Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За три дни паднаха 120 литра дъжд в Зидарово, 95 литра в община Бургас

Евакуират 20 души от "Черниците" край Бургас заради риск от наводнение

3
Снимка: Община Бургас

20 души трябва да напускат къщите си във вилна зона "Черниците" край Бургас. Заповедта е издадена от кмета Димитър Николов. Причината е риска от наводнение.

Тази сутрин към 5.30 системата за ранно предупреждение на общината е отчела повишение на нивото на реките Маринка и Отманлийска в границите от хижа Странджа до вливането в Черно Море.

За 24 часа са паднали в община Бургас 37 литра на квадратен метър дъжд, а от 8-и до 12 януари общото количество е 95 литра.

С разрешение на дежурните на нефтената рафинерия служители на  "Обществен ред и сигурност"  са вдигнали така наречените “саваци” на дигата, с които се е увеличила пропускливостта на водата, съобщиха от общината.

В критично ниво с височина на водния оток за р. Отманлийска са  Рибарско селище -173 см, на хижа "Странджа" - 215 см, вилна зона "Черниците" дига - 191 см.

Повишено ниво има и река Изворска - 240 см, река Маринка -109, см. Язовирът в Извор - 55 см, преливникът работи, а кранът е отворен.

Количеството дъжд  за станция Зидарово, което вече е созополска община, е 142 л сумарно от 8-и  до 12-и януари.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

обновено на 20.07.24 в 12:14

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Приключи ремонтът на две улици в Айтос

Приключи ремонтът на две улици в Айтос. Финансирането е осигурено от Програмата за развитие на селските райони за периода. Градът вече има и нов Плувен комплекс.  1906 кв.м. улични и 899 кв.м. - тротоарни настилки са изградени по общинския проект „Реконструкция на ул. „Даме Груев“ и ул. „Зюмбюл“. Общата стойност на дейностите е в размер на 214..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи "В момента има нужда от много..

публикувано на 20.07.24 в 10:52
Една от изгорелите къщи в село Воден.

Събират дрехи и чакат помощ за ремонт на къщите за хората без дом във Воден

Кампания в помощ на хората с опожарени домове в село Воден поде Калина Калчева от Ямбол, израстнала във Воден.  Нейният пост в социалните мрежи достигна до хиляди хора в цялата страна. Тя призова строителни фирми, които имат възможност да подкрепят възстановяването на домовете на пострадалите, защото по думите й те "в момента най-много имат нужда от..

публикувано на 20.07.24 в 09:05

Илинден е!

На 20 юли Православната църква почита Свети пророк Илия. Той е смятан за един от тримата велики старозаветни мъже, в еднаква степен с Моисей и свети Йоан Предтеча. Народът чества празника Илинден по нов стил. Денят се отбелязва по стар стил на 2 август. Българите тачат св. Илия като господар на небесните природни стихии – градушката, гръмотевиците и..

публикувано на 20.07.24 в 07:00
Снимката е илюстративна.

Отворен за движение е пътят Айтос - Провадия

Отворен за движение е пътят Айтос - Провадия в участъка Ябълчево - Вресово, съобщават от полицията.  По-рано през деня участъкът беше затворен заради тежка катастрофа, при която пострадаха шестима души.  Тежка катастрофа с шестима пострадали на пътя между Ябълчево и Вресово Причината за инцидента е челен сблъсък между  два автомобила – румънски..

публикувано на 19.07.24 в 16:38