Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Недялко Йорданов: Подземен паркинг до х. „България“ – само през трупа ми

Редица въпроси от бургазлии възникнаха на общественото обсъждане за подземен паркинг до хотел „България“. Оказа се, че инвеститорът е предвиждал подобно съоръжение още при проектирането на ремонта на сградата преди няколко години. В района има сериозно количество подземни води, затова паркингът ще е само на едно ниво. Остро, с редица критики срещу подобно съоръжение там, реагираха от Камарата на архитектите в Бургас.

Около 70 са паркоместата в момента, поясниха проектантите. Близо 400 души гости могат да нощуват в хотела, 400 могат да бъдат приети и в конферентна част, и в ресторанта. Реално, с новия паркинг, общо местата за паркиране ще са около 170. 2 300 кв. м. ще бъде застроената площ, над 2 дка е собственост на общината, добавиха експертите. 

Подробният устройствен план ще трябва да се промени, поясни Николай Цоцомански от Община Бургас. В момента той е за озеленяване и улична регулация, трябва да се предвиди да е за подземна инфраструктура. Районът е културнна ценност, ансамбъл, което ще наложи проектът да се съгласува и с Министерството на културата.

Живко Димитров, от „Общински имоти“, поясни, че има две възможни процедури за терена. Надземната част ще остане публична общинска собственост, подчерта той. Първата процедура за бъдещото инвестиционно намерение е да се учреди право на дострояване на хотела с подземен паркинг. Другата възможност е за концесия. При нея, на инвеститора ще бъде възложено да построи и да управлява подземния паркинг за срок, определен от общинския съвет.

Алберта Алкалай от център „Алеф“ настоя за подробности къде ще бъде преместен монументът на спасителите на евреите от морския град. Против това се обяви журналистът Асен Йорданов. Преместването му е невъзможно, защото то е преминало редица обществени и законови процедури и ние ще водим и съдебни дела, категоричен бе Йорданов. Той посочи, че няма да се обслужват гости на хотела, който не си запълва капацитета, а гостите на казиното. Да не се засяга общинската собственост, препоръча журналистът.

С остро мнение се включи и поетът Недялко Йорданов:

Как е възможно? В центъра на Бургас – за 30-40-50 паркоместа? След като направихме тази идиотщина с църквата „Св. Св. Кирил и Методий“, коментира Йорданов.

Той бе категоричен, че ще направи всичко възможно да не се случи подобно нещо, от което интерес има само частен собственик.

Не можем да спрем бъдещето и аз приветствам инвеститора и Община Бургас“, коментира общинският съветник от БСП Йордан Георгиев. В много модерни градове паркинги се правят именно под земята. Ще се решат редица проблеми с това съоръжение, смята той – и за гостите на хотела, и за бургазлиим смята той. В подкрепа на паркинга се обяви и неговият съпартиец Павел Маринов.

Проектът беше защитен и от друг общински съветник, но от ГЕРБ, Красимира Маркович. От такъв паркинг има нужда, подчерта при обсъждането и  туроператорът Евелина Пулева.

Арх. Костадин Христов подчерта, че подобно обсъждане се прави при предварително представен проект, а не върху няколко снимки, каквото се случва. Камарата на архитектите в морския град е против изграждането на подземен паркинг. Той ще постави в опасност парка над нея, но, според инвеститорите, засягането на градинката е минимално. 

Все още в Община Бургас няма стартирала процедура да се предоставят правата за терена, посочи заместник – кметът Чанка Коралска. Това ще се случи след решение на общинския съвет, поясни тя. Коралска поясни, че наистина са водени предварителни разговори с инвеститора, но сега става ясно, защото едва сега има и подробности около проекта.

Арх. Красимир Джеджев, автор на проекта за реконструкция на хотела, поясни, че още при проектирането е обмисляна възможността за подземен паркинг. Предвидени са още тогава възможни връзки със съоръжението.

Инж. Груд Илиев, ръководител на екипа, поясни, че се планира паркингът да е за около 100 автомобила. Обследвани са различни възможности за достъп до него, но най-ефикасната, предвид тесните улици в района, е откъм фасадата на сградата. Една част от съоръжението ще попадне под самия хотел, а друга – под площада. Ще бъдат запазени настоящите паркоместа, ще има място за паркиране на автобуси. Подземното съоръжение свършва на около 10 метра до арменската църква, няма да има опасност за нея, посочи Илиев. Паркингът ще е на едно ниво, припомни той. Хидрогеоложко проучване е показало, че на голяма дълбочина има сериозни количества води и няма как да е с повече подземни нива. Няма да се засегне „много“ съществуващата растителност, не повече от 20%, обясни Илиев. Седем малки дръвчета ще пострадат, добави той. Само едно по-голямо дърво, смърч, ще бъде засегнат. Озеленяването в зоната щяло да бъде увеличено, уверява инвеститорът, ще бъдат засадени повече дървета.

Строежът на подземния паркинг може да бъде изпълнен за по-малко от година, уточниха от проектантския екип.

Проект за подземен паркинг имало отпреди 20 години, добавиха инвеститорите. Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Татяна Минкова бе избрана за председател на Областната организация на БЧК Бургас

Татяна Минкова бе избрана за председател на Областната организация на БЧК Бургас на отчетнои-изборно събрпание, провело се на 5 март 2021г. Във връзка с усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на Ковид 19, и наложените ограничителни мерки, то се проведе дистанционно, без физическо присъствие с единна форма на гласуване..

публикувано на 08.03.21 в 17:57

Ще ни дава ли на съд ЧСИ, ако не платим техническия паспорт на сградата?

Частен съдебен изпълнител ще събира задълженията на собственици, не заплатили изготвянето на технически паспорт на сградата. Възлагането в този случай ще извършва кметът на съответната община. Срокът за извършване на техническото обследване е до края на декември 2022 година и няма да бъде удължаван.  Техническият паспорт..

публикувано на 08.03.21 в 17:41

Четири улици в к-с „Меден рудник“ ще носят имената на видни дами

Четири улици в к-с „Меден рудник“ ще носят имената на видни български жени, свързани с Бургас. Това става възможно след решение на Общинския съвет по предложение на Гражданската инициатива “ Бургас-Паметни жени”.  „Инициативата ни е точно отпреди три години като искахме да отбележим 80-годишнината от първото гласуване на жените на парламентарни..

публикувано на 08.03.21 в 15:24

" Булевард Демокрация" на 8-ми март

Темите,които ще ви представим днес: С колко е увеличен броят на ковид леглата в бургаска област и къде има свободни, ще чуем директорът на  РЗИ д-р Георги Паздеров Как ще бъде изготвян техническият паспорт на сградите и как ще бъдат ангажирани домоуправителите Защо и как ще бъде съборена част от крепостната стена на Созопол?. Позицията..

публикувано на 08.03.21 в 14:26

Цвете за бебе и в Бургас на "Александровска", до компаса

За първа година Ротаракт клуб – Бургас Пиргос организира благотворителна кампания под надслов “С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”. Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация „Искам Бебе“, Община Бургас и известна бургаска фирма за цветя,   едновременно в 11 града на България и общо 20 Ротаракт клуба. Идеята за тази кампания е..

публикувано на 08.03.21 в 09:32
Затварят част от ул.

Заради ремонт, кръстовище в центъра остава затворено за пет дни

По бургаската улица "Климент Охридски" ще бъде въведена временна организация на движението, съобщават от Община Бургас. Това се налага заради извършване на ремонтни дейности на ВиК мрежата. Преминаването на автомобили ще бъде забранено през кръстовището, образувано от ул. „Климент Охридски“ и ул. "Патриарх Евтимий ". Ограничението ще бъде..

обновено на 08.03.21 в 08:17

ЕС променя правилата на играта при цифровите услуги и пазари

Закон, който Австралийският парламент прие задължава технологичните гиганти да възмездяват медиите за публикуване на създадено от тях съдържание. Благодарение на него, се очаква двете водещи компании в дигиталния сектор Google и Facebook, да инвестират десетки милиони долара в споразумения за ползване на местно съдържание. Това доведе и до..

публикувано на 08.03.21 в 08:00