Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделецът дари повече от 43 хиляди лева тази година на УМБАЛ Бургас

Иван Кузманов: Не може да ми бъде хубаво, като гледам колко хора страдат

В края на тази изключително трудна за всички година ви представяме един от хората, които можем да наречем нейни герои. Той не е лекар, но е от онези, които се опитаха да помогнат на медиците на първа линия - Иван Кузманов.

Малко е да се каже, че той има голямо и добро сърце. Делата му говорят сами. През годините е дарил  хиляди левове за благородни каузи, на хора и на институции. Познават го добре в бургаска област, от години Кузманов се занимаваосновно  със земеделие. И точно, както земята ражда и дава храна за всички ни, и той дава от това, което е спечелил с много труд и съзидание. Иван Кузманов помогна  в тази тежка година на  бургаската многопрофилна болница и на други, които имаха нужда от подкрепа:

43 хиляди и 300 досега на УМБАЛ,отделно съм дал на училището в "Меден Рудник"/"Найден Геров"/ . Добре, че го направих преди да започне учебната година, за да могат да се снабдят с лаптопи.

Аз отдавна загубих съпругата си, загубих единствения си брат, майка, баща, накрая загубих и единственото си дете, което имах.Аз съм научен да работя, цял живот съм работил. От малък. Не мога да спра да работя, пък като работиш печелиш. И като печелиш трябва да ги харчиш, пък аз съм научен скромно да живея.Обичам близките си, селото си, доста помогнах.Няма благодарност. Бях решил да не помагам. Но той човек, както е устроен! Тази година продължих.При тази напаст, след като знаеш колко е важно човек да е здрав и колко е важен животът, нямаше как да не започна да помагам.

Някак си не може да ми бъде хубаво, като гледам колко хора страдат, колко хора боледуват. Приятели починаха.

Не са ме търсили от болницата, още в началото като стана ясно, че нямат маски и предпазни облекла, се обадих на д-р Миразчийски, разказа Иван Кузманов. Тогава превежда 29 хиляди, по -късно още 11 хиляди за хората от Бързата помощ, през есента  закупува и концентратори.

Здравето няма как да го купиш, не можеш да го спечелиш, а парите можеш! Трудно се печелят, ама се печелят!

За да дариш се изисква благородство, вродена щедрост и най-важното да умееш да съприживяваш болката  и тъгата на другия. Мъдрост е това, вид изукуство, което умеят малцина.Иван Кузманов е от този вид хора, които дават и се доверяват, защо:

Не се интересувам какво става с даренията. Познавам д-р Миразчийски, имам му доверие.

За Коледа пожелавам на хората:

Да бъдат живи и здрави!Да се опитват да не бягат от трудностите.Старите хора казват: Не е страшно нагорнището, колкото и да е е голямо, ще го минеш. Страшното е като тръгнеш по лекото. Да се борим с трудното!

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

обновено на 20.07.24 в 12:14

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Приключи ремонтът на две улици в Айтос

Приключи ремонтът на две улици в Айтос. Финансирането е осигурено от Програмата за развитие на селските райони за периода. Градът вече има и нов Плувен комплекс.  1906 кв.м. улични и 899 кв.м. - тротоарни настилки са изградени по общинския проект „Реконструкция на ул. „Даме Груев“ и ул. „Зюмбюл“. Общата стойност на дейностите е в размер на 214..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи "В момента има нужда от много..

публикувано на 20.07.24 в 10:52
Една от изгорелите къщи в село Воден.

Събират дрехи и чакат помощ за ремонт на къщите за хората без дом във Воден

Кампания в помощ на хората с опожарени домове в село Воден поде Калина Калчева от Ямбол, израстнала във Воден.  Нейният пост в социалните мрежи достигна до хиляди хора в цялата страна. Тя призова строителни фирми, които имат възможност да подкрепят възстановяването на домовете на пострадалите, защото по думите й те "в момента най-много имат нужда от..

публикувано на 20.07.24 в 09:05

Илинден е!

На 20 юли Православната църква почита Свети пророк Илия. Той е смятан за един от тримата велики старозаветни мъже, в еднаква степен с Моисей и свети Йоан Предтеча. Народът чества празника Илинден по нов стил. Денят се отбелязва по стар стил на 2 август. Българите тачат св. Илия като господар на небесните природни стихии – градушката, гръмотевиците и..

публикувано на 20.07.24 в 07:00
Снимката е илюстративна.

Отворен за движение е пътят Айтос - Провадия

Отворен за движение е пътят Айтос - Провадия в участъка Ябълчево - Вресово, съобщават от полицията.  По-рано през деня участъкът беше затворен заради тежка катастрофа, при която пострадаха шестима души.  Тежка катастрофа с шестима пострадали на пътя между Ябълчево и Вресово Причината за инцидента е челен сблъсък между  два автомобила – румънски..

публикувано на 19.07.24 в 16:38