16:40

Община Тунджа назначи 38 младежи

Община „Тунджа“ назначи на работа 38 младежи. От днес по проект „Нова възможност за младежка заетост", схема „Младежка заетост", Приоритетна ос 1: „Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места" на ОП РЧР 2014-2020 г., в селата на община „Тунджа" започват работа 3 7 души на длъжност „Работник-поддръжка" и един на длъжност „Младши..

публикувано на 12.05.21 в 15:18