Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Директорът на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в Русокастро

Любчо Марков: Има много неясноти относно ваксинирането в социалните домове

"Към всеки потребител трябва да се подходи индивидуално!", посочи Марков

| обновено на 19.01.21 в 13:45По предварителни данни близо 1/3 от потребителите в Дома за мъже с умствена изостаналост в Русокастро ще бъдат ваксинирани срещу COVID – 19. От персонала желание да им бъде поставена ваксина са заявили 30 души. Това съобщи директорът на социалната институция Любчо Марков.

Много са неизвестните, обаче около това – как и кога ще се случи ваксинирането и кой ще носи отговорността при взимането на решенията за хората с умствена изостаналост, коментира още Марков.

„Все още нямаме никакви указания било в писмен или друг вид от никоя институция! Да вземем решението ние управителите или директорите на подобни Домове не е правилно и не е сериозно от страна на здравните власти. Аз мисля да сезирам т.нар. Настойнически съвет в Дома и заедно с личните лекари и лекаря на институцията и след консултация със специалисти от РЗИ  да бъде взето решение за всеки един от потребителите по отделно. Това са 130 живота, 130 съдби и не може да ги сложим под един знаменател!“

За потребителите, които имат близки и роднини, решението трябва да бъде взето от тях. Предстои да се проведат разговори и да се получи писмен отговор за съгласие или отказ за поставяне на ваксина.

Уверението на здравните власти е, че преди ваксинирането потребителите на Дома ще бъдат изследвани за здравословното им състояние и само при добри показатели ще им бъде поставена ваксина. Това ще бъда направено от мобилен екип от Регионалната здравна инспекция. Все още не ясно обаче кога ще се случи това. Във ваксинирането от потребителите ще бъдат включени тези които не са преминали през вируса – 55 души го преболедуваха , няма да бъдат включени лицата с тежки и хронични белодробни заболявания. По темата засега повече са въпросите и опасенията, отколкото отговорите!

В Дома са настанени 130 младежи и мъже с различна степен на умствена изостаналост. 70 души е персоналът, който се грижи за тях. Ще ви припомня, че през декември в социалната институция имаше огнище на коронавирус и 70 човека / домуващи и служители / преболедуваха COVID -19.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира доизграждането на Новата болница в Ямбол

До дни ще стартират дейностите по доизграждането на Новия болничен комплекс в Ямбол. Неговото строителство е започнало преди повече от 40 години. Приключени са всички процедури по избора на фирма изпълнител, съобщи директорът на многопрофилната болница в Ямбол д-р Димитър Рунков: "В момента вървят подготвителни дейности, подготовка за..

публикувано на 23.02.21 в 16:30

Желателна е консултация с джипито преди ваксинация

Желателно е преди ваксинация хората да направят консултация с личния си лекар, тъй като той е запознат с хроничните заболявания на своите пациенти. Мнението е на д-р Теодор Попов, който е един от лекарите, участващ в масовата ваксинация в Бургас: „Аз мога да обърна внимание и да дам съвет дали е безопасно и дали има някакъв риск. Основното..

публикувано на 22.02.21 в 14:54

34 нови случая на коронавирус в бургаска област

34 са  новите случаи на коронавирус в бургаска област, няма регистрирани в сливенски и ямболски регион. 227 са новозаразените  в страната  за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 8,1 на сто от направените общо 2 792 теста.  Най-много са новозаразените в София - 77.  Починали са 15 души, а излекувани -..

публикувано на 22.02.21 в 07:48

В област Ямбол отварят от утре още имунизационни кабинети

И днес в Ямбол имаше много граждани, които минаха имунизация с ваксина против COVID 19, в дежурния кабинет на РЗИ. Струпването на хора е поради големия интерес, но от институциите свързани с процеса на ваксинация, уверяват, че всеки желаещ ще бъде имунизиран.  Утре, след 10.00 часа отварят за ваксиниране и още допълтителни кабинети, освен..

публикувано на 21.02.21 в 17:47

Увеличават се хоспитализираните с коронавирус в Бургас

Подготвят се леглата, които бяха осигурени през ноември и декември за ковид болни, да бъдат възстановени, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Следим ситуацията: Има леко покачване през последните три дни на заболелите в болниците. Далеч е от опасния пик, който беше през месеците ноември и декември.Постепенно започваме да подготвяме в..

публикувано на 19.02.21 в 15:20

Кметът поиска средства за закупуване на фризер, съхраняващ плазма

Кметът Димитър Николов внесе извънредна докладна записка , с която предлага на общинските съветници да бъдат гласувани средства за УМБАЛ – Бургас за закупуване на медицински фризер за съхранение на реконвалесцентна плазма . Предложението ще бъде разгледано на предстоящата сесия на Общинския съвет, насрочена на 23 февруари. В него се казва още, че в..

публикувано на 19.02.21 в 15:09

Зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19

Едновременно с четвъртата ваза от ваксинационния план да се създаде зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, разпореди министър-председателят Бойко Борисов на днешното работно съвещание, което той свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и здравния министър. Министърът на здравеопазването..

публикувано на 19.02.21 в 11:54