Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булевард Демокрация" - на 28 декември

Ваксините дойдоха, започна имунизацията и продължават да са повече въпросите, отколкото отговорите. Дори всички обяснения, че транспортирането на препарата в бус за кренвирши не е проблем, че в други държави го карали в сладоледаджийски камион (щото ние все обичаме да посочваме, че и Вуте е зле), не направиха цялата ситуация по-малко аматьорско изглеждаща. Днешното разпореждане на премиера, че Мангъров трябва да го ваксинират публично, а човекът казал, че нямало да се имунизира, защото имал антитела, разклаща и без това тръгналото като вила в свлачищен район доверие по темата. А когато и експерти не могат да го възстановят извън клишетата „Ние сме във война, а това е нашето оръжие“, нещата също не изглеждат розови. И това го казвам от позицията на човек, който ще се ваксинира срещу коронавирус. В сайта inspirehope.space публикуват любопитно интервю с имунолога Андрей Чорбанов, един от разработващите наша ваксина. Ето само един цитат от него:

Всъщност притеснението е заради тайната, която се крие зад всичко, което се обяснява. Не е ясно ще се подписва ли информирано съгласие, защото ако се подписва, това автоматично означава, че препаратът не е минал стандартните етапи на обследване. Ако беше преминал, такова нещо нямаше да се налага“, казва Чорбанов.

Но в едно съм съгласен с властите. Ние сме във война. Но вместо да ни обяснят атаката, на нас ни крясват:

Търчете! Тамо са раите!

И ние, като ордите, тръгваме нагоре, без да знаем дали някой няма да мята „камъне и дърве“ отгоре ни. Факт - пълководците първи тръгват в този случай. Друг факт – длъжни са. Иначе съвсем никой няма да ги последва.

Това е следобедното предаване на БНР-Бургас, до 18 – с Гюлсюм Али и с мен, Мариян Иванов.

Ето и акцентите:

-  Събитията на 2020 – кои ще оставят траен отпечатък у нас, кои ще влязат в историята и с какво? Своеобразен обзор ще се опитаме да направим с нашите събеседници – художникът и историограф Митко Иванов и адвокатът и общественик Дончо Бораджиев

-  Кога помощта към нуждаещите се увлича хората и как това се случва онлайн – Мартин Пенчев от „Групата на групите“

-  Изминава една година, в която лекарите изместиха богатите и известните и станаха звездите на деня. Авторският поглед върху нея е на Калина Енчева

-  И днес – време за вълненията на хората от социалните мрежи, за спорт и за култура.

-  Телефонът за връзка с нас е 056/82 95 95, можете да ни намерите и във Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 18




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд този следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза кметът на Шивачево Диян Иванов. "Навсякъде казват, че щетите им са минимални по дворовете, но не..

публикувано на 25.04.24 в 21:43

Община Болярово ще подпомогне финансово своите абитуриенти

Общинският съвет в Болярово единодушно утвърдени докладите на шестте читалища в общината, отчетите за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през миналата година. Общината ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. По предложение на кмета Христо Христов съветниците разрешиха от общинския бюджет да..

обновено на 25.04.24 в 16:08

Безплатни извънредни курсове ще има в Бургас в нощта срещу Великден

На Великден в нощта на 4 срещу 5 май, ОП "Бургасбус" ще осигури безплатни извънредни курсове. Автобусите ще се движат по линии Б11 и Б12 с часове на тръгване от начална спирка в 00:30. Линиите обслужват основните спирки в комплексите „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“, както и спирки на възлови места в града – УМБАЛ, бул. „Демокрация“, ул...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически..

публикувано на 25.04.24 в 11:37

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по изграждане на тротоари и отводнителна система. От понеделник ще започне нареждане на паважна настилка по ул...

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21