Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Два протеста на засегнатите от мерките браншове се проведоха в Бургас

Два протеста срещу удължаването на мерките се  проведоха днес пред сградата на общината в Бургас. Призивът бе да се обединят всички засегнати от продължаващото до 31 януари затваряне на редица обекти. Оформени бяха и конкретни искания. 

Десетки представители на ресторантьорския бранш, собственици на магазини и друг дребен бизнес, засегнати от удължаването на мерките изразиха днес недоволството си от наложените ограничения. Много от тях обявиха, че са останали без пари за празниците и може би няма да могат да се възползват от субсидиите на правителството.

 "Защото условията са такива, че ще ви дадем, ама няма да ви дадем. Моят ресторант ли е виновен? Да дойдат и да го одържавят. Да дойдат да ми вземат душичката, да ни заличат всичките".

Исканията на протестиращите оформи организаторът на протеста, председателят на комисията по „Туризъм“ в местния Общински съвет Живко Табаков.

 "Финансово подпомагане на всички самоосигуряващи се лица, към момента няма такива стимули, правителството да не отделя средства на база оборот от предходни години, а да покрие фиксираните разходи".

До два дни исканията ще бъдат окончателно оформени и изпратени до правителството, увери Живко Табаков.

По-рано днес десетина души от партия „Възраждане“ също изразиха недоволството си срещу удължаването на противоепидемичните мерки. Протестиращите носеха плакати с надписи – „Помощите от правителството: Нищо, но от сърце!“

Подробностите можете да чуете от звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Туристическият бранш в Бургас: Трябва да спасим сезон 2021

От Туристическата камара в Бургас настояват за по-бързо въвеждане на ваксинационен сертификат, а цената на PCR теста  през летните месеци  да бъде за сметка на бюджета. Председателят на организацията Иван Иванов определя новия служебен министър на туризма Стела Балтова като експерт с голям опит. „Надяваме се и..

публикувано на 12.05.21 в 14:35

Ще има ли директива на ЕС за минимална работна заплата?

Изработването на директивата на ЕС за минималната работна заплата се превърна в една от разделителните линии в Европейския парламент. Определят я като „ най-важният социално-политически проект в ЕС за това десетилетие“ и жалон по пътя към по-социална Европа. За други тя е безсмислена.  На 27 април в Комисията по заетостта бяха изслушани..

обновено на 12.05.21 в 12:19

Наемателят на плаж Велека обжалва в КЗК концесията за ивицата

От май 2017 фирмата на Филип Баров е определена за наемател на плаж „Устието на река Велека“ на територията на Община Царево. Заради ковид епидемията Министерството на туризма предлага миналото лято да намалят цените на плажните принадлежности като срещу това обещава удължаване на договора за наем, разказва Баров. Договорът е удължен до..

публикувано на 10.05.21 в 16:40

Фестивалът на зелениката очаква любители на природата този уикенд

Фестивалът на зелениката ще се проведе този уикенд, 15 и 16 май. Празникът сред природата събира всяка година в Странджа природолюбители не само от региона на Бургас, но и от цялата страна. 17 – тото издание на фестивала ще се проведе в местността „Тулпан” край малкотърновското село Заберново. Той всяка година се провежда на..

публикувано на 10.05.21 в 13:56

Бургазлии настояват за онлайн подаване на заявления за платено паркиране

Новото разширение на синята и зелената зони от началото на май струпа десетки бургазлии пред Транспортната къща. Само на едно гише те могат да подават заявленията си за платено паркиране. Хората ги попълват на крак на улицата, за да  не се губи време щом стигнат  до касата. Така от ръка на ръка се подават листи и химикали и без кой знае какво отстояние..

обновено на 10.05.21 в 09:12

Засега няма индикации за анулиране на полети за активните летни месеци

Отмяната на руските полети за месец май беше очаквана, защото знаехме, че мерките остават както от руска, така и от българска страна. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов по време на тържествата по отбелязването на Деня на Европа в морския град:  "За следващите месеци юни и юли, когато паднат ограниченията и се даде възможност за влизане в..

публикувано на 09.05.21 в 13:14

Преобразяват " Веселата уличка" в Созопол

С преобразена визия т. нат. „Весела улица“ ще посреща туристи в Созопол през това лято. През тази година ще бъдат ремонтирани част от тротоарите,  а догодина - останалата част. Това коментира на отминалата сесия кметът Тихомир Янакиев и добави: Поставяне на пейки. Изчистване на част от обектите, които са били в тази част на града и ситуиране на нови,..

публикувано на 08.05.21 в 13:54