Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ стартира ваксинирането с новите вариантни ваксини срещу Covid-19

Снимка: pixabay

Стартира имунизационната кампания срещу Covid-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г., съобщиха от здравното министерство.

В страната вече бяха доставени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech. Те вече са предоставени на регионалните здравни инспекции за организиране на имунизационния процес по места.

Приложението на новите ваксини ще бъде безплатно и започва от днес в цялата страна в кабинетите на РЗИ и общопрактикуващите лекари. При необходимост ще бъде създавана организация за провеждане на имунизация и в други лечебни заведения, а при наличие на желаещи по места е възможно и сформиране на мобилни екипи за трудноподвижни лица, лица от отдалечени места и др.

От доставените количества, 80 640 дози са предназначени за имунизация на лица на и над 12 г., а останалите близо 4000 дози са за деца от 6 месеца до 11 години.

Ваксината срещу JN.1 на SARS-CoV-2 може да се прилага самостоятелно, независимо дали са налице преболедуване и предходни ваксинации. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

Министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон. В тях като приоритетни групи са определени:

-  Лица на възраст на и над 60 години;

-  Лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта;

-  Имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца;

-  Бременни жени;

-  Медицински персонал;

-  Потребители и персонал на социални институции.

При лицата от посочените групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу Covid-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини. 

Вариантна ваксина срещу Covid-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи, допълват от МЗ.

Информация за пунктовете по населени места ще откриете на Специализирания сайт на Министерството на здравеопазването за имунизациите в България - Плюс мен.


По публикацията работи: Християна Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди началото на учебната година децата трябва да посетят педиатър, офталмолог и ортопед

Преди да започне новата учебна година всяко дете трябва да бъде прегледано от своя лични педиатър, за да се снеме неговият здравен статус и да се установи общото му здравословно състояние, каза пред Радио Стара Загора педиатърът д-р Ралица Пейчева.. "Началото на учебната година е много подходящо време да се посети ортопед, за да се направи..

публикувано на 11.09.24 в 08:40

Новият кръвен център на Бургас ще заработи на 1 октомври 2025 г.

Районният център по трансфузионна хематология в Бургас ще заработи от 1 октомври 2025 година. Това става ясно от обнародваните днес промени в Правилника за устройството и дейността на центровете за трансфузионна хематология, направени от Министерството на здравеопазването. Той ще обслужва цялата област Бургас, а докато започне работа, тя ще..

обновено на 10.09.24 в 15:03

Белодробната болница с безплатни прегледи за туберкулоза

Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – СБАЛПФЗ Бургас ЕООД, ще се проведе Седмица на отворените врати за туберкулоза в периода 16 – 20 септември. Посещенията може да се извършват от 10.00 до 16.00 часа. Инициативата се провежда във връзка с изпълнението на Националната програма за превенция и контрол на..

публикувано на 09.09.24 в 14:22

Служители на РЗИ помагат за осъществяването на достъпа до здравното досие на гражданите

Всички граждани, които желаят да имат достъп до електронното си здравно досие, но нямат електронен подпис, могат да потърсят за съдействие три институции. Това са РЗИ, Районната здравна каса и "Информационно обслужване" в Бургас. Техни представители ще помогнат на гражданите. Достъп осъществяваха днес от здравната инспекция на площад "Тройката"...

публикувано на 04.09.24 в 14:32

И РЗИ-Ямбол с кампания за е-здраве днес и утре

Днес и утре служители на Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще проведат кампания за  необходимостта от използването на електронното здравно досие.  Кампанията ще се проведе съвместно със служители на Информационно обслужване, уточни директорът на РЗИ Ямбол д-р Радостина Калчева: „Които пред община Ямбол от 10 до 12 и от 14 до 16 часа ще осигуряват..

публикувано на 04.09.24 в 09:14

РЗИ-Бургас с информационна кампания за електронното здравно досие и приложението "еЗдраве"

РЗИ-Бургас ще проведе днес и утре информационна кампания за популяризиране на електронното здравно досие и приложението еЗдраве, разработени от Министерството на здравеопазването. Всички български граждани над 18 години, които нямат електронен подпис /КЕП/, вече ще имат достъп през смарт устройство телефон, таблет до личното си електронно пациентско..

обновено на 04.09.24 в 08:11

Бъдещи медици работят като болногледачи в УМБАЛ Бургас

Бъдещи лекари, медицински сестри и акушерки работят в УМБАЛ Бургас докато следват. Те са назначени като болногледачи и имат възможност да се грижат за пациентите и да усвояват практически умения по време на обучението. В момента работещите студенти са 36, има и още желаещи, съобщиха от отдел "Човешки ресурси" в болницата. След като завършат,..

публикувано на 03.09.24 в 12:05