Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

56 милиона лева в подкрепа на туристическия бранш

Снимката е илюстративна
Снимка: БНР Бургас

56 милиона лева се отпускат в сферата на туризма за предотвратяване на последиците от COVID 19. Това информира премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

Държавата ще предостави държавна помощ на туроператорите и туристически агенти в размер на 4% от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. Безвъзмездно предоставените средства ще се използват за приоритетно компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми.

„С 51 милиона лева ще помогнем безвъзмездно на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорска и туристическата агентска дейност“, информира вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Разпоредбите в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение предвиждат средствата да се предоставят на туристическите оператори и туристическите агенти по ред, определен с наредба на министъра на туризма и при спазване на правилата за държавните помощи. В тази връзка проектът на наредба е изпратен на Европейската комисия, като следва да се има предвид, че помощта се отпуска и изплаща след нотификация от Комисията.

Министерският съвет прие и Постановление, с което се одобрява отпускането на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на туризма в размер на 4 993 723 лв. за 2020 г. За преодоляване на последиците във връзка с пандемията се предвижда две години след отмяната на извънредното положение Министерството на туризма да предоставя на туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, само за полети с капацитет не по-малко от 100 места.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Островът празнува с хоро, плувен маратон и концерти

С богата празнична програма остров Света Анастасия ще отбележи 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. В продължение на 4 дни ще има концерти, изложба, поетично четене и още изненади. Островът празнува на 15 август, защото църквата там носи името „Успение Богородично“. Сред новите акценти ще са п луване край..

публикувано на 08.08.24 в 09:30
Проф. Мария Нейкова (в средата) представя решенията на областната епизоотична комисия след заседанието ѝ.

Забраняват пазарите и изложбите на овце и кози в Бургас заради огнищата на чума в Гърция и Румъния

Забранява се провеждането на пазари, изложби или други събирания на овце и кози, смесването на стада и нерегламентираното движение на дребните преживни животни в област Бургас. Това са част от превантивните мерки, които реши да приложи областната епизоотична комисия в изпълнение на заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните д-р..

обновено на 07.08.24 в 18:03

Едномилионният пътник на Летище Бургас е от Лондон

Летище Бургас посрещна днес своя едномилионен пътник. Той е  Пол Камерън, от Лондон. Това е поредното му посещение в България, но за първи път е в Бургас. Научил е за България от реклама, а семейната почивка, която е планувал е едноседмична ваканция в малко населено място, близо до Велико Търново.  Два дни по-късно в сравнение с миналата..

публикувано на 07.08.24 в 14:30

Представители на туристическия бранш:Предложеният гаранционен фонд отваря вратата за сивия сектор

Предложеният от Министерството на туризма гаранционен фонд отваря широко вратата за сивия сектор, създава възможност за въвеждане в заблуждение на потребителите, изкривява пазара и поставя в неравностойно  положение туроператорите, организатори на туристически пътувания. Около това становище се обединиха три от работодателските организации – Обединение..

публикувано на 06.08.24 в 16:57

Н.Недялков:Наредбата за движение на стоките с висок фискален риск е лобистка

Лозарите бяха първите, които протестираха срещу Наредбата за движение на стоките с висок фискален риск. Сега протести са готови да направят и производителите на плодове и зеленчуци. Представители на техни организации изпратиха отворено писмо до различни държавни институции, в което настояват за промени в наредбата.Според стопаните, тя ще..

публикувано на 06.08.24 в 15:24

Въвежда се нов режим на косене за земеделците

Министерството на земеделието въвежда нов режим на косене за земеделците. Заради пожарите в страната беше наложена пълна забрана на косенето на трева и машинното почистване на храсти в периода от 18 юли до 18 август, сега е издадена  нова Заповед, според която забраната за косене важи само за часовия диапазон от 10:00 до 18:00 часа. Промяната е..

публикувано на 06.08.24 в 13:35
Архив

Създават Туристически гаранционен фонд при фалити на туроператори

Министерство на туризма публикува за обществено обсъждане промени в Закона за туризма, които касаят създаването на Туристически гаранционен фонд. Предлагат се промени в националното законодателство, свързани с транспонираната в него през 2018 г. Директива на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно пакетните туристически..

публикувано на 06.08.24 в 10:32