Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Излезе каталогът с избрани творби от фонда на художествена галерия "Жорж Папазов - Ямбол"

| обновено на 11.12.20 в 10:25

Излезе от печат каталогът "Избрани творби от фонда на Художествена галерия "Жорж Папазов" - Ямбол. Това е първият каталог, в който се представя  разнообразието на видовете творби, които са собственост  на галерията.   

Проектът е осъществен от екипа на художествената галерия в Ямбол и Министерството на културата, уточни изкуствоведът  Стойка Цингова.

В него ние сме подбрали 200 творби от фонда, които представят разнообразието на нашите колекции и тяхната обхватност. Постарахме се тези произведения, които са включени в каталога да бъдат разнообразни, от различни автори. Автори, които са не само на национално, но и на регионално ниво, които са познати и същевременно да покажем голямото разнообразие от видове и изкуства в нашите фондове. 

В каталога читателите могат да намерят кратка история за създаването на галерия Жорж Папазов, както и да се запознаят с творбите в нейните  пет отдела..

Това са „Икони”, „Декоративно приложни изкуства”, „Живопис”, „Графика” и „Скулптура”. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Минифестивал на анимационното кино за малки и големи в Бургас

Минифестивал на анимационното кино предстои в Бургас през уикенда. Той ще включва изложба, интересен уъркшоп, детска, студентска и пълнометражна анимационна филмова селекция.   Домакини на прожекциите са Културен център „Морско казино” и новият Център за съвременно изкуство и библиотека. Идеята за подобен фестивала е от..

публикувано на 17.09.21 в 09:50

Каталог с народни носии показва многообразието и красотата на облеклото в Бургаско

21 традиционни фолклорни носии от Бургаско са включени в каталог „По дрехите посрещат“, който е създаден от Регионалния исторически музей – Бургас. Представени са дрехи от Странджа, Карнобатско, Айтоско, Източна Стара планина и др. Някои от тях досега са били във фондохранилищата и не са показвани пред публика, разказа авторът на..

публикувано на 17.09.21 в 09:30

Ще ремонтират сградите на ямболска галерия с 4,3 млн. лв.

Предстои цялостен ремонт на сградите на художествената галерия "Жорж Папазов" в Ямбол. Реконструкцията ще се осъществи изцяло с европейски средства. За ремонта на сградите Община Ямбол вече е подписала договор за получаването на безвъзмездна финансова помощ от близо 4 млн. и 300 хиляди лева по оперативна програма "Региони в растеж", потвърди..

публикувано на 17.09.21 в 09:06

Театър "Веселие" търси нови актьори

Театър „Веселие” - Бургас обявява прием за нови актьори на различни възрасти. Всеки от 15 до 65 години , който има желание да се занимава с театрално изкуство може да стане част от трупата, съобщи ръководителят й Атанасия Петрова. " Театралната трупа води началото си от 2018г.,когато се събират непрофесионални актьори с разнородни професии-..

публикувано на 17.09.21 в 08:45

Международен фестивал на историческо документално кино DOCK 2021 в Бургас

Четвъртото издание на Международния фестивал на историческо документално кино DOCK 2021 предстои в Бургас. То ще се проведе в Дома на нефтохимика и експозиционен център „Флора“в продължение на 5 дни от 17 до 22 септември. . Конкурсната програма на фестивала след прецизна селекция представя 10 филма на изключително  ниво , съобщи..

обновено на 17.09.21 в 08:23

Онлайн благотворителна изложба „Порив за полет“ в Бургас

За пета поредна година Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Бургас организира благотворителната изложба под мотото „Порив за полет“. Това съобщават от Община Бургас. За втора година експозицията ще се проведе онлайн на фейсбук страницата на Центъра: https://www.facebook.com/csri.san.stefano В рамките на месец, ще бъдат..

публикувано на 16.09.21 в 12:14

Изпращаме лятото с концерта "Обичам Бургас"

Много настроение и най-добрите бургаски изпълнители ни очакват тази събота от 20.00 часа в Летния театър, за да изпратим заедно лятото с емоционалния концерт “Обичам Бургас“. На сцената ще излязат Тони Димитрова, Стефан Илчев, „Петте сезона“, Кристина Дончева, Мария Цветкова, Дражо Бошнаков, Ажда Чаушева, дует „Бургас“, „Фортисимо“,..

публикувано на 16.09.21 в 11:09