Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Излезе каталогът с избрани творби от фонда на художествена галерия "Жорж Папазов - Ямбол"

| обновено на 11.12.20 в 10:25

Излезе от печат каталогът "Избрани творби от фонда на Художествена галерия "Жорж Папазов" - Ямбол. Това е първият каталог, в който се представя  разнообразието на видовете творби, които са собственост  на галерията.   

Проектът е осъществен от екипа на художествената галерия в Ямбол и Министерството на културата, уточни изкуствоведът  Стойка Цингова.

В него ние сме подбрали 200 творби от фонда, които представят разнообразието на нашите колекции и тяхната обхватност. Постарахме се тези произведения, които са включени в каталога да бъдат разнообразни, от различни автори. Автори, които са не само на национално, но и на регионално ниво, които са познати и същевременно да покажем голямото разнообразие от видове и изкуства в нашите фондове. 

В каталога читателите могат да намерят кратка история за създаването на галерия Жорж Папазов, както и да се запознаят с творбите в нейните  пет отдела..

Това са „Икони”, „Декоративно приложни изкуства”, „Живопис”, „Графика” и „Скулптура”. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни. Хората от здравословна гледна точка прибягват до това да не ядат месо и да не използват захар. Това коментира Росица Василева, която от години приготвя вегетарианска храна в различни заведения в София и Бургас. Много са важни продуктите, посочи тя:  "Общо взето, продуктите ни са..

публикувано на 27.01.23 в 10:34

Над 60 участници в литературния конкурс "Любовта е извор", творби се приемат до 5 февруари

Над 60 са участниците до момента  във второто издание на литературния конкурс „Любовта е извор“. Той продължава до 5 февруари и провокира деца и младежи да пишат по темата.  Инициативата е посветена на паметта за Стоян Русев (Дядо Благо) - български учител и писател роден в с. Заберново,  Малкотърновоско. БНР - Бургас е медиен..

публикувано на 27.01.23 в 09:20

Деца представят „Малката русалка” с професионални кукли

Обичаната приказка на Андерсен за "Малката русалка” ще се играе премиерно на 29-ти януари (неделя) от 17:30 часа в залата на Държавен куклен театър-Бургас. Деца ще представят постановката с професионални кукли, а входът е свободен. На сцената ще се изявят Александра, Ива, Весела, Матей, Николай, Ярослава, Диана, Теодор Й. , Теодор Г. ,Теана, Кристиян и..

публикувано на 26.01.23 в 10:51

На чаша странджанско вино представят книгата "Граници" на Стоян Дамянов

В Бургас ще бъде представена втората книга на бургазлията Стоян Дамянов – “Граници“. Т ова е книга за мъжкото търпение, за самоконтрола, за стрелянето по хора, за момичетата и звездите. Но и за размитата граница между съня, халюцинациите и реалността. За ясната граница между впечатленията на чулите и челите и на служилите и преживелите. Авторът..

обновено на 26.01.23 в 08:42

“София филм фест на брега” стартира на 30 март с над 20 филма, изложба, видео срещи и литература

Реномираният кино фестивал “София филм фест на брега” ще се проведе за 21-ви път в Бургас от 30 март до 7 април. За трета поредна година прожекциите ще бъдат в Културен дом НХК. Над 20 игрални филма влизат в конкурсната програма на феста и ще се борят за една от двете статуетки “Сребриста чайка” - Голямата награда на журито с председател проф. Георги..

публикувано на 25.01.23 в 12:15
Младите театрали на НУМСИ се готвят за първата си изява на голяма сцена

Младите театрали на НУМСИ играят Чехов с кауза

Даниела Георгиева-Стоянова е преподавала актьорско майсторство и на Мария Бакалова по времето, когато самата тя е била ученичка в бургаското училище. И в момента плакат на актрисата от филма "Жените наистина плачат" стои в класната стая, а примерът й често е тема на разговор между преподавател и ученици: "Мария е една звезда, която много..

обновено на 25.01.23 в 11:07

Актьорите от "Талантино" играят благотворително за режисьора си Станимир Карагьозов

Два благотворителни спектакъла ще изиграят актьорите от театралната школа „Талантино“ в Бургас, в помощ на своя режисьор Станимир Карагьозов. Създателят на театралната трупа води битка с тежко онкологично заболяване. От тук нататък и новите спектакли, които готвим също ще имат благотворителен характер, коментира Петър Хубеков от „Талантино“...

публикувано на 25.01.23 в 10:04