Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кризата е възможност за промяна

Илхан Кючюк
Снимка: БГНЕС

В европейския бюджет има обвързаност на европейските средства с върховенството на закона. Това подчертава евродепутатът Илхан Кючюк:

Да, по малко по- различен начин, след по-дълги преговори, също след намеса на германското председателство и личният ангажимент на госпожа Меркел на финалната права, но важното е , че има такъв ангажимент. И тук е огромната роля на Европейския парламент, който от първия ден настояваше по много категоричен начин и пред ЕК и пред европейското общество за налагане на един такъв дневен ред. Западни държави, така наречените "пестеливи държави",  държат да бъде запазено това уравнение между европейски средства , от едната страна, и от друга, гарантирането на правилното им изразходване.

Преди всичко борбата с ковид ще заеме по-голяма част от дневния ред на европейските институции. Добре е, че Европа реагира бързо в сравнение с първоначалната реакция, която беше много тромава, говоря за случаите в Италия. Знаете първоначално колко беше критикуван ЕС, но по отношение на икономическите мерки, но се видя, че успя да навакса и направи необходимото. Да не забравяме, че това не е структура създадена за толкова бързо решаване на кризи.

И по отношение на ваксинацията виждам че има огромен напредък. Посланието беше много силно - в един и същи ден всички държави да се сдобият с ваксина, да започне солидарно разпределението на ваксините . Другото голямо послание на ЕС, че никога никой няма да бъде изоставен, функционира и се вижда някаква ефективност. Въпросът е да няма забавяне защото европейските граждани наблюдават с много голяма тревога , и то с право, това което се случва с КОВИД 19.

Европейският бюджет - за него важните неща са вътре-хоризонталните програми ,собствените ресурси влязоха като част от европейския бюджет по настояване на страните. Намери се компромис  между двете тенденции, които защитаваха своите гледни точки. Началото беше трудно, но финалът е добър и вече е въпрос на националните държави до каква степен ще имат подготовка за това.



Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общински съветници: Отпускането на еднократна помощ при раждане на дете трябва да е при ясни критерии

Дебатите в различни комисии към Общинския съвет в Бургас относно  Правилника за еднократно финансово подпомагане на семейства с новородени или осиновени деца. Вносители на докладната са съветниците Георги Дракалиев и Николай Стоянов. В предложението за правилник не е посочена макрорамката на бюджета за този вид финансов стимул, както и не е..

публикувано на 22.01.21 в 15:56

Димитър Николов в разговори за водоснабдяването в Димчево

Кметът Димитър Николов проведе разговор със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за проблема с качеството на водата и водоснабдяването в бургаското село Димчево. Той отново поиска съдействие за изграждането на водопреносна мрежа там, за която Община Бургас има внесен проект, касаещ три села - Димчево, Маринка и..

публикувано на 20.01.21 в 18:47

Над 50 сигнала от бургазлии за разбити улици до СЕК

Над 50 сигнала за разбити улици, които се нуждаят от спешен ремонт, изпратиха  за седмица жители на Община Бургас до електронната поща на ПП „Средна европейска класа“  след като от формацията се обърнаха с призив към бургазлии и хората от съставните селища да се включат в изготвянето на  „карта“ с участъците в най-тежко състояние. В списъка..

публикувано на 17.01.21 в 11:54

Общински съветник с въпроси за осветлението в Приморския парк и велоалеята до квартал „Сарафово”

Общинският съветник от БСП Васил Иванов отправи въпрос към кмета на Бургас относно  осветеността на алеите в Морската градина и велоалеята до квартал „Сарафово”.   „Бях сигнализиран от граждани, че по продължението на велоалеята, водеща от Бургас към кв. „Сарафово”, още от лятото има много изгорели крушки от осветителната мрежа, които от своя..

публикувано на 15.01.21 в 10:43

Президентът Радев насрочи парламентарните избори на 4 април

Президентът Румен Радев обяви, че насрочва предстоящите парламентарни избори на 4 април. „Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори“, заяви държавният глава, който направи обръщение към народа.  Мандатът на настоящето Народно събрание изтича на 26 март. “Отговорните органи..

публикувано на 14.01.21 в 19:17
 Светослав Малинов

Светослав Малинов: Управляващите целят ниска избирателна активност

Изключително ниска избирателна активност на предстоящия вот. Това прогнозира пред БНР-Бургас доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра “Политология” в Софийския университет. Причината, според него, е че няма да бъде осигурена здравна безопасност при гласуването и това се прави умишлено. Практически никаква организация, която да..

публикувано на 14.01.21 в 14:18

Напусналите от БСП ще участват с нова партия на изборите

Отцепниците от БСП ще участват с нова партия на парламентарните избори. Чрез Българска прогресивна линия, те ще предложат обновена социална политика. Основната членска маса към момента ще бъде от млади хора, в работоспособна възраст.  Българска прогресивна линия вече е получила съдебното си решение. За председател на партията е избран Красимир..

обновено на 14.01.21 в 14:15