Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Местят животни в Айтоския зоопарк заради водното бедствие

Мечката Елена спи зимен сън, в зоокъта край "Черно море" топлят маймунките с маслен радиатор

3
Снимка: Зоопарк АйтосБедствие, невиждано от 15 години, преживява Айтоският зоопарк при четиридневния непрекъснат дъжд. Над 220 животни, сред тях мечки и муфлони обитават тук 15 декара, а годишно посетителите са над 100 хиляди души. Управителят Росица Златева съобщи:

"Целият зоопарк е под наклон, текат води отвсякъде. Наложи се част от животните да бъдат премествани във вътрешните помещения или други волиери. Заради големите количества вода навсякъде стана кал. В най-големия дъжд трябваше да преместим щрауса, понитата и нандутата. Засега нямаме нужда от помощ, справяме се сами с работниците." 

Когато водата се оттегли и студът стегне калта животните ще бъдат върнати в обичайните им жилища, добави Златева.

Край квартал "Черно море", където има около 700 животни от 60 вида и се гордеят с колекцията си от пернати, не срещат големи проблеми с дъжда, разбрахме от собственика на частния зоопарк Кръстьо Дъбов:

"Зоопаркът е проектиран така, че на цялата територия от 48 декара няма грам бетон освен естествени настилки. Земята беше жадна за дъждове. Тази сутрин очаквах, че ще има големи локви, но тук там имаше по някоя. Животните се чувстват добре. Единствено това е, че всичко беше изпокрито по къщички и дупки, дори не можахме да ги нахраним във вчерашния ден, защото беше много обилен дъжда.  

И двата зоопарка са готови за застудяването. Най-уязвими на ниските температури са маймуните. В зоокъта в Черно море ги отопляват с маслен радиатор, а в Айтос са на печка с твърдо гориво. Мечката Елена там вече спи дълбок зимен сън, но дъщеря й все още излиза от бърлогата си. 

 

Повече чуйте в звуковите файлове. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съветниците в Поморие против изграждането на ферма за миди

Общинският съвет в Поморие единодушно прие Декларация против издаването на разрешително за ферма за култивирана черна мида в акваторията на Черно море – гр. Поморие, община Поморие. Предложението за декларацията е на председателя на Общинския съвет Адам Адамов. По-рано Рибарско сдружение „Нептун-Поморие” изпрати възражение, относно обявената от..

публикувано на 28.01.21 в 12:03

Продължава подмяната на старите печки на дърва в „Долно Езерово“

Над 2280 домакинства от бургаския квартал "Долно Езерово" ще имат възможността да подменят старите си печки на дърва с нови уреди на екологично гориво. Подмяната ще се извърши безплатно по проект на Община Бургас за подобряване качеството на атмосферния въздух в тази зона на града, който се реализира в две фази. В момента продължават дейностите по..

обновено на 28.01.21 в 11:37

Слушател сигнализира: Отказаха ми подновяване на карта за преференциално паркиране на хора с увреждания

Слушател на БНР Бургас, който сигнализира за ограничение в издаването на карти за преференциално паркиране на хора с увреждания в Бургас. Причината е в новата наредба, която от няколко месеца е променена и от Транспортната къща не са му подновили картата за тази година. Преди промяната, от тази възможност са се възползвали хора, с над 50%..

публикувано на 28.01.21 в 09:52

Затварят част от бургаската улица "Юрий Венелин" за почти 3 месеца

От днес затварят за движение на автомобили част от улица "Юрий Венелин" в участъка между "Цар Симеон I" и "Оборище". В този участък от ВиК Бургас ще подновяват старите тръби с нови. От общината след това ще обновят пътната настилка и тротоарите,  като ремонтните дейности ще продължат до 15 април. 

обновено на 28.01.21 в 09:21

Временно е затворен пътят Изворище-Каблешково

Временно е ограничено движението на автомобили по третокласната пътна мрежа от Изворище до Каблешково, съобщиха от Областно пътно управление Бургас.  Също ограничение има и в участъка от  Варна - кръстовището за поморийското село Горица /Дюлински проход/.  В Община Айтос всички пътища са отворени и е възстановени движението на превозни средства, каза за..

публикувано на 28.01.21 в 09:13

Протестна декларация срещу мидена ферма в Поморие

Общинският съвет в Поморие ще гласува протестна декларация срещу изграждането на мидена ферма на 900 метра от централния плаж в града. Съоръженията на Мидената ферма ще бъдат разположени от началото на Източния до края на Централния плаж. Декларацията ще бъде изпратена до Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на околната среда..

публикувано на 28.01.21 в 08:17

Нормализира се пътната обстановка в област Бургас

Нормализира се движението на автомобили по пътищата в Бургаска област след падналия на места снеговалеж. От снощи е възстановено движението на АМ "Тракия", от пътен възел „Зимница“ до Бургас в двете посоки, както и по Приморски проход - пътят между Слънчев бряг и Обзор, също между Венец и Карнобат, при разклона за с. Искра.. Там трафикът беше..

публикувано на 28.01.21 в 07:54