Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Три проверки започнаха на созополските плажове

Министерството на туризма очаква ивиците да бъдат възстановени до 1 юни, според Община Созопол щетите не са сериозни

Снимка: Концесионерът
Три проверки започнаха на созополските плажове, които пострадаха след наводненията. От Министерството на туризма, Община Созопол и Басейновата дирекция инспектират ивиците след сигнала на концесионера за сериозни щети. 

До 1 юни Министерството на туризма очаква двата плажа Созопол централен и Харманите да бъдат възстановени.

Проверката ще покаже каква част от плажната ивица е отнета, заяви в Бургас ресорният министър Марияна Николова:

„Разбира се, по отношение на предявените претенции от страна на концесионера, държавата винаги се застрахова. Ние сме дали включително указания за целогодишно застраховане. Това, което проверката установява е, че концесионерът се е застраховал само за конкретните месеци, които са за сезона. Така че, той е имал такава възможност да застрахова своите преместваеми обекти.“

Концесионерът вече бе глобен със 7 300 лева заради неправомерно изграждане на диги, припомни Николова.

Според община Созопол пораженията по пясъчната ивица на градския плаж не са сериозни. Кметът Тихомир Янакиев посочи:

„Имаше една разрушена част от подпорна стена, която отделя градския плаж от градската градина. Тази стена по мнение и становище от МОСВ и от Министерството на туризма е в концесията на концесионера. Затова той има отговорност да се грижи за нея. И ние съответно ще му помогнем като издадем всички разрешителни и административни.“

На плаж Харманите се събира водосбора от местността Хаджи Али дере и това би трябвало да е известно на концесионера, добави Янакиев.

Ако ни задължат да направим дълбокоморско заустване на дъждовната канализация, ще търсим финансова помощ от държавата, категоричен е кметът.  

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 5 март

В предаването днес: Натискът върху болниците, как се справят в Карнобат и Айтос. В Айтос към момента има свободни места, както и нужното количество медикаменти. Най-голям проблем отново остава осигуряването на достатъчно медицински персонал, това информира директорът на здравното заведение д-р Паруш Парушев. Увеличени са леглата и в карнобатската..

публикувано на 05.03.21 в 14:56

Жители на село Маринка заплашват с блокада на пътя Бургас - М. Търново

Жителите на село Маринка заплашват с блокада на пътя Бургас - Малко Търново заради чести проблеми с тока в населеното място. Местните настояват да се извърши спешна ревизия и подмяна на старите ел. съоръжения. От днес в селото върви подписка, подготвя се и колективна жалба.  Чести прекъсвания на електричеството и пускане на ток с ниско..

публикувано на 05.03.21 в 14:21

Ротаракт клуб – Бургас с инициатива „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“

За първа година Ротаракт клуб – Бургас Пиргос организира благотворителна кампания под надслов “С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”. Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация „Искам Бебе“, Община Бургас и известна бургаска фирма за цветя. Тя ще се проведе едновременно в 11 града на България и общо 20 Ротаракт..

публикувано на 05.03.21 в 13:59
Затварят част от ул.

Заради ремонт, кръстовище в центъра остава затворено за пет дни

По бургаската улица "Климент Охридски" ще бъде въведена временна организация на движението, съобщават от Община Бургас. Това се налага заради извършване на ремонтни дейности на ВиК мрежата. Преминаването на автомобили ще бъде забранено през кръстовището, образувано от ул. „Климент Охридски“ и ул. "Патриарх Евтимий ". Ограничението ще бъде..

публикувано на 05.03.21 в 12:02

Отсякоха опасни дървета в Ямбол

 Два кестена  са премахнати от централната алея на парка в Ямбол. Външни експерти са установили, че дърветата  са напълно изсъхнали и застрашават живота на гражданите. За тях са били подадени няколко сигнала.Причините за физиологично състояние на кестените  са или честите резитби на клони от дърветата, или че по време на преасфалтирането на..

публикувано на 05.03.21 в 09:31

Община Несебър предлага нова социална услуга

Община Несебър стартира нова специализирана социална услуга - „Асистентска подкрепа“ , която ще се осъществява в домашна среда. Потребители могат да бъдат: лица в над трудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, нямащи определена по съответния ред степен на намалена работоспособност; деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни..

публикувано на 04.03.21 в 15:02

Имоти на АПИ преминават към Областната администрация в Бургас

Поради отпаднала необходимост правителството отне от Агенция „Пътна инфраструктура” правото на управление върху имоти - публична държавна собственост.  Това са четири терена, заедно с построените в тях сгради. Министерският съвет на днешното си заседание обяви три от имотите за частна държавна собственост. Част от тях  се намират в село Дебелт,..

публикувано на 04.03.21 в 14:58