Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученик извади кръста от морето в Бургас

| обновено на 06.01.21 в 15:03

18- годишният Иван Гайтанов извади кръста от морето в Бургас. Над 50 души взеха участие в ритуала днес.

При спазване на мерки за безопасност, Светият кръст бе хвърлен от началото на бургаския Мост, а участниците в ритуала тръгнаха от плажа, а не скачаха от високо. Представители на бургаското духовенство пожелаха:

И нека както се очиства на Богоявление цялата природа, да се очисти и цялата българска земя и да се премахне и тази страшна болест. На всички участници – успех и Бог да ви благослови“.

Хоро в морето нямаше, но имаше възгласи „Българи – юнаци“, а спасителят на кръста си пожела:

Пожелавам си моето семейство да е живо и здраво, всички българи – също. В момента сме в трудни времена, пожелавам да не падаме духом и весела Нова година“, каза той.

Иван Гайтанов участва за първи път в ритуала, ученик е в Гимназията за изучаване на чужди езици. 55 души се включиха в спасяването на кръста днес, сред тях и двама американци. Стотици бургазлии наблюдаваха церемонията от Морската градина. 

11 – годишният Емилиян Спасов спаси кръста във водите на водопада Докузак край Малко Търново. Тази година, поради епидемичната обстановка, празникът в Поморие бе отбелязан без традиционното литийно шествие до морето, но традицията бе спазена със символичното хвърляне и спасяване на Светия кръст в църковния купел, пред храм „Свето Рождество Богородично“. Ритуалът, в който участваха петима мъже от Поморие, бе извършен от отец Борис Кръстът беше изваден едновременно и от петимата.

За пореден път Петър Янакиев спаси символа на вярата в Приморско. Реликвата беше хвърлена в морето от пристанището, а шестима души участваха в ритуала.

За първи път жена спаси Светия кръст в Карнобат. Той беше хвърлен символично в шадраван в града, а Вероника Гърбова беше единствената, която се престраши да влезе в студената вода.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

В Сливен ученици с благотворителен базар на мартеници за онкоболна учителка

Благотворителен мартенски училищен щанд в центъра на Сливен събира средства за болна преподавателка в Средно училище„Константин Константинов“. Колеги и ученици на онкоболната начална учителка Мария Димитрова продават мартеници и изделия изработени от тях на открития в центъра на града ежегоден мартенски базар.   Средствата се събират за..

публикувано на 26.02.21 в 18:23
Снимката е илюстративна

Възстановено е движението по пътя Шумен-Карнобат

Възстановено е движението по второкласната пътна отсечка Шумен - Карнобат, в района на село Лозарево, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура".  По-рано днес то се осъществяваше само в една от лентите. Причината беше възникнала  ВиК авария. 

обновено на 26.02.21 в 16:15

Изграждат анаеробната инсталация за биоразградими отпадъци в Бургас

Анаеробна инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци ще бъде изградена в Бургас. Днес беше направена първа копка на обекта в Северната промишлена зона на града. Общата стойност на проекта е над 30 милиона лева и е финансиран по Оперативната програма „Околна среда“. В инсталацията ще се третират около 30 000 тона..

публикувано на 26.02.21 в 16:12

Авария в „Сарафово“ – отпадъчни води се изливат в морето (галерия)

Жители на „Сарафово“ сигнализират, че от известно време, от тръба край брега се изливат води – директно в околната среда, а през други тръби – и в морето. Миризмата не може да бъде сбъркана и тя се усеща отдалеч – че най-вероятно водите са битово – фекални. Районът е по т. нар. крайбрежна алея на квартала – черният път, който свързва няколкото..

публикувано на 26.02.21 в 15:58

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 26 февруари

Зачитат ли партиите избирателите по места, спускайки им водачи от София. Имената в листите и сложно ли се очертава следващо управление  на страната ще коментираме с анализатора и предприемач Тодор Георгиев, според когото от значение остава и избирателната активност. 30 000 тона отпадъци годишно ще се третират в анаеробна инсталация в..

публикувано на 26.02.21 в 15:00
Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов инспектира летище Безмер

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов инспектира основно ремонтираните 8 щурмови самолетаСУ 25 на летище Безмер. Възстановяването на машините струва 82 млн. лева. Самолетите са с изцяло модернизирана система за навигация и с възможности за спътникова навигация, а летателният състав в Безмер вече е готов за изпълнение на своите бойни задачи,..

публикувано на 26.02.21 в 14:59

Второкласници от ОУ "Св. Климент Охридски" дариха с мартеници медиците от Спешно отделение на УМБАЛ Бургас

Втори б от ОУ "Св. Климент Охридски" подари на  медиците от Спешно отделение в УМБАЛ Бургас  мартеници. Валерия, Георги и Генимир от името на своите съученици  поднесоха кошницата на екипа, който бе на смяна в отделението , заедно със стихотворение и емоционално писмо. Класът с помощта на класния ръководител Милена Петкова и учителя в целодневното..

публикувано на 26.02.21 в 14:33