Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите и коалициите в Бургас предлагат още от същото. Гражданите: Всеки дърпа чергата към себе си от алчност

Бургас
Снимка: Даниела Костадинова

Без изненади тръгват към предсрочните парламентарни избори партиите и коалициите в Бургас. От Втори многомандатен избирателен район едни и същи кандидати, както и едни и същи водачи на листи ще поемат към новото 50-то Народно събрание. Единствената партия, която промени посоката, е Средна европейска класа с лидер Константин Бачийски. Те напуснаха коалицията  "Продължаваме промяната - Демократична България" и решиха да търсят надпартийно обединение. То обаче няма да се случи за предсрочните избори. 

Предстоят ни избори две в едно - за национален и за европейски парламент,  но за хората те са 6-ти поред за последните 3 години. 

Предизборните плакати на партиите още не са готови, но от тях ще се усмихват познати лица. За втори път на предсрочни избори Жечо Станков ще поведе отбора на ГЕРБ - СДС, като бившият водач на листата Любен Дилов – син заема второто място. 

Поради колизиите между "Продължаваме промяната" и  СЕК, Константин Бачийски - неизменен водач на листата до момента, е заменен от академик Николай Денков. Иначе коалицията залага отново на познати имена като депутата Димитър Найденов, който е безспорен лидер по преференциален вот. 

И в ДПС не се очакват изненади. Партията отново ще заложи на родения в Айтос Севим Али. За това ясно говори решението той да стане част от тясното ръководство на политическата формация и то само преди месец. 

"Възраждане" отново залагат на варненския икономист Цончо Ганев, който не знам дали някога е бил кандидат за депутат от Варна, но пък е народен представител от Бургас вече 3 години. 

При БСП ситуацията е ясна от 13 години. Там без колебания водач на листата е Петър Кънев. Идеята на Корнелия Нинова да няма депутати с повече от два мандата, претърпя пълен неуспех в Бургас, където листата за депутати си има несменяем водач. 

И "Има такъв народ" ни предлагат отново от същото. Бургазлията Ивайло Вълчев, доверен човек на Слави Трифонов, за енти път повежда партията към сградата, в която съединението прави силата. 

И така не е необходимо да въртим магическо кълбо, за да прогнозираме, че щом партиите залагат на едно и също, едва ли ще получат различен резултат. 
Бургас
Какво мислят хората. Интересуват ли ги евроизборите и защо според тях се разглоби сглобката?

"Заради разминаващи се интереси. Очевидно има битка за влияние".

"Трудно е да проработи такава сглобка".

"Всеки дърпа чергата към себе си от алчност".

"Увеличиха минималната работна заплата, пенсиите и стипендиите на студенти и ученици. Градината ни е безплатна, по-високи са детските надбавки".

На ниво европарламент е  много трудно да се повлияе.

Да дадем думата и на 18 – годишните, които ще гласуват за първи път.

"Не съм запозната с политическите теми. Не са ми интересни".

"Трябва да се гласува независимо дали е за партия, или за определен човек".

А какви са очакванията на хората от предсрочния вот?

"Още не съм го премислила. Който и да управлява, май ще е едно и също. Хората трябва да сме по-задружни".

"Ще имаме същото управление, пак под формата на коалиция".

"Нищо положително не чакам".

Ще отида да гласувам, но изключително объркана, казва Надя, която от 15 години живее в Страсбург. 

"Следя няколко партии, но много бегло". 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Медиана": ГЕРБ-СДС - 27,5%, "Възраждане" - 15,7%, ДПС - 14,2%, ПП-ДБ - 13,7%

Изследване на агенция "Медиана" отрежда на ГЕРБ-СДС първа позиция при избори днес и им дава сериозна дистанция пред всички останали - 27,5% от заявилите, че ще гласуват биха дали гласа си за коалицията. Втори вече са "Възраждане" с 15,7%. ПП-ДБ са на четвърта позиция с 13,7% след ДПС (14,2%). Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да..

публикувано на 19.05.24 в 11:05

Заличиха кандидат на народен представител в Сливенска област

Един кандидат за народен представител в Сливенска област е със заличена регистрация по решение на ЦИК, заради условието за уседналост в страната, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Галя Хачадурян. Така кандидат-депутатите в областта вече са 202. В момента тече регистрацията на членовете на СИК.  Общо 291 секции ще работят в..

публикувано на 17.05.24 в 15:29

Интерактивна електронна разяснителна брошура за изборите на 9 юни

Интерактивна електронна разяснителна брошура за изборите на 9 юни е налична на интернет страницата на Централната избирателна комисия. Там е събрана цялата информация за правата на избирателите. Обявени са и начините за гласуване на хората с трайни увреждания. Ако те не могат да посетят изборно помещение, могат да заявят до 25..

публикувано на 16.05.24 в 15:13

38 288 заявления за гласуване в чужбина: Най-много в Турция

38 288 са потвърдените заявленията за гласуване извън страната подадени от наши сънародници през електронната система на ЦИК . В полунощ изтече срокът за подаването им, най много са те от Турция – 23 500,  а от Германия малко над 2700. До дни ЦИК ще обобщи и заявленията, подадени до посолствата ни, и ще определи местата и броят на секциите зад граница..

публикувано на 15.05.24 в 09:47

В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия показа хартиените бюлетини за вота на 9 юни.  Тази за избор на депутати е със зелени надписи и защитна линия на гърба в същия цвят, а тази за избор на евродепутати - със сини надписи и защитна линия. Бюлетините са с дължина около половин метър и ще се сгъват по стандартния начин. При гласуване с машина..

публикувано на 14.05.24 в 17:55

Първи безплатен предизборен диспут за Народно събрание по БНР-Бургас

„Политическа криза или успешен мандат – компромиси и решения. Предизвикателства и политики за развитие на региона“ бе темата на първия предизборен диспут, който се състоя в ефира на БНР-Бургас на 14 май във връзка с изборите за 50-то Народно събрание на 9 юни. 11 кандидати за депутати от 2-ри МИР-Бургас и представители на партии и коалиции..

обновено на 14.05.24 в 16:58

9 души за задържани за купуване на гласове в "Горно Езерово" /ОБНОВЕНА + ГАЛЕРИЯ/

9 души са вече задържаните при специализираната полицейска операция за изборна търговия в бургаския квартал „Горно Eзерово“. И деветимата задържани са участвали в една и съща престъпна схема за купуване на гласове срещу опрощаване на финансови задължения или предлагане на пари с целподкрепа за определена партия и определен кандидат.  От 50 до..

обновено на 13.05.24 в 11:20